vineri, septembrie 22, 2023

O faimoasă actriță din seriale turcești riscă 2 ani de închisoare pentru insultă

Procurorii turci cer o pedeapsă de peste doi ani de închisoare pentru celebra actriță Hazal Kaya, sub acuzația de insultare a unui fost soldat anchetat pentru viol, conform Turkish Minutes.

Faimosa actrită a spus că a citit de multe ori scrisoare victimei fostului soldat, care a lăsat-o înainte să se sinucidă, și a postat un tweet în semn de protest.

„Înecați-vă în conștiința care v-a lăsat să eliberați acest violator josnic”, a scris Kaya, într-o postare pe Twitter, după eliberarea fostului soldat după doar șase zile.

Ce s-a întâmplat?

La sfârșitul anului 2021, un tribunal turc a pronunțat o pedeapsă cu suspendare de 10 ani a fostului subofițer, Musa Orhan, fiind condamnat pentru agresiune sexuală. Bărbatul era judecat pentru că a violat o tânără kurdă de 18 ani, İpek Er, care ulterior și-a luat viața.

Întrucât pedeapsa a fost suspendată, Orhan nu a fost arestat, ci mai degrabă pus sub supraveghere judiciară, într-o decizie condamnată de activiștii pentru drepturile omului.

Multe asociații de femei din Turcia au criticat dur hotărârea, spunând că sistemul judiciar „protejează un violator” permițându-i să fie liber.

Rechizitoriul, întocmit de Procuratura Generală Ankara în urma unei plângeri penale depusă împotriva Kayei de către avocatul lui Orhan, îi cere actriței mai mult de doi ani de închisoare, sub acuzația că l-a insultat pe Orhan pe rețelele de socializare.

Kaya a negat acuzațiile de insultă îndreptate împotriva ei în rechizitoriu și a spus în apărarea sa că nu se simte parte dintr-un sistem judiciar în care numirea unui violator este o crimă.

La fel ca Kaya, celebrul cântăreață, Melek Mosso riscă și o pedeapsă de peste doi ani de închisoare sub acuzația că l-a insultat pe Orhan.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.