duminică, iunie 23, 2024

O faimoasă actriță din seriale turcești riscă 2 ani de închisoare pentru insultă

Procurorii turci cer o pedeapsă de peste doi ani de închisoare pentru celebra actriță Hazal Kaya, sub acuzația de insultare a unui fost soldat anchetat pentru viol, conform Turkish Minutes.

Faimosa actrită a spus că a citit de multe ori scrisoare victimei fostului soldat, care a lăsat-o înainte să se sinucidă, și a postat un tweet în semn de protest.

„Înecați-vă în conștiința care v-a lăsat să eliberați acest violator josnic”, a scris Kaya, într-o postare pe Twitter, după eliberarea fostului soldat după doar șase zile.

Ce s-a întâmplat?

La sfârșitul anului 2021, un tribunal turc a pronunțat o pedeapsă cu suspendare de 10 ani a fostului subofițer, Musa Orhan, fiind condamnat pentru agresiune sexuală. Bărbatul era judecat pentru că a violat o tânără kurdă de 18 ani, İpek Er, care ulterior și-a luat viața.

Întrucât pedeapsa a fost suspendată, Orhan nu a fost arestat, ci mai degrabă pus sub supraveghere judiciară, într-o decizie condamnată de activiștii pentru drepturile omului.

Multe asociații de femei din Turcia au criticat dur hotărârea, spunând că sistemul judiciar „protejează un violator” permițându-i să fie liber.

Rechizitoriul, întocmit de Procuratura Generală Ankara în urma unei plângeri penale depusă împotriva Kayei de către avocatul lui Orhan, îi cere actriței mai mult de doi ani de închisoare, sub acuzația că l-a insultat pe Orhan pe rețelele de socializare.

Kaya a negat acuzațiile de insultă îndreptate împotriva ei în rechizitoriu și a spus în apărarea sa că nu se simte parte dintr-un sistem judiciar în care numirea unui violator este o crimă.

La fel ca Kaya, celebrul cântăreață, Melek Mosso riscă și o pedeapsă de peste doi ani de închisoare sub acuzația că l-a insultat pe Orhan.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.