luni, septembrie 27, 2021

Protestele de la cea mai importantă universitară din Turcia continuă de 100 de zile

Protestele de la Universitatea Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase școli din Turcia, împotriva rectorului continuă de 100 de zile, relatează Duvar English.

Manifestațiile au continuat pe 1 iunie, în timp ce poliția și-a sporit prezența pentru a descuraja studenții care au venit în număr mare pentru a se alătura academicienilor la protestul lor de rutină în fața biroului rectoral.

Pe lângă numirea rectorului de către președinte turc, Recep Erdogan, care a declanșat protestele, acestea au fost amplificate după eșecul recent al administrației de a aproba cursul unui membru îndrăgit al facultății, Feyzi Erçin pentru semestrul viitor .

Erçin era cunoscut pentru sprijinul său acordat studenților care au fost reținuți. Acesta și-a arătat solidaritatea, într-o filmare din holul unei săli de judecată 

„Nu veți fi niciodată singur, suntem chiar aici”, a spus profesorul.

Erçin a fost susținut de studenți care au fost prezenți, cu fața către rectoral birou cu pancarte pe care scria „Mâinile de pe profesorul meu!”

Cursul lui Erçin a fost respins pe motiv că au fost detectate erori în notarea sa, în timp ce studenții și-au aratat sprijinindu-se prin formularea expresiei „Profesorul Feyzi nu este singur!” un subiect de tendință pe Twitter.

Turbulențe politice din jurul lui Boğaziçi

O altă controversă  a fost iscată de un desen animat împărtășit de unul dintre consiliile rectorului Erdoğan.

Avocatul lui Melih Bulu, Volkan Gazioğlu, a împărtășit o caricatură care îi înfățișa pe academicienii Universității Boğaziçi care arborau un drapel american pe peluza universității, prin care insinuează faptul că protestele erau finanțate din străinătate.

Prezența și brutalitatea poliției au continuat pe campusul Boğaziçi pe 1 iunie, întrucât studenții au distribuit un videoclip care înfățișa ofițerii de poliție reținând violent studenții.

„Nu putem intra în propriul campus”, au scris pe Twitter studenții.

Între timp, academicienii au susținut al 100-lea protest pașnic în fața biroului rectoral pe 1 iunie.

„Crezi că vei putea bloca cursurile și profesorii cei mai iubiți ai școlii cu reglementări arbitrare?” l-au întrebat academicienii pe rectorul desemnat.

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan