vineri, martie 15, 2024

Protestele de la cea mai importantă universitară din Turcia continuă de 100 de zile

Protestele de la Universitatea Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase școli din Turcia, împotriva rectorului continuă de 100 de zile, relatează Duvar English.

Manifestațiile au continuat pe 1 iunie, în timp ce poliția și-a sporit prezența pentru a descuraja studenții care au venit în număr mare pentru a se alătura academicienilor la protestul lor de rutină în fața biroului rectoral.

Pe lângă numirea rectorului de către președinte turc, Recep Erdogan, care a declanșat protestele, acestea au fost amplificate după eșecul recent al administrației de a aproba cursul unui membru îndrăgit al facultății, Feyzi Erçin pentru semestrul viitor .

Erçin era cunoscut pentru sprijinul său acordat studenților care au fost reținuți. Acesta și-a arătat solidaritatea, într-o filmare din holul unei săli de judecată 

„Nu veți fi niciodată singur, suntem chiar aici”, a spus profesorul.

Erçin a fost susținut de studenți care au fost prezenți, cu fața către rectoral birou cu pancarte pe care scria „Mâinile de pe profesorul meu!”

Cursul lui Erçin a fost respins pe motiv că au fost detectate erori în notarea sa, în timp ce studenții și-au aratat sprijinindu-se prin formularea expresiei „Profesorul Feyzi nu este singur!” un subiect de tendință pe Twitter.

Turbulențe politice din jurul lui Boğaziçi

O altă controversă  a fost iscată de un desen animat împărtășit de unul dintre consiliile rectorului Erdoğan.

Avocatul lui Melih Bulu, Volkan Gazioğlu, a împărtășit o caricatură care îi înfățișa pe academicienii Universității Boğaziçi care arborau un drapel american pe peluza universității, prin care insinuează faptul că protestele erau finanțate din străinătate.

Prezența și brutalitatea poliției au continuat pe campusul Boğaziçi pe 1 iunie, întrucât studenții au distribuit un videoclip care înfățișa ofițerii de poliție reținând violent studenții.

„Nu putem intra în propriul campus”, au scris pe Twitter studenții.

Între timp, academicienii au susținut al 100-lea protest pașnic în fața biroului rectoral pe 1 iunie.

„Crezi că vei putea bloca cursurile și profesorii cei mai iubiți ai școlii cu reglementări arbitrare?” l-au întrebat academicienii pe rectorul desemnat.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

8 martie. Poveștile a 8 femei care au făcut istorie în Turcia (Partea II)

8 martie este ocazie perfectă în care să amintim și să celebrăm femeile care au fost pionieri și au deschis drumul pentru femeilor din Turcia, în mai multe domenii.

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

8 martie. Poveștile a 8 femei care au făcut istorie în Turcia (Partea I)

8 martie este ocazie perfectă în care să amintim și să celebrăm femeile care au fost pionieri și au deschis drumul pentru femeilor din Turcia, în mai multe domenii.