joi, aprilie 7, 2022

Protestele de la cea mai importantă universitară din Turcia continuă de 100 de zile

Protestele de la Universitatea Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase școli din Turcia, împotriva rectorului continuă de 100 de zile, relatează Duvar English.

Manifestațiile au continuat pe 1 iunie, în timp ce poliția și-a sporit prezența pentru a descuraja studenții care au venit în număr mare pentru a se alătura academicienilor la protestul lor de rutină în fața biroului rectoral.

Pe lângă numirea rectorului de către președinte turc, Recep Erdogan, care a declanșat protestele, acestea au fost amplificate după eșecul recent al administrației de a aproba cursul unui membru îndrăgit al facultății, Feyzi Erçin pentru semestrul viitor .

Erçin era cunoscut pentru sprijinul său acordat studenților care au fost reținuți. Acesta și-a arătat solidaritatea, într-o filmare din holul unei săli de judecată 

„Nu veți fi niciodată singur, suntem chiar aici”, a spus profesorul.

Erçin a fost susținut de studenți care au fost prezenți, cu fața către rectoral birou cu pancarte pe care scria „Mâinile de pe profesorul meu!”

Cursul lui Erçin a fost respins pe motiv că au fost detectate erori în notarea sa, în timp ce studenții și-au aratat sprijinindu-se prin formularea expresiei „Profesorul Feyzi nu este singur!” un subiect de tendință pe Twitter.

Turbulențe politice din jurul lui Boğaziçi

O altă controversă  a fost iscată de un desen animat împărtășit de unul dintre consiliile rectorului Erdoğan.

Avocatul lui Melih Bulu, Volkan Gazioğlu, a împărtășit o caricatură care îi înfățișa pe academicienii Universității Boğaziçi care arborau un drapel american pe peluza universității, prin care insinuează faptul că protestele erau finanțate din străinătate.

Prezența și brutalitatea poliției au continuat pe campusul Boğaziçi pe 1 iunie, întrucât studenții au distribuit un videoclip care înfățișa ofițerii de poliție reținând violent studenții.

„Nu putem intra în propriul campus”, au scris pe Twitter studenții.

Între timp, academicienii au susținut al 100-lea protest pașnic în fața biroului rectoral pe 1 iunie.

„Crezi că vei putea bloca cursurile și profesorii cei mai iubiți ai școlii cu reglementări arbitrare?” l-au întrebat academicienii pe rectorul desemnat.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.