vineri, mai 24, 2024

Protestele de la cea mai importantă universitară din Turcia continuă de 100 de zile

Protestele de la Universitatea Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase școli din Turcia, împotriva rectorului continuă de 100 de zile, relatează Duvar English.

Manifestațiile au continuat pe 1 iunie, în timp ce poliția și-a sporit prezența pentru a descuraja studenții care au venit în număr mare pentru a se alătura academicienilor la protestul lor de rutină în fața biroului rectoral.

Pe lângă numirea rectorului de către președinte turc, Recep Erdogan, care a declanșat protestele, acestea au fost amplificate după eșecul recent al administrației de a aproba cursul unui membru îndrăgit al facultății, Feyzi Erçin pentru semestrul viitor .

Erçin era cunoscut pentru sprijinul său acordat studenților care au fost reținuți. Acesta și-a arătat solidaritatea, într-o filmare din holul unei săli de judecată 

„Nu veți fi niciodată singur, suntem chiar aici”, a spus profesorul.

Erçin a fost susținut de studenți care au fost prezenți, cu fața către rectoral birou cu pancarte pe care scria „Mâinile de pe profesorul meu!”

Cursul lui Erçin a fost respins pe motiv că au fost detectate erori în notarea sa, în timp ce studenții și-au aratat sprijinindu-se prin formularea expresiei „Profesorul Feyzi nu este singur!” un subiect de tendință pe Twitter.

Turbulențe politice din jurul lui Boğaziçi

O altă controversă  a fost iscată de un desen animat împărtășit de unul dintre consiliile rectorului Erdoğan.

Avocatul lui Melih Bulu, Volkan Gazioğlu, a împărtășit o caricatură care îi înfățișa pe academicienii Universității Boğaziçi care arborau un drapel american pe peluza universității, prin care insinuează faptul că protestele erau finanțate din străinătate.

Prezența și brutalitatea poliției au continuat pe campusul Boğaziçi pe 1 iunie, întrucât studenții au distribuit un videoclip care înfățișa ofițerii de poliție reținând violent studenții.

„Nu putem intra în propriul campus”, au scris pe Twitter studenții.

Între timp, academicienii au susținut al 100-lea protest pașnic în fața biroului rectoral pe 1 iunie.

„Crezi că vei putea bloca cursurile și profesorii cei mai iubiți ai școlii cu reglementări arbitrare?” l-au întrebat academicienii pe rectorul desemnat.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.