joi, noiembrie 21, 2024

Proteste masive în Strasbourg: CEDO, opriți nedreptatea în Turcia!/Munca în ritm de melc costă vieți în Turcia!


Sute de protestatari s-au adunat, vineri, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg pentru a protesta împotriva încălcării drepturilor în Turcia.

În jur de 1.500 de oameni au mărșăluit spre clădirea CEDO din Strasbourg și au scandat sloganuri și au purtau bannere pe care scriau: „CEDO, opriți nedreptatea în Turcia”, „Justiția amânată este justiția refuzată”, „Victimele sunt aici, unde sunt judecătorii?” și „CEDO, opriți epurarea în Turcia”.

Peaceful Actions Platform, o organizație formată din 24 de grupuri ale societății civile, a organizat protestul, la care au fost prezenți activiștii alături de victimele ale puciului eșuat din 2016.

CEDO a eșuat!

Într-un comunicat de presă, Peaceful Actions Platform a susținut că CEDO închide ochii la încălcările drepturilor omului care au loc în Turcia sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

„Instanța a avut mai multe oportunități de a stabili faptele privind încălcările grave ale drepturilor omului în Turcia și de a obliga regimul să respecte principiile de bază ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, CEDO a eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale și a dat dovadă de incompetență, mai ales în ceea ce privește încălcările sistematice ale drepturilor unui grup anume, Mișcarea Gülen. Întrucât victimele se numără la sute de mii, încălcările constituie crime clare împotriva umanității”, se arată în comunicatul de presă al organizației.

De asemenea, fostul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn și de alți parlamentarii UE au cerut CEDO să ia măsuri rapide împotriva Turciei.

CEDO și viteza melcului

Alți parlamentari europeni și-au arătat solidaritatea pe rețelele de socializare.
„Este devastator să cunoști numeroasele cazuri din Turcia aflate pe rol la CEDO, în timp ce cetăţenii din Turcia aşteaptă an de an dreptatea.Munca în ritm de melc sau chiar mai încet costă vieți în Turcia.”, a scris Rebecca Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016.

Cel mai important organism european de examinare a drepturilor omului este acuzat de victimele încălcărilor drepturilor omului în Turcia, care au culminat după un puciul eșuat în 2016, când guvernul a lansat o represiune împotriva cetățenilor.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.