sâmbătă, aprilie 9, 2022

Proteste împotriva epurărilor practicate de regimul Erdogan, în Germania și Olanda

Profesorii turci exilați în țările europene, au protestat împotriva practicilor de epurarea ale guvernului de la Ankara și au cerut respectarea drepturilor, potrivit unui articol publicat pe Kronos Haber.

De Ziua Internațională a Profesorului, profesorii turci exilați în Germania și Olanda au ieșit în stradă, sâmbătă, pentru a cere respectarea drepturilor lor fundamentale dar și pentru a cere eliberarea profesorilor care se află în spatele gratiilor.

Un grup de turci s-au adunat în fața clădirii Casa Profesorului din Berlin. Oamenii  au cerut  să fie eliberați colegii încarcerați, inclusiv copiii care stau cu mamele în penitenciare. Un alt grup de protestatari a lăsat o coroană neagră în fața Consulatului turc de la Hannover, și au îndemnat autorităților turce să respecte drepturile tuturor profesorilor concediați în urma aplicării  decretelor emise în perioada stării de urgență.

În Olanda, s-au adunat în fața parlamentului Den Haag, profesorii turci au ieșit la protest de Ziua Internațională a Profesorului.

Turcii exilați în Olanda s-au adunat în fața parlamentului Den Haag și au cerut ”justiție imediată” pentru toți profesorii concediați prin decrete.

İmediat după puciul eșuat din 15 iulie 2016, regimul de la Ankara a instaurat stare de urgența. Prin decretele emise au fost concediați peste 150.000 de funcționari publici, dintre care majoritatea sunt profesori.

Pe de altă parte, toate instituțiile educaționale și ONG-urile care au legătură cu mișcarea clericului Fethullah Gulen au fost închise în urma aplăcării acelor  decrete. Peste 22.000 de profesori care lucrau la aceste unității au rămas fără un loc de muncă și majoritatea au fost arestați.

Ziua Internaţională a Profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,