marți, aprilie 12, 2022

Extrădarea cetățenilor turci din Bosnia și Herțegovina, la cererea lui Erdogan

Bosnia și Herțegovina a retras permisele de ședere a patru cetățeni turci după o solicitare a președintelui Recep Tayyip Erdogan, a raportat Balkan Insight.

Serviciul pentru Afaceri Străine a retras patru permise de ședere, după vizita din iulie, a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a cerut autorităților din Saraievo mai multe extrădări.

Nedim Ademovic, avocatul turcilor, a atacat decizia la Serviciul pentru Afaceri Străine, dar Ministerul Securității a respins apelul. Prin urmare, procedurile se desfășoară în fața Curții din Bosnia și Herțegovina.

„În fiecare zi continuăm să primim informații care să indice că cererile de extrădare a acestor cetățeni turci fac parte dintr-un pachet economic între Republica Turcia și Bosnia și Herțegovina. Vă oferim o autostradă, ne oferiți oponenți politici, ” a declarat avocatul.

Ademovic a spus că nu au fost inițiate  proceduri penale împotriva celor patru turci din Bosnia și Herțegovina sau Turcia.

Nedim Ademovic, avocatul turcilor a căror permise de ședere au fost retrase după o solicitare a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

„Nu există dovezi că pașapoartele lor au fost declarate nule. Nu există o singură probă, absolut  nimic. Autoritățile bosniace au acționat pur și simplu la cererea Ambasadei Turciei în Bosnia și Herțegovina de a rezilia reședința acelor persoane în Bosnia și Herțegovina. Oamenii nevinovați sunt persecutați”, a adăugat Ademovic.

Ambasada Turciei de la Saraievo a fost informată că autoritățile turce au anulat documentele de călătorie ale unui anumit număr de cetățeni turci. Serviciul pentru Afaceri Străine a mai spus că a retras permisele de ședere ale turcilor, deoarece nu îndeplineau cerințele legale pentru reședința permanentă în Bosnia și Herțegovina.

Avocatul a contestat această decizie și a spus că nu are nicio informație că cetățenii turci ale căror permise de ședere temporare au fost retrase reprezintă o amenințare la adresa securității în Bosnia și Herțegovina.

Ademovic a declarat că instanța de stat se va pronunța dacă autoritățile bosniace au acționat legal sau nu.

„Vom continua până la final în acest proces și ne vom adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului, dacă este necesar. Sunt convins că, dacă nu sunt corectate greșelile comise de Ministerul Securității, Bosnia și Herțegovina vor fi condamnate în fața instanțelor internaționale ”, a spus avocatul.

Lista cu cetățeni adusă de Erdogan la Sarajevo 

Când a vizitat Sarajevo, în iulie, Erdogan a adus o listă cu oameni pe care dorea ca autoritățile bosniace să îi extrădeze în Turcia.


Extrădările turcilor din Bosnia și Herțegovina au fost discutate de oficiali din luna iulie, la întâlnirea celor doi președinți din Sarajevo.

Milorad Dodik, membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei, a confirmat că Erdogan „a avut cereri” în timpul vizitei sale.

Pe 15 iulie, după vizita lui Erdogan, avocații Nedim Ademovic și Senka Nozica au declarat că procedurile pentru retragerea permiselor de ședere pentru șapte cetățeni turci au fost efectuate în Bosnia și Herțegovina, după ce Turcia a prezentat un document prin care le-a declarat pașaportul invalid.

Erdogan consideră că cetățenii turci sunt adepți ai mișcării Gulen, pe care o învinovățește pentru lovitura de stat eșuată din 2016 și o califică drept „grup terorist”. De la puciul eșuat, autoritățile din Turcia au reținut mii cetățeni pentru presupuse legături cu mișcarea și au făcut presiuni asupra guvernelor din străinătate pentru extrădarea suspecților.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.