marți, aprilie 16, 2024

Extrădarea cetățenilor turci din Bosnia și Herțegovina, la cererea lui Erdogan

Bosnia și Herțegovina a retras permisele de ședere a patru cetățeni turci după o solicitare a președintelui Recep Tayyip Erdogan, a raportat Balkan Insight.

Serviciul pentru Afaceri Străine a retras patru permise de ședere, după vizita din iulie, a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a cerut autorităților din Saraievo mai multe extrădări.

Nedim Ademovic, avocatul turcilor, a atacat decizia la Serviciul pentru Afaceri Străine, dar Ministerul Securității a respins apelul. Prin urmare, procedurile se desfășoară în fața Curții din Bosnia și Herțegovina.

„În fiecare zi continuăm să primim informații care să indice că cererile de extrădare a acestor cetățeni turci fac parte dintr-un pachet economic între Republica Turcia și Bosnia și Herțegovina. Vă oferim o autostradă, ne oferiți oponenți politici, ” a declarat avocatul.

Ademovic a spus că nu au fost inițiate  proceduri penale împotriva celor patru turci din Bosnia și Herțegovina sau Turcia.

Nedim Ademovic, avocatul turcilor a căror permise de ședere au fost retrase după o solicitare a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

„Nu există dovezi că pașapoartele lor au fost declarate nule. Nu există o singură probă, absolut  nimic. Autoritățile bosniace au acționat pur și simplu la cererea Ambasadei Turciei în Bosnia și Herțegovina de a rezilia reședința acelor persoane în Bosnia și Herțegovina. Oamenii nevinovați sunt persecutați”, a adăugat Ademovic.

Ambasada Turciei de la Saraievo a fost informată că autoritățile turce au anulat documentele de călătorie ale unui anumit număr de cetățeni turci. Serviciul pentru Afaceri Străine a mai spus că a retras permisele de ședere ale turcilor, deoarece nu îndeplineau cerințele legale pentru reședința permanentă în Bosnia și Herțegovina.

Avocatul a contestat această decizie și a spus că nu are nicio informație că cetățenii turci ale căror permise de ședere temporare au fost retrase reprezintă o amenințare la adresa securității în Bosnia și Herțegovina.

Ademovic a declarat că instanța de stat se va pronunța dacă autoritățile bosniace au acționat legal sau nu.

„Vom continua până la final în acest proces și ne vom adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului, dacă este necesar. Sunt convins că, dacă nu sunt corectate greșelile comise de Ministerul Securității, Bosnia și Herțegovina vor fi condamnate în fața instanțelor internaționale ”, a spus avocatul.

Lista cu cetățeni adusă de Erdogan la Sarajevo 

Când a vizitat Sarajevo, în iulie, Erdogan a adus o listă cu oameni pe care dorea ca autoritățile bosniace să îi extrădeze în Turcia.


Extrădările turcilor din Bosnia și Herțegovina au fost discutate de oficiali din luna iulie, la întâlnirea celor doi președinți din Sarajevo.

Milorad Dodik, membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei, a confirmat că Erdogan „a avut cereri” în timpul vizitei sale.

Pe 15 iulie, după vizita lui Erdogan, avocații Nedim Ademovic și Senka Nozica au declarat că procedurile pentru retragerea permiselor de ședere pentru șapte cetățeni turci au fost efectuate în Bosnia și Herțegovina, după ce Turcia a prezentat un document prin care le-a declarat pașaportul invalid.

Erdogan consideră că cetățenii turci sunt adepți ai mișcării Gulen, pe care o învinovățește pentru lovitura de stat eșuată din 2016 și o califică drept „grup terorist”. De la puciul eșuat, autoritățile din Turcia au reținut mii cetățeni pentru presupuse legături cu mișcarea și au făcut presiuni asupra guvernelor din străinătate pentru extrădarea suspecților.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.