vineri, aprilie 8, 2022

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat, relatează Hurriyet Daily News.

Cu toate că, prețul peștelui bonito a scăzut la 5 lire turcești (60 de cenți) în piețele, prețurile meniului în restaurantele renumite sunt în jur de 130 de lire turcești (16 dolari).

„Pescarii s-au întors de la mare  cu pește bonito și, din cauza acestei recolte abundente, prețul de pe piața de pește a scăzut de la 15 [1,8 dolari] la 5 lire”, se arată în articol.

În piețele locale, oamenii pot cumpăra un pește bonito între 8 și 12 lire (1–1,5 dolari), dar prețurile restaurantelor și ale hotelurilor de lux rămân aceleași în ciuda scăderii tarifelor.

Întrebând la două restaurante din cartierele Arnavutköy și Anadolu Hisarı pentru prețurile meniurilor peștelui bonito, cotidianul a dezvăluit o diferență enormă.

„Oficialii celui din Arnavutköy au spus că prețul este de 80 de lire [10 USD], în timp ce cei care conduc restaurantul din Anadolu Hisarı au spus 125 de lire [15,7 USD]”, a scris cotidianul.

La un alt restaurant de pește din cartierul Cihangir, o porție de pește bonito era vândută cu 65 de lire (8 dolari), iar prețul întregului bonito era de 120 lire.

Prețul mesei pentru o bucată de pește bonito la un restaurant de cinci stele din cartierul Taksim a fost chiar mai mare, 130 de lire (16 dolari).

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.