joi, aprilie 7, 2022

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”  a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Magda Grădinaru, editorialist Spotmedia. Despre volum, condiția scriitorului în dictatură și libertatea cuvântului au vorbit politologul Cristian Preda, profesor și decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București și publicistul Sever Voinescu, redactor-șef al săptămânalului „Dilema Veche”. 

“ Ahmet Altan căruia îi vine mănușă omorul.El a dat în vileag, tocmai, acest absurd și garachios aspect al dictaturii. Titlul cărții pare la prima vedere unul trist, macabru, dar vom vedea că nu este vorba de o lamentație.[…] Și-a fortificat imaginația în așa fel încât demonstrează că poate călătorii în propria-i temniță mai mult decât putem face noi în libertate” a spus jurnalista, Magda Grădinaru, în deschiderea evenimentului.

Politologul Cristian Preda a explicat evoluția președintelui Recep Erdogan ca politician și a comentat lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016 și evenimentele de represiune care i-au urmat.

“În ultimii patru ani, Turcia trăiește o stare grozavă, sunt sute de mii de oameni care arestați pentru că ar fi pus la cale un complot, care a fost jucat în trei ore. Care în prin moment se spunea puține lucruri..[…] Când Erdogan a ajuns la putere, era văzut ca un pro-European. Erdogan era la începutul anilor 2000 o speranță pentru integrarea Turciei. El a fost diferit de cel de acesta. “ a explicat Cristian Preda.

“Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” au fost scrise de Ahmet Altan în închisoare, pe mici bucăți de hârtie și strecurate afară de avocat său, Philippe Sands, cel care semnează și prefața cărții.

Ahmet Altan a fost arestat la scurt timp după lovitura de stat din iulie 2016, din Turcia, pentru că ar fi transmis „mesaje subliminale”  în timpul unei emisiuni televizate. Inițial, jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață, în februarie 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Un tribunal turc l-a eliberat pe Altan începutul lunii noiembrie, după trei ani de arest preventiv, cu toate acestea, el a fost reținut o săptămână mai târziu, la obiecția unui procuror cu privire la verdict.

“Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițateste unul dintre cele șase titluri cu care a debutat colecția „ANANSI. World Fiction”, cel mai nou proiect dedicat traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. 

Suheila Ismail, București

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.