luni, septembrie 27, 2021

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”  a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Magda Grădinaru, editorialist Spotmedia. Despre volum, condiția scriitorului în dictatură și libertatea cuvântului au vorbit politologul Cristian Preda, profesor și decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București și publicistul Sever Voinescu, redactor-șef al săptămânalului „Dilema Veche”. 

“ Ahmet Altan căruia îi vine mănușă omorul.El a dat în vileag, tocmai, acest absurd și garachios aspect al dictaturii. Titlul cărții pare la prima vedere unul trist, macabru, dar vom vedea că nu este vorba de o lamentație.[…] Și-a fortificat imaginația în așa fel încât demonstrează că poate călătorii în propria-i temniță mai mult decât putem face noi în libertate” a spus jurnalista, Magda Grădinaru, în deschiderea evenimentului.

Politologul Cristian Preda a explicat evoluția președintelui Recep Erdogan ca politician și a comentat lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016 și evenimentele de represiune care i-au urmat.

“În ultimii patru ani, Turcia trăiește o stare grozavă, sunt sute de mii de oameni care arestați pentru că ar fi pus la cale un complot, care a fost jucat în trei ore. Care în prin moment se spunea puține lucruri..[…] Când Erdogan a ajuns la putere, era văzut ca un pro-European. Erdogan era la începutul anilor 2000 o speranță pentru integrarea Turciei. El a fost diferit de cel de acesta. “ a explicat Cristian Preda.

“Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” au fost scrise de Ahmet Altan în închisoare, pe mici bucăți de hârtie și strecurate afară de avocat său, Philippe Sands, cel care semnează și prefața cărții.

Ahmet Altan a fost arestat la scurt timp după lovitura de stat din iulie 2016, din Turcia, pentru că ar fi transmis „mesaje subliminale”  în timpul unei emisiuni televizate. Inițial, jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață, în februarie 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Un tribunal turc l-a eliberat pe Altan începutul lunii noiembrie, după trei ani de arest preventiv, cu toate acestea, el a fost reținut o săptămână mai târziu, la obiecția unui procuror cu privire la verdict.

“Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițateste unul dintre cele șase titluri cu care a debutat colecția „ANANSI. World Fiction”, cel mai nou proiect dedicat traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. 

Suheila Ismail, București

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire