sâmbătă, aprilie 9, 2022

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat  după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării  deciziilor  guvernului turc, mai ales  despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani, relatează Jailed Journos.

Hamza Günerigök, fost prezentator de știri pentru TRT Haber este închis de aproape patru ani sub acuzația de terorism.  Acesta a povestit despre ce a văzut și simțit în penitenciar într-o scrisoare către familia sa, evocând  durerea copiilor ai căror părinți sunt închiși.

Jurnalistul a fost concediat printr-un decret guvernamental după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016, urmând să fie arestat preventiv în timp ce soția lui era însărcinată. Tatăl nu și-a văzut niciodată fetița, care acum are patru ani, în afara penitenciarului.

„După 6 luni, am văzut-o pe fata mea, doar după geamuri. Am fost dat afară într-o noapte, prin decret, dar aveam speranțe pentru viitor. Nu s-a schimbat nimic, iar greșelile nu sunt corectate.” a mărturisit jurnalistul.

“Aburesc geamul şi fac inimă pe el”

Günerigök o poate  vedea pe fata lui doar o dată la două luni, iar acum cu măsurile contra coronavirus se pot vedea doar pe geam. În scrisoarea sa, acesta a povestit cum reacționează fata lui în timpul vizitei.

“Astăzi, fata mea are aproape 4 ani și o văd eu doar pe geam. Când mă vede se sperie și se apropie de mama ei, pentru că nu m-a văzut în afara închisorii, doar după poze și doar din ce a povestit mama ei.  Încearcă sa mă atingă, dar nu poate din cauza geamului. Eu aș vrea să o îmbrățișez, dar nu pot. Eu mă întreb. Eu sunt în spatele geamului, ce pot face pentru fata mea? M-am gândit să suflu pe geam, să-l aburesc și să facă o inima pe geam, doar așa pot să îi transmit iubirea mea. Mai mult este interzis.” a povestit jurnalistul în ultima sa scrisoare.

Strigătele copilului de după gratii

Situația familiei lui Günerigök este asemănătoare cu alte zeci de mii care au suferit din cauza acțiunilor de epurare comise de guvernul lui Erdogan. Jurnalistul a descris imaginea unui copil închis în celulă cu mama lui, dar și suferința fiului colegului său de celulă.

“Când mă întorc spre celulă mea și când trec pe lângă o celulă , aud vocea unui copil care strigă << Deschideți ușa! Deschideți ușa!>> Înțeleg că copilul e cu mama lui în celulă și insistă să iasă afară să se joace. Când ajung la celula mea, colegul meu începe sa povestească  despre fiul său. Soția lui i-a spus că fiul său îl caută peste tot. << Tu mi-ai zis că vine. Am căutat peste tot.Nu l-am găsit niciunde>> spune fiul lui. Toți deținuții trăim același sentiment. Este o tăcere de moarte.”, a povestit Günerigök.

După puciul eșuat din 15 iulie 2015, peste 1 milion de cetățeni turci sunt anchetați sub acuzații de terorism. Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare. 173 de organizații media au fost confiscate. Conform rapoartelor internaționale, Turcia este cea mai mare închisoare pentru jurnaliști.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.