11.1 C
București
marți, octombrie 13, 2020

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat  după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării  deciziilor  guvernului turc, mai ales  despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani, relatează Jailed Journos.

Hamza Günerigök, fost prezentator de știri pentru TRT Haber este închis de aproape patru ani sub acuzația de terorism.  Acesta a povestit despre ce a văzut și simțit în penitenciar într-o scrisoare către familia sa, evocând  durerea copiilor ai căror părinți sunt închiși.

Jurnalistul a fost concediat printr-un decret guvernamental după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016, urmând să fie arestat preventiv în timp ce soția lui era însărcinată. Tatăl nu și-a văzut niciodată fetița, care acum are patru ani, în afara penitenciarului.

„După 6 luni, am văzut-o pe fata mea, doar după geamuri. Am fost dat afară într-o noapte, prin decret, dar aveam speranțe pentru viitor. Nu s-a schimbat nimic, iar greșelile nu sunt corectate.” a mărturisit jurnalistul.

“Aburesc geamul şi fac inimă pe el”

Günerigök o poate  vedea pe fata lui doar o dată la două luni, iar acum cu măsurile contra coronavirus se pot vedea doar pe geam. În scrisoarea sa, acesta a povestit cum reacționează fata lui în timpul vizitei.

“Astăzi, fata mea are aproape 4 ani și o văd eu doar pe geam. Când mă vede se sperie și se apropie de mama ei, pentru că nu m-a văzut în afara închisorii, doar după poze și doar din ce a povestit mama ei.  Încearcă sa mă atingă, dar nu poate din cauza geamului. Eu aș vrea să o îmbrățișez, dar nu pot. Eu mă întreb. Eu sunt în spatele geamului, ce pot face pentru fata mea? M-am gândit să suflu pe geam, să-l aburesc și să facă o inima pe geam, doar așa pot să îi transmit iubirea mea. Mai mult este interzis.” a povestit jurnalistul în ultima sa scrisoare.

Strigătele copilului de după gratii

Situația familiei lui Günerigök este asemănătoare cu alte zeci de mii care au suferit din cauza acțiunilor de epurare comise de guvernul lui Erdogan. Jurnalistul a descris imaginea unui copil închis în celulă cu mama lui, dar și suferința fiului colegului său de celulă.

“Când mă întorc spre celulă mea și când trec pe lângă o celulă , aud vocea unui copil care strigă << Deschideți ușa! Deschideți ușa!>> Înțeleg că copilul e cu mama lui în celulă și insistă să iasă afară să se joace. Când ajung la celula mea, colegul meu începe sa povestească  despre fiul său. Soția lui i-a spus că fiul său îl caută peste tot. << Tu mi-ai zis că vine. Am căutat peste tot.Nu l-am găsit niciunde>> spune fiul lui. Toți deținuții trăim același sentiment. Este o tăcere de moarte.”, a povestit Günerigök.

După puciul eșuat din 15 iulie 2015, peste 1 milion de cetățeni turci sunt anchetați sub acuzații de terorism. Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare. 173 de organizații media au fost confiscate. Conform rapoartelor internaționale, Turcia este cea mai mare închisoare pentru jurnaliști.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Biden îi cere lui Erdogan să schimbe decizia asupra Hagia Sophia

Biden i-a cerut lui Erdogan să revoce decizia asupra Hagia Sophia și să o schimbe în muzeu,  relatează Duvar English.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Cum are reușit un sat să nu aibă niciun caz de COVID19: Știrile citite de la minaretul moscheei

Un sat cu cu 85 de locuințe a reușit să nu aibă niciun caz de COVID-19, după mai mult de jumătate de an de la izbucnirea focarului de coronavirus,

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...