luni, iunie 14, 2021

Premiul Nobel pentru Economie,2016

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2016 a fost atribuit americano-britanicului Oliver Hart și finlandezului Bengt Holmstrom pentru contribuția lor la teoria contractului, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în 1948 la Londra, Oliver Hart este profesor la Universitatea Harvard iar Bengt Holmstrom, născut în 1949 la Helsinki, este profesor la Universitatea Massachusetts Institute of Technology (MIT). Oliver Hart și-a obținut doctoratul la Universitatea Princeton în anul 1974 iar Holmstrom și-a obținut doctoratul la Universitatea Stanford.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei și a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.

 

 „Munca lor a pus bazele pentru conceperea de politici și instituții în multe domenii, de la legislația falimentului la politici constituționale”, a explicat juriul. „Grație muncii depuse de Oliver Hart și Bengt Holmstrom avem acum instrumentele pentru a analiza nu doar termenii financiari ai contractelor dar și alocarea contractuală a drepturilor de control, a drepturilor de proprietate și a drepturilor de decizie între părți”, a adăugat juriul.

olivr hart premiul nobel economie Contractele afectează toate aspectele societății, a precizat președintele juriului, Per Stromberg, citând drept exemple contractele de asigurări, contractele de angajare sau contractele de vânzări. Grație muncii depuse de cei doi economiști pot fi analizate diverse aspecte ale designului contractual, precum plata pe bază de performanță a directorilor companiilor sau privatizarea activităților din sectorul public. Premiul Nobel pentru economie este al cincilea premiu Nobel atribuit în acest an, după cel pentru medicină, fizică, chimie și pace. Premiul Nobel pentru literatură va fi anunțat joi. În mod frecvent, Comitetul de decernare a premiilor Nobel pentru Economie a recompensat doi sau trei economiști însă în 2015 un singur cercetător, americano-britanicul Angus Deaton, a fost premiat pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării. Pe lista foștilor laureați se regăsesc Milton Friedman, James Tobin, Paul Krugman și Friedrich August von Hayek.

Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit preponderent americanilor, din cei 78 de laureați 56 fiind americani. Această cifră îi include și pe cei care au dublă cetățenie, cum a fost cazul anul trecut cu Angus Deaton, un alt britanic care între timp a dobândit cetățenie americană.

 AGERPRES,openmarkets.cmegroup.

Turcia: Peste 720.000 de minori exploatați prin muncă

Peste 720.000 de minori din Turcia trebuie să lucreze pentru a contribui la venitul gospodăriei, potrivit unui raport elaborat de ministerului al...

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat

Un turc a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori

Un turc a ajutat din greșeală FBI în capturarea a aproximativ 800 de infractori din întreaga lume după ce mii de oameni...

Turcia:Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Turcia: Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani