17.3 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Consiliului pentru Protecția Concurenței(CPC) din Bulgaria, protestează

Șase companii petroliere din Bulgaria, printre care OMV, Lukoil și NIS, prezente și în România, au fost acuzate de formarea unui cartel pentru fixarea unor prețuri ridicate, potrivit unui anunț al Consiliului pentru Protecția Concurenței (CPC) din Bulgaria, transmite site-ul de știri Novinite.

Companiile sunt Lukoil Bulgaria, Ekto Bulgaria, Shell Bulgaria, NIS Petrol, OMV Bulgaria și Petrol AD. Trei dintre acestea, respectiv Lukoil, NIS și OMV, activează și pe piața din România.

Inițial, ancheta, declanșată în luna februarie, a inclus și compania Rompetrol, însă aceasta nu se regăsește pe lista companiilor acuzate. Ancheta a fost declanșată după ce CPC a realizat o analiză sectorială care a relevat că aceste companii au menținut prețuri ridicate pentru perioade lungi de timp și nu au reacționat la scăderea cotațiilor petrolului și a prețurilor angro ale produselor petroliere, „ceea ce ar putea fi rezultatul unor practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri de tip cartel”, se arată în anunțul autorității de concurență, citat de Novinite.

Potrivit anunțului, companiile sunt acuzate că au încălcat articolul 15 din Legea de Protecție a Concurenței din Bulgaria, precum și articolul 101 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene.

 

Legislația bulgară în materie de concurență (Articolul 15 din Legea de Protecție a Concurenței), care nu diferă substanțial față de cea la nivel european, interzice „toate tipurile de înțelegeri între entități și asociații de entități, precum și practici concertate între două sau mai multe entități care au ca obiect sau efect prevenția, restricția sau distorsiunea concurenței pe piețele relevante”.

Bazându-se pe analize economice și juridice, CPC acuză acțiunile companiilor petroliere, considerându-le „o violare constând în înțelegeri și/sau practici coordonate interzise în ceea ce privește schimbul de informații privind prețurile, ceea ce a dus la politici comune de prețuri, precum și privind volumele vândute (cote de piață) și alte informații de piață”.

În 2012, Consiliul Concurenței din România a amendat șase companii petroliere (OMV Petrom, OMV Maketing, Rompetrol, Eni, Lukoil și MOL) pentru înțelegeri de tip cartel privind eliminarea de pe piață a unui produs. Amenda totală, respectiv 880 de milioane de lei (205 milioane de lei), a fost cea mai mare amendă aplicată companiilor petroliere din Europa.

 

Aceste activități „au fost întreprinse pentru a preveni, restricționa și viola concurența pe piața de retail din domeniul petrolului și a combustibililor diesel din țară”, mai spune autoritatea de concurență. Practicile companiilor au dus, de asemenea, la „eliminarea competiției, ceea ce determină înlăturarea mecanismelor pieței libere și impactează în mod nefavorabil mediul economic și interesul societății”.

Potrivit legislației, companiile pot prezenta obiecții scrise și pot cere audieri la CPC pentru a-și expune punctul de vedere

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Jurnalistul turc reținut că a „insultat” un sultan într-o postare de pe Twitter

Poliția din orașul estic Van a arestat un jurnalist independent pentru că ar fi insultat un sultan printr-o postare pe Twitter, relatează Commitee to Protect Journalists.