sâmbătă, mai 15, 2021

„Unitatea transatlantică trebuie consolidată dincolo de instituții”

Unitatea transatlantică „trebuie consolidată dincolo de instituții”, iar provocările de securitate din prezent nu trebuie negate, ci „luate așa cum sunt”, a declarat Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, în cadrul Bucharest Forum.

El a vorbit despre relația cu Rusia, rolul trupelor NATO la granițele Alianței, dar și despre modul în care se măsoară acțiunea de descurajare a forțelor NATO.

„Nu cred că Rusia a mărit prezența trupelor ca reacție la Summitul (NATO — n.r.) de la Varșovia. Cred că lucrul acesta a fost hotărât cu mult timp înainte. Sigur, retoric, se pot folosi diverse povești care să lege această situație de NATO. NATO nu a făcut în Țara Galilor și Varșovia decât să aibă o reacție onestă și să ia măsuri logice la anexarea ilegală a Crimeei, la exercițiile spontane ale Rusiei, la retorica Rusiei”, a spus Ducaru.

 Mai mult, el a adăugat că prezența trupelor NATO în regiune „nu a fost gândită să egaleze zecile de mii de trupe rusești de pe frontul estic al Alianței”.

Ducaru a subliniat că scopul trupelor NATO este acela de descurajare pentru orice încălcare a suveranității țărilor aliate, venită de oriunde. „Vorbim de patru batalioane (…) care au fost gândite să arate că această prezență multinațională în țări de la frontieră înseamnă că numai luarea în considerare să încalci suveranitatea unei țări aliate este urmată de un răspuns pe măsură”, a spus Ducaru. Întrebat dacă există rezultate palpabile ale acțiunilor de descurajare, Ducaru a afirmat că acest aspect necesită timp. „Descurajarea este un proces pe care nu poți să îl măsori neapărat instantaneu. Este un proces ce înseamnă acumularea de indicatori. (…) Această prezență (a trupelor NATO — n.r.) în sine nu este singura formă de descurajare, trebuie combinată cu implementarea reacțiilor rapide, cu investiții, adaptarea reacțiilor, cyber-securitatea”, a adăugat el.

„Unitatea este aspectul cheie din interiorul NATO”. ( Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente)

 

„Cred că unitatea transatlantică trebuie consolidată dincolo de instituții. Sunt multe dezacorduri între SUA și Europa (…) cred că trebuie să ne amintim că suntem o comunitate și avem mai multe lucruri în comun decât aspecte care ne despart”, a subliniat el.

Asistentul secretarului general al NATO a precizat că situația în ce privește securitatea mondială actuală nu poate fi privită ca „un nou tip de normalitate” și nu trebuie să fie negată. „Situația din prezent este o diversiune de la evoluția naturală a istoriei. Cred că avem nevoie să nu negăm, ci să luăm lucrurile așa cum sunt”, a declarat el. Sorin Ducaru a participat la discuția „Runaway train? From Reassurance to Deterrence on the Eastern Flank”, care a abordat provocările prezentului, pe flancul estic al Alianței Tratatului Nord-Atlantic. AGERPRES

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.