21.5 C
București
joi, septembrie 24, 2020

„Unitatea transatlantică trebuie consolidată dincolo de instituții”

Unitatea transatlantică „trebuie consolidată dincolo de instituții”, iar provocările de securitate din prezent nu trebuie negate, ci „luate așa cum sunt”, a declarat Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, în cadrul Bucharest Forum.

El a vorbit despre relația cu Rusia, rolul trupelor NATO la granițele Alianței, dar și despre modul în care se măsoară acțiunea de descurajare a forțelor NATO.

„Nu cred că Rusia a mărit prezența trupelor ca reacție la Summitul (NATO — n.r.) de la Varșovia. Cred că lucrul acesta a fost hotărât cu mult timp înainte. Sigur, retoric, se pot folosi diverse povești care să lege această situație de NATO. NATO nu a făcut în Țara Galilor și Varșovia decât să aibă o reacție onestă și să ia măsuri logice la anexarea ilegală a Crimeei, la exercițiile spontane ale Rusiei, la retorica Rusiei”, a spus Ducaru.

 Mai mult, el a adăugat că prezența trupelor NATO în regiune „nu a fost gândită să egaleze zecile de mii de trupe rusești de pe frontul estic al Alianței”.

Ducaru a subliniat că scopul trupelor NATO este acela de descurajare pentru orice încălcare a suveranității țărilor aliate, venită de oriunde. „Vorbim de patru batalioane (…) care au fost gândite să arate că această prezență multinațională în țări de la frontieră înseamnă că numai luarea în considerare să încalci suveranitatea unei țări aliate este urmată de un răspuns pe măsură”, a spus Ducaru. Întrebat dacă există rezultate palpabile ale acțiunilor de descurajare, Ducaru a afirmat că acest aspect necesită timp. „Descurajarea este un proces pe care nu poți să îl măsori neapărat instantaneu. Este un proces ce înseamnă acumularea de indicatori. (…) Această prezență (a trupelor NATO — n.r.) în sine nu este singura formă de descurajare, trebuie combinată cu implementarea reacțiilor rapide, cu investiții, adaptarea reacțiilor, cyber-securitatea”, a adăugat el.

„Unitatea este aspectul cheie din interiorul NATO”. ( Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente)

 

„Cred că unitatea transatlantică trebuie consolidată dincolo de instituții. Sunt multe dezacorduri între SUA și Europa (…) cred că trebuie să ne amintim că suntem o comunitate și avem mai multe lucruri în comun decât aspecte care ne despart”, a subliniat el.

Asistentul secretarului general al NATO a precizat că situația în ce privește securitatea mondială actuală nu poate fi privită ca „un nou tip de normalitate” și nu trebuie să fie negată. „Situația din prezent este o diversiune de la evoluția naturală a istoriei. Cred că avem nevoie să nu negăm, ci să luăm lucrurile așa cum sunt”, a declarat el. Sorin Ducaru a participat la discuția „Runaway train? From Reassurance to Deterrence on the Eastern Flank”, care a abordat provocările prezentului, pe flancul estic al Alianței Tratatului Nord-Atlantic. AGERPRES

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.