joi, mai 23, 2024

Turcia: Pragul foametei depășește salariul minim, în ciuda creșterii

Pragul foametei a depășit acum salariul minim, în ciuda faptului că a fost majorat de la 8.500 la 11.400 de lire, conform Bianet.

Confederația Sindicatelor Turce (Türk-İş) și-a publicat lunar „Studiul privind foamea și pragul sărăciei”, care dezvăluie costul actual al vieții în Turcia

Potrivit studiului, o familie de patru persoane are nevoie de 11.658 de lire turcești pentru hrană sănătoase, această sumă fiind categorizată drept linia înfometării.

Astfel, pragul foametei a depășit din nou salariul minim, chiar dacă la începutul lunii iulie, salariul minim a fost majorat de la 8.500 la 11.400 de lire.

În iunie, confederația măsurase pragul foametei la 10.373 de lire și pragul sărăciei la 33.788 de lire.

Pragul sărăciei aproape de 38.000 de lire

Pentru alte cheltuieli lunare esențiale, cum ar fi îmbrăcăminte, locuințe, transport, educație și asistență medicală, pragul sărăciei este de 37.974 de lire. Mai mult, costul vieții pentru o singură persoană care lucrează a ajuns la 15.123 de lire pe lună.

Comparând aceste cifre cu luna ianuarie, a existat o creștere notabilă a costului vieții. La începutul anului, Türk-İş măsurase pragul de foamete la 8.864 de lire și pragul de sărăcie la 28.874 de lire, costul vieții pentru o singură persoană care lucrează la 11.556 de lire.

În plus, prețurile diferitelor bunuri au crescut în Ankara, unde cheltuielile minime cu alimente ale unei familii de patru persoane au crescut cu 12,38% față de luna precedentă.

Prețurile alimentelor

În ceea ce privește prețurile la alimente, costurile laptelui și iaurtului au rămas stabile pe parcursul lunii iulie, dar prețurile la brânzeturi au înregistrat o creștere medie de 4%.

În cadrul categoriei de carne, prețurile au variat în funcție de sursă. În lanțurile de supermarketuri, carnea de vită este acum în medie de 315 de lire, iar carnea tocană este de 340 de lire. Pe parcursul unei luni, prețurile la carnea de vită au crescut cu aproximativ 6%, puiul cu 13%, peștele cu 12%, ouăle cu 9%, fasolea cu 7% și lintea verde cu 8%.

Legumele au avut un preț mediu de 27,29 lire pe kilogram, în timp ce fructele au avut o medie de 35,20 lire pe kilogram.

Pâinea costă 6,5 lire

În același interval de timp, orezul a cunoscut o creștere de 8%, grisul cu 6%, în timp ce pastele și făina au înregistrat creșteri ușoare de preț. În plus, prețurile pâinii albe au crescut cu 30%, ajungând la 6,5 ​​lire în Ankara.

Prețurile uleiului de măsline au crescut cu 30%, margarina cu 20%, iar uleiul de floarea soarelui a cunoscut o creștere limitată, în timp ce costul untului a rămas stabil.

Diverse produse alimentare s-au confruntat cu creșteri ale prețurilor, inclusiv ceaiul cu 10%, măslinele negre cu 12%, pasta de tomate cu 8% și zahărul cu 4%.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.