luni, septembrie 25, 2023

Turcia: Pragul foametei depășește salariul minim, în ciuda creșterii

Pragul foametei a depășit acum salariul minim, în ciuda faptului că a fost majorat de la 8.500 la 11.400 de lire, conform Bianet.

Confederația Sindicatelor Turce (Türk-İş) și-a publicat lunar „Studiul privind foamea și pragul sărăciei”, care dezvăluie costul actual al vieții în Turcia

Potrivit studiului, o familie de patru persoane are nevoie de 11.658 de lire turcești pentru hrană sănătoase, această sumă fiind categorizată drept linia înfometării.

Astfel, pragul foametei a depășit din nou salariul minim, chiar dacă la începutul lunii iulie, salariul minim a fost majorat de la 8.500 la 11.400 de lire.

În iunie, confederația măsurase pragul foametei la 10.373 de lire și pragul sărăciei la 33.788 de lire.

Pragul sărăciei aproape de 38.000 de lire

Pentru alte cheltuieli lunare esențiale, cum ar fi îmbrăcăminte, locuințe, transport, educație și asistență medicală, pragul sărăciei este de 37.974 de lire. Mai mult, costul vieții pentru o singură persoană care lucrează a ajuns la 15.123 de lire pe lună.

Comparând aceste cifre cu luna ianuarie, a existat o creștere notabilă a costului vieții. La începutul anului, Türk-İş măsurase pragul de foamete la 8.864 de lire și pragul de sărăcie la 28.874 de lire, costul vieții pentru o singură persoană care lucrează la 11.556 de lire.

În plus, prețurile diferitelor bunuri au crescut în Ankara, unde cheltuielile minime cu alimente ale unei familii de patru persoane au crescut cu 12,38% față de luna precedentă.

Prețurile alimentelor

În ceea ce privește prețurile la alimente, costurile laptelui și iaurtului au rămas stabile pe parcursul lunii iulie, dar prețurile la brânzeturi au înregistrat o creștere medie de 4%.

În cadrul categoriei de carne, prețurile au variat în funcție de sursă. În lanțurile de supermarketuri, carnea de vită este acum în medie de 315 de lire, iar carnea tocană este de 340 de lire. Pe parcursul unei luni, prețurile la carnea de vită au crescut cu aproximativ 6%, puiul cu 13%, peștele cu 12%, ouăle cu 9%, fasolea cu 7% și lintea verde cu 8%.

Legumele au avut un preț mediu de 27,29 lire pe kilogram, în timp ce fructele au avut o medie de 35,20 lire pe kilogram.

Pâinea costă 6,5 lire

În același interval de timp, orezul a cunoscut o creștere de 8%, grisul cu 6%, în timp ce pastele și făina au înregistrat creșteri ușoare de preț. În plus, prețurile pâinii albe au crescut cu 30%, ajungând la 6,5 ​​lire în Ankara.

Prețurile uleiului de măsline au crescut cu 30%, margarina cu 20%, iar uleiul de floarea soarelui a cunoscut o creștere limitată, în timp ce costul untului a rămas stabil.

Diverse produse alimentare s-au confruntat cu creșteri ale prețurilor, inclusiv ceaiul cu 10%, măslinele negre cu 12%, pasta de tomate cu 8% și zahărul cu 4%.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.