marți, septembrie 19, 2023

Turcia: Victimele cutremurul din februarie 2023 evacuate de către guvern

Victimele cutremurului din Turcia au fost evacuate din cămine publice, după ce termenul limită al guvernului a expirat, conform presei turcești.

Supraviețuitorii cutremurului din Turcia, care au rămas fără adăpost după cutremurele din februarie și au fost cazați în cămine de stat din toată țara, au fost nevoiți să fie evacuați pe măsură ce termenul limită al guvernului a trecut.

Termenul limită pentru supraviețuitorii cutremurului din Turcia să elibereze căminele Instituției de Împrumuturi și Cămine pentru Studenți (KYK) a expirat pe 30 iulie.

Supraviețuitorii în situație de criză

Supraviețuitorii au declarat că au încercat să ajungă la biroul guvernatorului și la oficialii Autorității de gestionare a dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD), dar nu și-au putut face auzite vocea.

„Oficienții de stat ne-au forțat să alegem între a rămâne într-un container sau a primi ajutor pentru închiriere. Toată lumea a început să se îngrijoreze. Suntem lăsați în cămin cu 20 de familii și nu avem unde să mergem”, afirmă unul dintre supraviețuitorilor cutremurelor din Hatay.

Aceștia au adăugat că taberele de containere din regiunea cutremurului sunt periculoase pentru că au apărut o mulțime de reptile vara și că ajutorul pentru închiriere nu acoperă nevoile acestora, deoarece există o criză gravă a locuințelor în țară.

Ajutor de 5.000 de lire

Guvernul a anunțat că ajutorul pentru închiriere se acordă în valoare de 5.000 de lire turcești timp de 12 luni pentru cei care dețineau o casă înainte de cutremur și 3.000 de lire pentru 12 luni pentru cei care erau chiriași.

Principalul deputat al Partidului Popular Republican din Eskişehir, Utku Çakırözer, a vizitat locuitorii din cămin.

„Peste 2.000 de victime ale cutremurului au venit aici după cutremure, iar acum sute dintre aceştia sunt rugaţi să evacueze. Oficialii de stat au spus că nu vor primi niciun serviciu dacă nu eliberează căminele”.

Deputatul a mai spus că ajutorul pentru închiriere care le-a fost propus în valoare de 3.000 de lire nu era adecvat pentru a închiria o casă nici în Eskişer, nici în regiunea cutremurului.

301.000 de clădiri avariate

Peste 50.000 de oameni au fost uciși și aproape 122.000 au fost răniți după cutremurele din 6 februarie. Aproximativ 301.000 de clădiri au fost avariate sau distruse, ducând la strămutarea a peste 5 milioane de oameni.

Din cauza condițiilor meteorologice, a problemelor de igienă și a lipsei accesului la apă curentă, cei care trăiesc în regiunea cutremurului s-au confruntat cu probleme grave de sănătate.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.