vineri, aprilie 19, 2024

Poveste cutremurătoare: Condamnat pe viață în Belgia, eliberat în Turcia


Un turc care a fost condamnat la închisoare pe viață în Belgia pentru uciderea a patru femei și rănirea gravă a altor două persoane  în 2004, dar a fost eliberat șașe ani mai târziu în Turcia, conform Turkish Minutes.

Osman Çallı a împușcat-o pe soția sa, Teslime, în vârstă de 25 de ani, și pe sora sa de 19 ani, care era însărcinată în acel moment, precum și fosta soție și soacră, pe 11 noiembrie 2004.

Pe lângă faptul că a rănit grav doi bărbați, dintre care unul ar fi fost vizat pentru că a avut o aventură cu soția sa.

Çallı s-a predat apoi, spunând poliției din Belgia că a „restaurat” onoarea familiei sale. În urma unui proces de patru ani, Çallı a fost condamnat la închisoare pe viață.

După ce a petrecut cinci ani după gratii, a solicitat să fie extrădat în Turcia și să-și ispășească restul pedepsei acolo. Fiind trimis în Turcia pe 28 iunie 2013.

Liber din cauza pandemiei

Çallı a fost eliberat condiționat pe 10 noiembrie 2019 și a devenit complet liber în 2020, a spus BBC, citându-l pe avocatul său Ergun Top, care a explicat că un deținut poate fi eliberat în Turcia după ce a ispășit două cincimi din pedeapsă.

De asemenea, avocatul a respins afirmațiile raportate de presa belgiană conform cărora Çallı a fost eliberat în temeiul unei legi adoptate de guvernului condus de președinte Recep Tayyip Erdogan în aprilie 2020, pentru a elibera mii de deținuți pentru a ușura supraaglomerarea în închisori și pentru a proteja deținuții de coronavirus.

Legislația a atras critici dure din partea partidelor de opoziție și a grupurilor de drept pentru excluderea a mii de prizonieri politici, inclusiv jurnalişti, avocați, politicieni și activiști pentru drepturi, afectați de o represiune în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016.

Deși Ministerul Justiției din Belgia a cerut o explicație de la autoritățile turce cu privire la situația lui Çallı, acestea nu au primit încă una.

Çallı a fost trimis în Turcia în conformitate cu Convenția privind transferul persoanelor condamnate, care prevede că sentința condamnatului trebuie transformată în legile țării în care a fost trimis și că acea țară trebuie să informeze cealaltă țară despre modul în care se aplică pedeapsa și a unei eventuale eliberări.

Cu toate acestea, acesta nu este cazul Turciei. Sharon Beavis, purtătoare de cuvânt a Ministerului Justiției, a declarat pentru ziarul belgian Nieuwsblad că Belgia nu a avut nicio influență asupra procedurilor penale privind Çallı după extrădarea sa în Turcia.

Vreau doar să fiu lăsat în pace”,

Vorbind cu postul de televiziune belgian VTM, Çallı, în vârstă de 63 de ani, a spus că se simte bine în Turcia după ce a ispășit 15 ani de închisoare.

„Am început o nouă viață aici. Voi avea un fiu în curând. Vreau doar să fiu lăsat în pace”, a spus Çallı, pentru VTM.

Violența bazată pe gen este o problemă gravă în Turcia, unde bărbații evită în mare parte pedepse sau li se acordă sentințe mai ușoare.

 Potrivit unui raport publicat în martie 2021 de Sezgin Tanrıkulu, apărător al drepturilor omului și parlamentar al Partidului Popular Republican (CHP), aproape 7.000 de femei au fost victime ale feminicidului în cei 18 ani în care Partidul Justiției și Dezvoltării a fost la putere.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.