duminică, aprilie 10, 2022

Poveste cutremurătoare: Condamnat pe viață în Belgia, eliberat în Turcia


Un turc care a fost condamnat la închisoare pe viață în Belgia pentru uciderea a patru femei și rănirea gravă a altor două persoane  în 2004, dar a fost eliberat șașe ani mai târziu în Turcia, conform Turkish Minutes.

Osman Çallı a împușcat-o pe soția sa, Teslime, în vârstă de 25 de ani, și pe sora sa de 19 ani, care era însărcinată în acel moment, precum și fosta soție și soacră, pe 11 noiembrie 2004.

Pe lângă faptul că a rănit grav doi bărbați, dintre care unul ar fi fost vizat pentru că a avut o aventură cu soția sa.

Çallı s-a predat apoi, spunând poliției din Belgia că a „restaurat” onoarea familiei sale. În urma unui proces de patru ani, Çallı a fost condamnat la închisoare pe viață.

După ce a petrecut cinci ani după gratii, a solicitat să fie extrădat în Turcia și să-și ispășească restul pedepsei acolo. Fiind trimis în Turcia pe 28 iunie 2013.

Liber din cauza pandemiei

Çallı a fost eliberat condiționat pe 10 noiembrie 2019 și a devenit complet liber în 2020, a spus BBC, citându-l pe avocatul său Ergun Top, care a explicat că un deținut poate fi eliberat în Turcia după ce a ispășit două cincimi din pedeapsă.

De asemenea, avocatul a respins afirmațiile raportate de presa belgiană conform cărora Çallı a fost eliberat în temeiul unei legi adoptate de guvernului condus de președinte Recep Tayyip Erdogan în aprilie 2020, pentru a elibera mii de deținuți pentru a ușura supraaglomerarea în închisori și pentru a proteja deținuții de coronavirus.

Legislația a atras critici dure din partea partidelor de opoziție și a grupurilor de drept pentru excluderea a mii de prizonieri politici, inclusiv jurnalişti, avocați, politicieni și activiști pentru drepturi, afectați de o represiune în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016.

Deși Ministerul Justiției din Belgia a cerut o explicație de la autoritățile turce cu privire la situația lui Çallı, acestea nu au primit încă una.

Çallı a fost trimis în Turcia în conformitate cu Convenția privind transferul persoanelor condamnate, care prevede că sentința condamnatului trebuie transformată în legile țării în care a fost trimis și că acea țară trebuie să informeze cealaltă țară despre modul în care se aplică pedeapsa și a unei eventuale eliberări.

Cu toate acestea, acesta nu este cazul Turciei. Sharon Beavis, purtătoare de cuvânt a Ministerului Justiției, a declarat pentru ziarul belgian Nieuwsblad că Belgia nu a avut nicio influență asupra procedurilor penale privind Çallı după extrădarea sa în Turcia.

Vreau doar să fiu lăsat în pace”,

Vorbind cu postul de televiziune belgian VTM, Çallı, în vârstă de 63 de ani, a spus că se simte bine în Turcia după ce a ispășit 15 ani de închisoare.

„Am început o nouă viață aici. Voi avea un fiu în curând. Vreau doar să fiu lăsat în pace”, a spus Çallı, pentru VTM.

Violența bazată pe gen este o problemă gravă în Turcia, unde bărbații evită în mare parte pedepse sau li se acordă sentințe mai ușoare.

 Potrivit unui raport publicat în martie 2021 de Sezgin Tanrıkulu, apărător al drepturilor omului și parlamentar al Partidului Popular Republican (CHP), aproape 7.000 de femei au fost victime ale feminicidului în cei 18 ani în care Partidul Justiției și Dezvoltării a fost la putere.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.