marți, martie 26, 2024

13 ani de închisoare pentru faimoasa jurnalistă pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan

Instanța din Turcia a acceptă rechizitoriu care solicită până la 13 ani de închisoare pentru faimoasa jurnalistă, Sedef Kabaș, conform Turkish Minutes.

Un tribunal din Istanbul a acceptat rechizitoriul prin care se solicită până la 13 ani de închisoare pentru jurnalistul Sedef Kabaş, sub acuzaţia de „insultare” pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, precum şi pe ministrul de interne, Süleyman Soylu şi pe ministrul transporturilor, Adil Karaismailoğlu.

Rechizitoriul cere până la 8 ani și 2 luni pentru acuzația de „insultare pe Președinte”, și până la 4 ani și 8 luni pentru acuzația de „insultare a funcționarilor publici”. În total, procurorii cer pentru jurnalistă până la 12 ani și 10 luni de închisoare.

Prima audiere a cazului va avea loc pe 11 martie.

Luna trecută, Kabaș a fost închisă în așteptarea judecății pentru un proverb pe care l-a citat în timpul unei discuții politice la postul de televiziune de opoziție, Tele 1.

Zeci de mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui de când Erdoğan, decât a preluat mandatul în 2014, după ce a fost prim-ministru timp de 11 ani.

Infracțiunea de jignire a președintelui implică o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani în Turcia.

Alți 2 jurnaliști condamnați

Doi jurnaliști, Murat Ağırel şi Barış Pehlivan au fost condamnați definitiv, pe 15 februarie și au fost eliberați la scurt timp după aceea, din cauza măsurilor COVID-19.

Cei doi sunt condamnați la închisoare în cadrul procesului pentru știrile și articolele lor referitoare la înmormântarea unui ofițer al Organizației Naționale de Informații (MİT) care a murit în Libia.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.