vineri, martie 31, 2023

13 ani de închisoare pentru faimoasa jurnalistă pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan

Instanța din Turcia a acceptă rechizitoriu care solicită până la 13 ani de închisoare pentru faimoasa jurnalistă, Sedef Kabaș, conform Turkish Minutes.

Un tribunal din Istanbul a acceptat rechizitoriul prin care se solicită până la 13 ani de închisoare pentru jurnalistul Sedef Kabaş, sub acuzaţia de „insultare” pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, precum şi pe ministrul de interne, Süleyman Soylu şi pe ministrul transporturilor, Adil Karaismailoğlu.

Rechizitoriul cere până la 8 ani și 2 luni pentru acuzația de „insultare pe Președinte”, și până la 4 ani și 8 luni pentru acuzația de „insultare a funcționarilor publici”. În total, procurorii cer pentru jurnalistă până la 12 ani și 10 luni de închisoare.

Prima audiere a cazului va avea loc pe 11 martie.

Luna trecută, Kabaș a fost închisă în așteptarea judecății pentru un proverb pe care l-a citat în timpul unei discuții politice la postul de televiziune de opoziție, Tele 1.

Zeci de mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui de când Erdoğan, decât a preluat mandatul în 2014, după ce a fost prim-ministru timp de 11 ani.

Infracțiunea de jignire a președintelui implică o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani în Turcia.

Alți 2 jurnaliști condamnați

Doi jurnaliști, Murat Ağırel şi Barış Pehlivan au fost condamnați definitiv, pe 15 februarie și au fost eliberați la scurt timp după aceea, din cauza măsurilor COVID-19.

Cei doi sunt condamnați la închisoare în cadrul procesului pentru știrile și articolele lor referitoare la înmormântarea unui ofițer al Organizației Naționale de Informații (MİT) care a murit în Libia.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.