joi, martie 30, 2023

Patrimoniul cultural imaterial: Obiceiuri de iarnă din Ţara Făgăraşului

Cetele de feciori, cel mai vechi şi bine păstrat obicei din perioada sărbătorilor de iarnă în Ţara Făgăraşului, se constituie în ajunul Sf. Nicolae şi se destramă în ziua de Sf. Ioan când, în municipiul Făgăraş, va avea loc festivalul Cetelor de feciori, ajuns la a XII-a ediţie.

Ceata de feciori este şi rămâne cel mai vechi obicei al sărbătorilor de iarnă din Ţara Făgăraşului. În majoritatea localităţilor, această tradiţie se păstrează cu sfinţenie. Tinerii încă se ocupă destul de mult ca acest obicei să se păstreze în continuare în perioada sărbătorilor de iarnă.

Obiceiuri de sarbatorile iarna in Fagaras

Ceata de feciori este formată din vătaf, purtător de steag, specific fiecărei cete de feciori, responsabil cu organizarea balurilor de Crăciun şi de Sf. Vasile, casier şi alte funcţii. Când ceata este la gazdă, o familie unde aceasta stă până la Sf. Ioan, steagul, care de regulă este o prăjină decorată cu diverse ştergare cu motiv naţional specifice comunităţii respective, este amplasat la poartă, cât mai bine ancorat pentru a nu fi furat de alţi tineri, care nu fac parte din Ceata de feciori. Ceata de feciori umblă la colindat în tot satul începând de la primar, preot, apoi la fetele nemăritate, până se termină toate familiile din sat, fiind însoţită şi de doi lăutari.

Un document atestă faptul că aceste Cete de feciori din zona Făgăraşului sau din zona Rupea datează din anul 1765.

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.

http://newsbv.ro/2015/01/06/video-ceata-feciori-bine-pastrat-obicei-tara-fagarasului-perioada-sarbatorilor-iarna/

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.