sâmbătă, ianuarie 23, 2021

Parcul științific și tehnologic Tetapolis, proiect al Tetarom ( Cluj -Napoca) -primul parc știintific și tehnologic din România.

Primul incubator digital din România, care ajută la dezvoltarea companiilor din domeniul IT, a fost lansat, marți, în cadrul Parcului științific și tehnologic Tetapolis din Cluj-Napoca. „Parcul științific și tehnologic Tetapolis, proiect al Tetarom, a lansat oficial primul incubator digital din România, care are rolul de a ajuta la dezvoltarea, pe o perioadă limitată, a companiilor din IT și inovare aflate la început.

Realizat în parteneriat cu Asociația Internațională a Parcurilor Științifice (IASP), UTCN și Primăria Cluj-Napoca, incubatorul digital are deja patru echipe care funcționează aici, acestora urmând să li se adauge alte 30 de companii.

 

 Incubatorul digital ocupă o suprafață de 1.000 mp, în cadrul lui funcționând și un laborator de fabricare, dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, care ajută companiile incubate să dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piață”, a declarat, marți, Viorel Găvrea, directorul SC Tetarom, societatea care administrează parcurile industriale din județul Cluj.

El a mai spus că o echipă de români care locuia în Franța a revenit în țară pentru a fi incubată, cu propria firmă, în parcul științific și tehnologic, unde produce roboți programați cu inteligență artificială.

tetapolis-1-700x525”O altă companie, Telios, dezvoltă un proiect de telemedicină generală implementat inițial pentru SUA și care a reușit să reducă cu 90% incidența apelurilor la urgență în statul California. Medicul neurolog Bogdan Florea, care a descoperit activitatea creierului când se credea că este în moarte cerebrală, vrea să realizeze în incubatorul digital prototipul unui aparat EEG care să poată citi această a șasea stare. Echipa Pony Car Sharing a produs și a instalat pe mașinile ei o cutie neagră care colectează toate datele din trafic în cadrul unui proiect IoT (internet of things)”, a completat Viorel Găvrea.

Potrivit acestuia, incubatorul digital va permite, ulterior, trecerea la incubatorul virtual, pentru susținerea unor start-up-uri din lumea virtuală.

Tetapolis a fost lansat în noiembrie 2016, printr-o finanțare de 60 de milioane de euro din fonduri europene și este primul parc știintific și tehnologic din România.

 

https://actualdecluj.ro/tag/parc-stiintific-si-tehnologic/

http://actualdecluj.ro/tag/tetapolis/

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.