marți, aprilie 23, 2024

Trump doreşte să reducă fondurile pentru diplomaţie şi ajutor extern

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a apărat marți, în cursul unei audieri în Comisia pentru Relații Externe a Senatului, planul administrației Trump de a reduce cu aproximativ o treime bugetul alocat diplomației și ajutorului extern, transmite Reuters. ‘Sunt convins că putem maximiza eficiența acestor programe și continua să oferim mâna de ajutor a Americii către lume’, a declarat Tillerson, în timp ce membri ai comisiei au criticat virulent reducerile preconizate.

SUA: Tillerson apără reducerile de fonduri pentru diplomație și ajutor extern; senatorii promit modificarea planului administrației

 

Senatorul Bob Corker, președintele republican al comisiei, a anticipat că propunerea administrației Trump va suferi schimbări majore în cursul trecerii sale prin Congres. ‘Bugetul care este prezentat nu va fi bugetul de care ne vom ocupa. Nu va fi’, a subliniat el.

‘Bugetul adoptă o abordare de genul ”scump la tărâțe și ieftin la mălai”, care va costa vieți și îi va pune în pericol pe americani aici, acasă’, a denunțat senatorul democrat Ben Cardin, afirmând că este pregătit să colaboreze cu colegi din ambele partide pentru a se asigura că ‘nimic nici pe departe asemănător cu acest buget nu va fi validat de Congres’.

 Propunerea lui Trump prevede tăieri de circa 32% — aproape 19 miliarde de dolari — din bugetele diplomației și asistenței internaționale.

 

Potrivit lui Tillerson, se află în curs de elaborare un plan de reorganizare a Departamentului de Stat și Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), ce va fi finalizat până la sfârșitul acestui an.

Tăierile de fonduri prevăzute de administrație pentru anul fiscal care va începe în octombrie vor marca o puternică descreștere a angajamentului non-militar al SUA în exterior, în conformitate cu viziunea președintelui Donald Trump rezumată prin sloganul ‘America First’.trump-america-first-678x381

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.