luni, octombrie 2, 2023

Oficialii din Kosovo implicați în deportarea ilegală a profesorilor turci riscă 5 ani de închisoare

Trei oficiali kosovari implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia, în 2018, riscă pedepse de cinci ani de închisoare, conform Bold Medya, citat de Turkish Minutes.

Potrivit unui articol al jurnalistului Necdet Çelik de la Bold Medya, o instanță din Priștina, capitala Kosovo, a inițiat proceduri împotriva celor trei oficiali, care se confruntă cu acuzații de „abuz de funcție sau de autoritate” și „privare ilegală de libertate”.

Driton Gashi, fostul șef al Agenției de Informații din Kosovo și Valon Krasniqi, directorul Departamentului pentru Cetățenie și Migrație din cadrul Ministerului de Interne, sunt acuzați de „abuz de funcție sau de autoritate”, în timp ce Rrahman Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, este acuzat atât de „abuz de funcție sau de autoritate” cât și de „privare ilegală de libertate”.

Saniye Özkan, soția unuia dintre profesori, a vorbit cu Bold Medya a povestit că soțul închis după gratii, a întrebat-o dacă Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, a fost prezent la audiere și a spus că a fost maltratat de el.

„A fost foarte tensionată să fiu în aceeași cameră cu autorii. Abia am suportat să auzim relatarea lor despre poveste”, a susținut soția.

Gashi a fost concediat în urma deportării ilegale a cetățenilor turci, despre care prim-ministrul de atunci, Ramush Haradinaj, susținea că s-a întâmplat fără știrea lui.

În 2021, instanța a respins cererea avocaților inculpaților de respingere a rechizitoriului, subliniind în hotărârea sa că există suficiente probe care susțin afirmațiile conform cărora inculpații ar fi fost implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia în 2018.

Cei șase profesori au fost arestați la cererea Turciei din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul musulman Fethullah Gülen, și transportați forțat spre Turcia.

Kosovo: 31 de încălcări 

Un raport publicat de o comisie parlamentară din Kosovo în februarie 2019 a constatat că 31 de încălcări ale legilor și procedurilor au avut loc în timpul deportării. Membrii comisiei parlamentare care au scris raportul l-au acuzat pe fostul președinte Hashim Thaci că se află în spatele incidentului.

Grupul de lucru al Națiunilor Unite privind detenția arbitrară (WGAD) a concluzionat în septembrie 2021 că arestarea, detenția și transferul forțat în Turcia a profesorilor de către agenții de stat kosovari și turci au fost arbitrare și încalcă normele și standardele internaționale privind drepturile omului.

Potrivit unui raport al Freedom House privind represiunea transnațională globală, Turcia a devenit numărul unu printre țările care au efectuat predări din statele gazdă din 2014. Guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă diferite, răspândite în America și Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.