joi, martie 23, 2023

Oficialii din Kosovo implicați în deportarea ilegală a profesorilor turci riscă 5 ani de închisoare

Trei oficiali kosovari implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia, în 2018, riscă pedepse de cinci ani de închisoare, conform Bold Medya, citat de Turkish Minutes.

Potrivit unui articol al jurnalistului Necdet Çelik de la Bold Medya, o instanță din Priștina, capitala Kosovo, a inițiat proceduri împotriva celor trei oficiali, care se confruntă cu acuzații de „abuz de funcție sau de autoritate” și „privare ilegală de libertate”.

Driton Gashi, fostul șef al Agenției de Informații din Kosovo și Valon Krasniqi, directorul Departamentului pentru Cetățenie și Migrație din cadrul Ministerului de Interne, sunt acuzați de „abuz de funcție sau de autoritate”, în timp ce Rrahman Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, este acuzat atât de „abuz de funcție sau de autoritate” cât și de „privare ilegală de libertate”.

Saniye Özkan, soția unuia dintre profesori, a vorbit cu Bold Medya a povestit că soțul închis după gratii, a întrebat-o dacă Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, a fost prezent la audiere și a spus că a fost maltratat de el.

„A fost foarte tensionată să fiu în aceeași cameră cu autorii. Abia am suportat să auzim relatarea lor despre poveste”, a susținut soția.

Gashi a fost concediat în urma deportării ilegale a cetățenilor turci, despre care prim-ministrul de atunci, Ramush Haradinaj, susținea că s-a întâmplat fără știrea lui.

În 2021, instanța a respins cererea avocaților inculpaților de respingere a rechizitoriului, subliniind în hotărârea sa că există suficiente probe care susțin afirmațiile conform cărora inculpații ar fi fost implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia în 2018.

Cei șase profesori au fost arestați la cererea Turciei din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul musulman Fethullah Gülen, și transportați forțat spre Turcia.

Kosovo: 31 de încălcări 

Un raport publicat de o comisie parlamentară din Kosovo în februarie 2019 a constatat că 31 de încălcări ale legilor și procedurilor au avut loc în timpul deportării. Membrii comisiei parlamentare care au scris raportul l-au acuzat pe fostul președinte Hashim Thaci că se află în spatele incidentului.

Grupul de lucru al Națiunilor Unite privind detenția arbitrară (WGAD) a concluzionat în septembrie 2021 că arestarea, detenția și transferul forțat în Turcia a profesorilor de către agenții de stat kosovari și turci au fost arbitrare și încalcă normele și standardele internaționale privind drepturile omului.

Potrivit unui raport al Freedom House privind represiunea transnațională globală, Turcia a devenit numărul unu printre țările care au efectuat predări din statele gazdă din 2014. Guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă diferite, răspândite în America și Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.