duminică, septembrie 4, 2022

Oficialii din Kosovo implicați în deportarea ilegală a profesorilor turci riscă 5 ani de închisoare

Trei oficiali kosovari implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia, în 2018, riscă pedepse de cinci ani de închisoare, conform Bold Medya, citat de Turkish Minutes.

Potrivit unui articol al jurnalistului Necdet Çelik de la Bold Medya, o instanță din Priștina, capitala Kosovo, a inițiat proceduri împotriva celor trei oficiali, care se confruntă cu acuzații de „abuz de funcție sau de autoritate” și „privare ilegală de libertate”.

Driton Gashi, fostul șef al Agenției de Informații din Kosovo și Valon Krasniqi, directorul Departamentului pentru Cetățenie și Migrație din cadrul Ministerului de Interne, sunt acuzați de „abuz de funcție sau de autoritate”, în timp ce Rrahman Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, este acuzat atât de „abuz de funcție sau de autoritate” cât și de „privare ilegală de libertate”.

Saniye Özkan, soția unuia dintre profesori, a vorbit cu Bold Medya a povestit că soțul închis după gratii, a întrebat-o dacă Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, a fost prezent la audiere și a spus că a fost maltratat de el.

„A fost foarte tensionată să fiu în aceeași cameră cu autorii. Abia am suportat să auzim relatarea lor despre poveste”, a susținut soția.

Gashi a fost concediat în urma deportării ilegale a cetățenilor turci, despre care prim-ministrul de atunci, Ramush Haradinaj, susținea că s-a întâmplat fără știrea lui.

În 2021, instanța a respins cererea avocaților inculpaților de respingere a rechizitoriului, subliniind în hotărârea sa că există suficiente probe care susțin afirmațiile conform cărora inculpații ar fi fost implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia în 2018.

Cei șase profesori au fost arestați la cererea Turciei din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul musulman Fethullah Gülen, și transportați forțat spre Turcia.

Kosovo: 31 de încălcări 

Un raport publicat de o comisie parlamentară din Kosovo în februarie 2019 a constatat că 31 de încălcări ale legilor și procedurilor au avut loc în timpul deportării. Membrii comisiei parlamentare care au scris raportul l-au acuzat pe fostul președinte Hashim Thaci că se află în spatele incidentului.

Grupul de lucru al Națiunilor Unite privind detenția arbitrară (WGAD) a concluzionat în septembrie 2021 că arestarea, detenția și transferul forțat în Turcia a profesorilor de către agenții de stat kosovari și turci au fost arbitrare și încalcă normele și standardele internaționale privind drepturile omului.

Potrivit unui raport al Freedom House privind represiunea transnațională globală, Turcia a devenit numărul unu printre țările care au efectuat predări din statele gazdă din 2014. Guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă diferite, răspândite în America și Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.