joi, aprilie 7, 2022

Oficialii din Kosovo implicați în deportarea ilegală a profesorilor turci riscă 5 ani de închisoare

Trei oficiali kosovari implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia, în 2018, riscă pedepse de cinci ani de închisoare, conform Bold Medya, citat de Turkish Minutes.

Potrivit unui articol al jurnalistului Necdet Çelik de la Bold Medya, o instanță din Priștina, capitala Kosovo, a inițiat proceduri împotriva celor trei oficiali, care se confruntă cu acuzații de „abuz de funcție sau de autoritate” și „privare ilegală de libertate”.

Driton Gashi, fostul șef al Agenției de Informații din Kosovo și Valon Krasniqi, directorul Departamentului pentru Cetățenie și Migrație din cadrul Ministerului de Interne, sunt acuzați de „abuz de funcție sau de autoritate”, în timp ce Rrahman Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, este acuzat atât de „abuz de funcție sau de autoritate” cât și de „privare ilegală de libertate”.

Saniye Özkan, soția unuia dintre profesori, a vorbit cu Bold Medya a povestit că soțul închis după gratii, a întrebat-o dacă Sylejmani, șeful Direcției Migrație și Străini din Poliția de Frontieră din Kosovo, a fost prezent la audiere și a spus că a fost maltratat de el.

„A fost foarte tensionată să fiu în aceeași cameră cu autorii. Abia am suportat să auzim relatarea lor despre poveste”, a susținut soția.

Gashi a fost concediat în urma deportării ilegale a cetățenilor turci, despre care prim-ministrul de atunci, Ramush Haradinaj, susținea că s-a întâmplat fără știrea lui.

În 2021, instanța a respins cererea avocaților inculpaților de respingere a rechizitoriului, subliniind în hotărârea sa că există suficiente probe care susțin afirmațiile conform cărora inculpații ar fi fost implicați în deportarea ilegală a șase profesori turci în Turcia în 2018.

Cei șase profesori au fost arestați la cererea Turciei din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul musulman Fethullah Gülen, și transportați forțat spre Turcia.

Kosovo: 31 de încălcări 

Un raport publicat de o comisie parlamentară din Kosovo în februarie 2019 a constatat că 31 de încălcări ale legilor și procedurilor au avut loc în timpul deportării. Membrii comisiei parlamentare care au scris raportul l-au acuzat pe fostul președinte Hashim Thaci că se află în spatele incidentului.

Grupul de lucru al Națiunilor Unite privind detenția arbitrară (WGAD) a concluzionat în septembrie 2021 că arestarea, detenția și transferul forțat în Turcia a profesorilor de către agenții de stat kosovari și turci au fost arbitrare și încalcă normele și standardele internaționale privind drepturile omului.

Potrivit unui raport al Freedom House privind represiunea transnațională globală, Turcia a devenit numărul unu printre țările care au efectuat predări din statele gazdă din 2014. Guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă diferite, răspândite în America și Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.