marți, aprilie 16, 2024

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Procuratura specială din Kosovo a acuzat trei oficiali pentru deportarea a șase profesori turci în martie 2018, raportează exit.al

Un comitet parlamentar kosovar care investighează arestarea și deportarea a constatat 31 de încălcări ale regulilor serviciului secret și poliției din Kosovo. De asemenea, a concluzionat că întreaga operațiune secretă era ilegală și neconstituțională.

Acuzațiile se referă la deportarea ilegală a celor șase profesori, care ulterior au fost condamnați la 56 de ani de închisoare de către o instanță turcească sub acuzația de terorism. 

Serviciul de informații al Kosovo a deportat ilegal șase cetățeni turci, potrivit ziarului The Times, aceștia au fost arestați în urma  ordinelor  venite de la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, prin intermediul președintelui Republicii Kosovo, Hashim Thaci. 

Cei șase cetățeni turci,  erau în mod legal în Kosovo și au fost urmăriți de  Ankara pentru presupuse legături cu mișcarea inspirată de Fethullah Gulen.

Președintele Turciei descrie mișcarea Gulen drept organizație teroristă și o învinovățește pentru lovitură de stat în Turcia din 2016. Gulen, autoexilat în Pennsylvania din SUA, insistă că nu are nimic de-a face cu acest eveniment.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești