joi, aprilie 25, 2024

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din închisoare a scriitorului Ahmet Altan, raportează Turkish Minute.

Jurnaliștii au publicat o declarație comună în trei mari ziare suedeze cu ocazia publicării în suedeză a unei cărți scrise de Altan, în timp ce se afla în închisoare.În declarație, jurnaliștii au evidențiat modul în care Erdoğan și-a consolidat puterile asupra instituțiilor legislative, executive și judiciare în urma loviturii de stat eșuate, despre care au spus că a dus la consecințe grave pentru tot poporul din Turcia.

Printre semnatarii declarației se numără Kristina Ahlinder, CEO al Asociației Suedeze a Editorilor, jurnalistul Robert Aschberg, autorul Kurdo Baksi, șeful PEN Suedia Jesper Bengtssonși Erik Halkjaeri, președintele Reporterilor fără frontiere (RSF) Suedia care au susținut că Altan a fost închis pentru acuzații de lovitură de stat, cu toate că nu există dovezi.

„Nu voi mai vedea lumea niciodată”, cartea lunii în Suedia

De asemenea, radioul suedez a ales cartea lui Altan drept „cartea lunii” și fragmente din carte vorfi citite în direct în fiecare zi.Cartea, intitulată „Nu voi mai vedea lumea niciodată , a fost scrisă de Altan în închisoare după cea fost pronunțată condamnarea pe viață.

A fost tradusă în multe limbi și a fost numită una dintre cele mai bune 20 de cărți din 2019 de către Amazon în SUA. A fost singura carte tradusă din listă.Ahmet Altan a fost arestat la scurt timp după lovitura de stat din iulie 2016 din Turcia, pentru că ar fi transmis „mesaje subliminale” în timpul unei emisiuni televizate.

Inițial, jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață, în februarie 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.Un tribunal turc l-a eliberat pe Altan începutul lunii noiembrie, după trei ani de arest preventiv, cu toate acestea, el a fost reținut o săptămână mai târziu, la obiecția unui procuror cu privire la verdict.Curtea Constituțională a Turciei a respins, miercuri, recursul lui Altan și a declarat că arestarea

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org