joi, aprilie 7, 2022

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din închisoare a scriitorului Ahmet Altan, raportează Turkish Minute.

Jurnaliștii au publicat o declarație comună în trei mari ziare suedeze cu ocazia publicării în suedeză a unei cărți scrise de Altan, în timp ce se afla în închisoare.În declarație, jurnaliștii au evidențiat modul în care Erdoğan și-a consolidat puterile asupra instituțiilor legislative, executive și judiciare în urma loviturii de stat eșuate, despre care au spus că a dus la consecințe grave pentru tot poporul din Turcia.

Printre semnatarii declarației se numără Kristina Ahlinder, CEO al Asociației Suedeze a Editorilor, jurnalistul Robert Aschberg, autorul Kurdo Baksi, șeful PEN Suedia Jesper Bengtssonși Erik Halkjaeri, președintele Reporterilor fără frontiere (RSF) Suedia care au susținut că Altan a fost închis pentru acuzații de lovitură de stat, cu toate că nu există dovezi.

„Nu voi mai vedea lumea niciodată”, cartea lunii în Suedia

De asemenea, radioul suedez a ales cartea lui Altan drept „cartea lunii” și fragmente din carte vorfi citite în direct în fiecare zi.Cartea, intitulată „Nu voi mai vedea lumea niciodată , a fost scrisă de Altan în închisoare după cea fost pronunțată condamnarea pe viață.

A fost tradusă în multe limbi și a fost numită una dintre cele mai bune 20 de cărți din 2019 de către Amazon în SUA. A fost singura carte tradusă din listă.Ahmet Altan a fost arestat la scurt timp după lovitura de stat din iulie 2016 din Turcia, pentru că ar fi transmis „mesaje subliminale” în timpul unei emisiuni televizate.

Inițial, jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață, în februarie 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.Un tribunal turc l-a eliberat pe Altan începutul lunii noiembrie, după trei ani de arest preventiv, cu toate acestea, el a fost reținut o săptămână mai târziu, la obiecția unui procuror cu privire la verdict.Curtea Constituțională a Turciei a respins, miercuri, recursul lui Altan și a declarat că arestarea

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.