vineri, aprilie 8, 2022

Libertatea presei în Turcia: 1 din 4 jurnaliști, supus violenței fizice și verbale

Unul din patru jurnaliști a fost supuși violenței fizice și verbale în 2020, conform unui raport al Asociației Jurnaliștilor Turci (TGC), care dezvăluie presiunea crescândă asupra jurnaliștilor din Turcia, citează Turkish Minutes.

Raportul de monitorizare a mass-media privitor la  Turcia pentru 2020 a dezvăluit că sute de jurnaliști critici la adresa Partidului pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) aflat la guvernare au fost judecați anul trecut sub acuzații care includeau „terorism”, „insultă președintele” și „incitare la ură și dușmănie în rândul publicului”, 

Unul din cinci jurnaliști s-a confruntat cu un proces de judecată în 2020, în timp ce procesul unuia  din șase era încă în curs, subliniind că la sfârșitul anului urmau să ajungă cel puțin 72 de jurnaliști în spatele gratiilor.

Un număr mare de jurnaliști s-au numărat printre prizonierii politici ai Turciei, care au fost ținuți în spatele gratiilor, în ciuda unei legi adoptată de guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), în aprilie, pentru eliberarea a mii de deținuți pentru a ușura supraaglomerarea în închisori și a proteja deținuții de coronavirus. 

Turcia este una dintre cele mai mari închisori din lume pentru lucrătorii în mass-media, clasându-se  pe locul 154 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei din 2020 publicat de Reporters Without Borders (RSF).

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca