miercuri, aprilie 24, 2024

Erdogan din Turcia reduce TVA-ul la alimentele de bază, pe măsură ce inflația crește


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a redus, sâmbătă, impozitul pe vânzări la produsele lactate, fructele, legumele și alte produse alimentare de bază de la 8% la 1%, în condițiile în care inflația a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, conform Duvar English.

Decizia, publicată în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare pe 14 februarie și include produse de bază precum făină, orez, paste, carne, pește, ceai, cafea, apă, lapte și produse lactate, brânză, ouă, uleiuri, zahăr, fructe, legume, nuci și leguminoase.

„În cadrul Programului nostru de simplificare a sistemului de TVA, reducem TVA (taxa pe valoarea adăugată) pentru produsele alimentare de bază de la 8% la 1%. Combaterea inflației necesită o determinare totală, credință și sacrificiu. Toate aceste reduceri vor ajuta în lupta noastră împotriva inflației”, a declarat Erdoğan, pe 12 februarie.

Inflația a atins 48,69% în ianuarie, cel mai înalt nivel de când partidul lui Erdogan a ajuns la putere în urmă cu două decenii.

În acest weekend sunt planificate proteste în Turcia din cauza scăderii puterii de cumpărare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.