sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Facturile la curent au depășit prețurile la chirie. Cum se adaptează turcii?

Pe lângă costul ridicat al vieții din Turcia care a ajuns la niveluri record la sfârșitul anului 2021, facturile la curent din ianuarie i-au șocat pe turci, de la afaceriști până la simpli cetățeni.

Turcii au încercat să se mobilizeze pentru a atrage atenția autorităților turce și a făcut proteste în în mai multe provincii ale țării, dar între timp au încercat să se adapteze situației și să găsească măsuri de precauție.

În unele cazuri negustorii cu mici afaceri, care se luptă să țină afacerile deschise, au primit facturile la curent mai mare decât chiria pentru magazin. 

„Toata lumea știe despre creșterea curenturile. Factura a depășit chiar chiria. Curentul s-a dublat. Putem crește prețurile cu cel mult 20 la sută”, explică Baki Aykul, care are o shaormărie, pentru site-ul Sozcu, adăugând că nici nu se mai gândește să mai facă și profit.

Negustorii își pun în geam facturile

Un alt mod de a protesta al micilor afaceriști a fost prin a scrie pe ușile de la intrate cât le-a venit facturile la curentul electric, avertizând că nu pot să mai țină afacerile în viață mult timp.

Unele restaurante și cafenele din Antalya au început să-și atârne facturile exorbitante de energie electrică pe geamuri.

”Factura la curent care ne-a venit la restaurant  este de 28,165 de lire turcești.(aproximativ 2.000 de dolari)”, scrie pe un afiș.

Imagini cu afișe puse pe geamurile caselor au ajuns viral pe rețelele de socializare. Unii au scris cât a venit factura în decembrie și în ianurie, în unele cazuri fiind și de trei ori mai mari.

Un ceai la 5 lire

Un alt negustor din cartierul Mengen, din provincia nordică Bolu, furios pe creșterea facturilor la curent a venit cu o idee de-a proste și a crescut prețul unui ceai la 5 de lire pentru personalul companiei de distribuție electrcă, Sedaș.

Plătești consumația și curentul

Ca să facă față crizei economice, unii afaceristi au introdus plata a încălzirii electrice în timpul în care consumatorii stau la masă.

Pe lângă consumație, clienții dacă vor să se încălzească trebuie să plătească 2,99 de lire turcești pentru a deschide aparatul și încă 3,99 de lire pe oră. 

Factură de  30.000 de lire pentru un locaș de cult

Șeful Federației Asociațiilor Alevi, Celal Fırat, a anunțat că un cemevi din districtul Küçükçekmece, din Istanbul a fost considerat „utilizator comercial” și a cerut să plătească 30.060 de lire turcești pentru consumul de energie electrică în ianuarie.

„Vom depune o cerere colectivă la tribunal. Vrem cetățenie egală! Haide, tăiați-ne electricitatea. Cemevii noștri sunt lăcașuri de cult, nu de afaceri. Există și decizia a CEDO privind scutirea cemevilor de la facturile de energie electrică, ca în moschei, biserici și sinagogi. Aceste decizii nu sunt puse în aplicare de instanțe. ”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Alevii reprezintă aproximativ 15-25% din populația Turciei, al doilea grup religios principal după islamul sunnit.

Creșterea a facturilor încalcă drepturile omului

Aproximativ 76 de barouri din Turcia au declarat că creșterile prețurilor la energie electrică nu sunt doar neconstituționale, ci sunt o încălcare a drepturilor omului ale cetățenilor turci.

„Toată lumea are dreptul de a folosi energie la prețuri accesibile”, au scris aceștia. într-o declarație comună a barourile, inclusiv cea din Istanbul și Ankara.

Organizațiile juridice spun că aceste creșteri de preț încalcă articolele 2, 10 și 167 din Constituția Turciei și articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la care Turcia este parte și este obligată legal.

Pe 31 ianuarie, rata de utilizare lunară până la care ar urma să fie impozitați consumatorii a fost majorată de la 150 kW la 210 kW. Consumul mediu de către o familie de patru persoane este de 235 kW pe lună.

Situația este și mai gravă, având în vedere inflația a atins 48,69% în ianuarie, cel mai înalt nivel de când partidul lui Erdogan a ajuns la putere în urmă cu două decenii, iar turcii deja erau împovărați. Mulți dintre ei riscă să rămână fără curent, din cauză că nu își mai permit să plătească.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.