joi, iulie 18, 2024

Turcia: Facturile la curent au depășit prețurile la chirie. Cum se adaptează turcii?

Pe lângă costul ridicat al vieții din Turcia care a ajuns la niveluri record la sfârșitul anului 2021, facturile la curent din ianuarie i-au șocat pe turci, de la afaceriști până la simpli cetățeni.

Turcii au încercat să se mobilizeze pentru a atrage atenția autorităților turce și a făcut proteste în în mai multe provincii ale țării, dar între timp au încercat să se adapteze situației și să găsească măsuri de precauție.

În unele cazuri negustorii cu mici afaceri, care se luptă să țină afacerile deschise, au primit facturile la curent mai mare decât chiria pentru magazin. 

„Toata lumea știe despre creșterea curenturile. Factura a depășit chiar chiria. Curentul s-a dublat. Putem crește prețurile cu cel mult 20 la sută”, explică Baki Aykul, care are o shaormărie, pentru site-ul Sozcu, adăugând că nici nu se mai gândește să mai facă și profit.

Negustorii își pun în geam facturile

Un alt mod de a protesta al micilor afaceriști a fost prin a scrie pe ușile de la intrate cât le-a venit facturile la curentul electric, avertizând că nu pot să mai țină afacerile în viață mult timp.

Unele restaurante și cafenele din Antalya au început să-și atârne facturile exorbitante de energie electrică pe geamuri.

”Factura la curent care ne-a venit la restaurant  este de 28,165 de lire turcești.(aproximativ 2.000 de dolari)”, scrie pe un afiș.

Imagini cu afișe puse pe geamurile caselor au ajuns viral pe rețelele de socializare. Unii au scris cât a venit factura în decembrie și în ianurie, în unele cazuri fiind și de trei ori mai mari.

Un ceai la 5 lire

Un alt negustor din cartierul Mengen, din provincia nordică Bolu, furios pe creșterea facturilor la curent a venit cu o idee de-a proste și a crescut prețul unui ceai la 5 de lire pentru personalul companiei de distribuție electrcă, Sedaș.

Plătești consumația și curentul

Ca să facă față crizei economice, unii afaceristi au introdus plata a încălzirii electrice în timpul în care consumatorii stau la masă.

Pe lângă consumație, clienții dacă vor să se încălzească trebuie să plătească 2,99 de lire turcești pentru a deschide aparatul și încă 3,99 de lire pe oră. 

Factură de  30.000 de lire pentru un locaș de cult

Șeful Federației Asociațiilor Alevi, Celal Fırat, a anunțat că un cemevi din districtul Küçükçekmece, din Istanbul a fost considerat „utilizator comercial” și a cerut să plătească 30.060 de lire turcești pentru consumul de energie electrică în ianuarie.

„Vom depune o cerere colectivă la tribunal. Vrem cetățenie egală! Haide, tăiați-ne electricitatea. Cemevii noștri sunt lăcașuri de cult, nu de afaceri. Există și decizia a CEDO privind scutirea cemevilor de la facturile de energie electrică, ca în moschei, biserici și sinagogi. Aceste decizii nu sunt puse în aplicare de instanțe. ”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Alevii reprezintă aproximativ 15-25% din populația Turciei, al doilea grup religios principal după islamul sunnit.

Creșterea a facturilor încalcă drepturile omului

Aproximativ 76 de barouri din Turcia au declarat că creșterile prețurilor la energie electrică nu sunt doar neconstituționale, ci sunt o încălcare a drepturilor omului ale cetățenilor turci.

„Toată lumea are dreptul de a folosi energie la prețuri accesibile”, au scris aceștia. într-o declarație comună a barourile, inclusiv cea din Istanbul și Ankara.

Organizațiile juridice spun că aceste creșteri de preț încalcă articolele 2, 10 și 167 din Constituția Turciei și articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la care Turcia este parte și este obligată legal.

Pe 31 ianuarie, rata de utilizare lunară până la care ar urma să fie impozitați consumatorii a fost majorată de la 150 kW la 210 kW. Consumul mediu de către o familie de patru persoane este de 235 kW pe lună.

Situația este și mai gravă, având în vedere inflația a atins 48,69% în ianuarie, cel mai înalt nivel de când partidul lui Erdogan a ajuns la putere în urmă cu două decenii, iar turcii deja erau împovărați. Mulți dintre ei riscă să rămână fără curent, din cauză că nu își mai permit să plătească.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.