miercuri, februarie 21, 2024

Bătrân grav bolnav a murit după gratii:„ Autoritățile sunt responsabile de moartea lui”


Un bărbat în vârstă de 84 de ani, grav bolnav, care executa o pedeapsă pentru condamnarea legăturilor cu mișcarea Gülen, a murit, duminică, după ce s-a infectat cu COVID-19 în închisoare, conform Stockholm Center for Freedome.

Nusret Muğla a fost internat, sâmbătă, la spital după ce a prezentat simptome ale virusului. Într-un apel telefonic anterior către fiul său, Mugla spusese că un nou deținut părea să fie bolnav și, de asemenea, nu se simțea bine.

Muğla a fost încarcerat într-o închisoare din vestul provinciei Manisa, în ciuda faptului că suferea de multiple probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și rinichi și cancer de prostată. Muğla a avut nevoie de îngrijiri medicale frecvente și a fost ținută într-o celulă de carantină pentru perioade lungi de timp.

Deținuții care trebuie să meargă la spital sunt obligați să rămână într-o celulă de carantină când se întorc în închisoare din cauza măsurilor legate de COVID-19. Cu toate acestea, aceste celule sunt renumite pentru condițiile lor proaste și supraaglomerarea.

Moartea a stârnit indignare

Moartea lui Muğla a adus un nou val de critici din partea activiști pentru drepturile omului și politicieni din opoziție.

Deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, a scris pe Twitter că moartea lui Muğla ar putea fi considerată o crimă, deoarece nu ar fi trebuit să fie în închisoare în starea lui.

Sezgin Tanrıkulu de la Partidul Popular Republican (CHP) a declarat că au cerut autorităților să-l elibereze de mai multe ori pe Muğla, fără rezultat. 

„Sunt foarte supărat din cauza decesului. Autoritățile care nu l-au eliberat la timp pe bătrân sunt responsabile de moartea lui”, a scris acesta pe Twitter.

Mustafa Yeneroğlu, de la Partidul Democrație și Progres (DEVA), de opoziție, a tras la răspundere autoritățile și a spus că încarcerarea sa continuă a arătat o lipsă de milă.

Muğla a fost arestat în octombrie 2016 pentru presupusa apartenență la Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont deschis la BankAsya. El a fost eliberat din motive de sănătate șapte luni mai târziu, dar a fost condamnat ulterior la șase ani și trei luni de închisoare.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.