miercuri, august 31, 2022

Bătrân grav bolnav a murit după gratii:„ Autoritățile sunt responsabile de moartea lui”


Un bărbat în vârstă de 84 de ani, grav bolnav, care executa o pedeapsă pentru condamnarea legăturilor cu mișcarea Gülen, a murit, duminică, după ce s-a infectat cu COVID-19 în închisoare, conform Stockholm Center for Freedome.

Nusret Muğla a fost internat, sâmbătă, la spital după ce a prezentat simptome ale virusului. Într-un apel telefonic anterior către fiul său, Mugla spusese că un nou deținut părea să fie bolnav și, de asemenea, nu se simțea bine.

Muğla a fost încarcerat într-o închisoare din vestul provinciei Manisa, în ciuda faptului că suferea de multiple probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și rinichi și cancer de prostată. Muğla a avut nevoie de îngrijiri medicale frecvente și a fost ținută într-o celulă de carantină pentru perioade lungi de timp.

Deținuții care trebuie să meargă la spital sunt obligați să rămână într-o celulă de carantină când se întorc în închisoare din cauza măsurilor legate de COVID-19. Cu toate acestea, aceste celule sunt renumite pentru condițiile lor proaste și supraaglomerarea.

Moartea a stârnit indignare

Moartea lui Muğla a adus un nou val de critici din partea activiști pentru drepturile omului și politicieni din opoziție.

Deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, a scris pe Twitter că moartea lui Muğla ar putea fi considerată o crimă, deoarece nu ar fi trebuit să fie în închisoare în starea lui.

Sezgin Tanrıkulu de la Partidul Popular Republican (CHP) a declarat că au cerut autorităților să-l elibereze de mai multe ori pe Muğla, fără rezultat. 

„Sunt foarte supărat din cauza decesului. Autoritățile care nu l-au eliberat la timp pe bătrân sunt responsabile de moartea lui”, a scris acesta pe Twitter.

Mustafa Yeneroğlu, de la Partidul Democrație și Progres (DEVA), de opoziție, a tras la răspundere autoritățile și a spus că încarcerarea sa continuă a arătat o lipsă de milă.

Muğla a fost arestat în octombrie 2016 pentru presupusa apartenență la Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont deschis la BankAsya. El a fost eliberat din motive de sănătate șapte luni mai târziu, dar a fost condamnat ulterior la șase ani și trei luni de închisoare.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.