sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia vrea aurul cetățenilor pentru a salva lira de la prăbușire


Ministrul de Finanțe al Turciei a anunțat o nouă schemă care vizează convertirea aurului gospodăriilor în valoare de miliarde de dolari în lire și introducerea acestuia în sistemul bancar al țării, conform Middle Easteye.

Nureddin Nebati a anunțat planul investitorilor în timpul unei vizite la Londra, unde a adăugat că Ankara speră că 10% din aurul deținut de gospodăriile turcești, în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari, va fi convertit în moneda țării.

„Cu acest pachet, vom pune aurul sub saltea, care este estimat la aproximativ 5.000 de tone, în sistemul bancar. Este echivalent cu aproximativ 250-350 de miliarde de dolari. O anumită parte din această sumă va sprijini Banca Centrală cu nevoile de valută ale băncii”, a spus el, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a adăugat că 30.000 de magazine de aur vor fi implicate în schemă, în timp ce cinci rafinării de aur vor transforma orice bijuterii din aur obținute de la turci în lingouri de aur pentru a le adăuga la rezervele băncii centrale.

Situația actuală a lirei

Lira a fost în general stabilă de la începutul anului, după o scădere de 44% în 2021, când Banca Centrală și-a redus dobânda de politică, în conformitate cu o politică neortodoxă condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan, în ciuda inflației în creștere.

Lira a atins un minim record de unități 18,4 față de dolarul american, la sfârșitul lunii decembrie, dar a revenit după intervenția statului și anunțul lui Erdogan privind o schemă de creștere a depozitelor în lire, protejându-le împotriva deprecierii.

Volumul depozitelor din schema de protecție a lirelor depășește acum 290 de miliarde de lire (21,4 miliarde de dolari), conform guvernul.

Cu toate acestea, unii analiști rămân suspicioși că depozitele vor oferi o soluție la neîncrederea populației față de liră.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.