luni, iulie 15, 2024

Turcia vrea aurul cetățenilor pentru a salva lira de la prăbușire


Ministrul de Finanțe al Turciei a anunțat o nouă schemă care vizează convertirea aurului gospodăriilor în valoare de miliarde de dolari în lire și introducerea acestuia în sistemul bancar al țării, conform Middle Easteye.

Nureddin Nebati a anunțat planul investitorilor în timpul unei vizite la Londra, unde a adăugat că Ankara speră că 10% din aurul deținut de gospodăriile turcești, în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari, va fi convertit în moneda țării.

„Cu acest pachet, vom pune aurul sub saltea, care este estimat la aproximativ 5.000 de tone, în sistemul bancar. Este echivalent cu aproximativ 250-350 de miliarde de dolari. O anumită parte din această sumă va sprijini Banca Centrală cu nevoile de valută ale băncii”, a spus el, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a adăugat că 30.000 de magazine de aur vor fi implicate în schemă, în timp ce cinci rafinării de aur vor transforma orice bijuterii din aur obținute de la turci în lingouri de aur pentru a le adăuga la rezervele băncii centrale.

Situația actuală a lirei

Lira a fost în general stabilă de la începutul anului, după o scădere de 44% în 2021, când Banca Centrală și-a redus dobânda de politică, în conformitate cu o politică neortodoxă condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan, în ciuda inflației în creștere.

Lira a atins un minim record de unități 18,4 față de dolarul american, la sfârșitul lunii decembrie, dar a revenit după intervenția statului și anunțul lui Erdogan privind o schemă de creștere a depozitelor în lire, protejându-le împotriva deprecierii.

Volumul depozitelor din schema de protecție a lirelor depășește acum 290 de miliarde de lire (21,4 miliarde de dolari), conform guvernul.

Cu toate acestea, unii analiști rămân suspicioși că depozitele vor oferi o soluție la neîncrederea populației față de liră.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.