luni, decembrie 4, 2023

Turcia vrea aurul cetățenilor pentru a salva lira de la prăbușire


Ministrul de Finanțe al Turciei a anunțat o nouă schemă care vizează convertirea aurului gospodăriilor în valoare de miliarde de dolari în lire și introducerea acestuia în sistemul bancar al țării, conform Middle Easteye.

Nureddin Nebati a anunțat planul investitorilor în timpul unei vizite la Londra, unde a adăugat că Ankara speră că 10% din aurul deținut de gospodăriile turcești, în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari, va fi convertit în moneda țării.

„Cu acest pachet, vom pune aurul sub saltea, care este estimat la aproximativ 5.000 de tone, în sistemul bancar. Este echivalent cu aproximativ 250-350 de miliarde de dolari. O anumită parte din această sumă va sprijini Banca Centrală cu nevoile de valută ale băncii”, a spus el, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a adăugat că 30.000 de magazine de aur vor fi implicate în schemă, în timp ce cinci rafinării de aur vor transforma orice bijuterii din aur obținute de la turci în lingouri de aur pentru a le adăuga la rezervele băncii centrale.

Situația actuală a lirei

Lira a fost în general stabilă de la începutul anului, după o scădere de 44% în 2021, când Banca Centrală și-a redus dobânda de politică, în conformitate cu o politică neortodoxă condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan, în ciuda inflației în creștere.

Lira a atins un minim record de unități 18,4 față de dolarul american, la sfârșitul lunii decembrie, dar a revenit după intervenția statului și anunțul lui Erdogan privind o schemă de creștere a depozitelor în lire, protejându-le împotriva deprecierii.

Volumul depozitelor din schema de protecție a lirelor depășește acum 290 de miliarde de lire (21,4 miliarde de dolari), conform guvernul.

Cu toate acestea, unii analiști rămân suspicioși că depozitele vor oferi o soluție la neîncrederea populației față de liră.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.