duminică, iunie 23, 2024

4 jurnalişti riscă închisoare pentru presupuse insulte la adresa fiului lui Erdogan

Patru jurnalişti turci riscă până la patru ani de închisoare pentru acuzaţiile că l-ar fi insultat pe Bilal Erdogan, fiul preşedintelui Turciei, în știrile publicate în cotidianul Cumhuriyet, conform Stockholm Center for Freedome.

Foști directori și reporteri ai ziarului Cumhuriyet, Serkan Ozan, Olcay Büyüktaş Akça, Ozan Yurtoğlu și Hazal Ocak, care lucrează în prezent pentru Gazete Duvar, s-au prezentat, marți, la un tribunal din Istanbul.

Articolele scrise de Ocak au inclus o afirmație conform căreia prieteni apropiați ai lui Bilal Erdogan au fost numiți în funcții guvernamentale sau au primit contracte guvernamentale profitabile în condiții inechitabile.

Titlurile „Prietenul norocos al lui Bilal Erdogan”, „Un prieten tandru și bogat” și „Rivalerii săi au ghinion” au fost considerate jignitoare de fiul președintelui.

Rechizitoriul susține că conținutul știrilor și titlurile lor includ insulte și atacuri la adresa onoarei și prestigiului lui Bilal Erdogan și solicită pedepse cu închisoarea în baza articolului 125 din Codul penal turc (TCK) cu privire la insulte succesive și flagrante ale unei persoane.

Jurnaliştii au negat acuzaţiile de insultă la audierea de marţi. Ocak a spus că rechizitoriul a fost ofensator, în timp ce Ozan a spus că încă habar nu are ce este jignitor în articolele în cauză.

Procesul a fost amânat până la 7 iunie.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.