vineri, martie 29, 2024

4 jurnalişti riscă închisoare pentru presupuse insulte la adresa fiului lui Erdogan

Patru jurnalişti turci riscă până la patru ani de închisoare pentru acuzaţiile că l-ar fi insultat pe Bilal Erdogan, fiul preşedintelui Turciei, în știrile publicate în cotidianul Cumhuriyet, conform Stockholm Center for Freedome.

Foști directori și reporteri ai ziarului Cumhuriyet, Serkan Ozan, Olcay Büyüktaş Akça, Ozan Yurtoğlu și Hazal Ocak, care lucrează în prezent pentru Gazete Duvar, s-au prezentat, marți, la un tribunal din Istanbul.

Articolele scrise de Ocak au inclus o afirmație conform căreia prieteni apropiați ai lui Bilal Erdogan au fost numiți în funcții guvernamentale sau au primit contracte guvernamentale profitabile în condiții inechitabile.

Titlurile „Prietenul norocos al lui Bilal Erdogan”, „Un prieten tandru și bogat” și „Rivalerii săi au ghinion” au fost considerate jignitoare de fiul președintelui.

Rechizitoriul susține că conținutul știrilor și titlurile lor includ insulte și atacuri la adresa onoarei și prestigiului lui Bilal Erdogan și solicită pedepse cu închisoarea în baza articolului 125 din Codul penal turc (TCK) cu privire la insulte succesive și flagrante ale unei persoane.

Jurnaliştii au negat acuzaţiile de insultă la audierea de marţi. Ocak a spus că rechizitoriul a fost ofensator, în timp ce Ozan a spus că încă habar nu are ce este jignitor în articolele în cauză.

Procesul a fost amânat până la 7 iunie.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.