duminică, aprilie 10, 2022

4 jurnalişti riscă închisoare pentru presupuse insulte la adresa fiului lui Erdogan

Patru jurnalişti turci riscă până la patru ani de închisoare pentru acuzaţiile că l-ar fi insultat pe Bilal Erdogan, fiul preşedintelui Turciei, în știrile publicate în cotidianul Cumhuriyet, conform Stockholm Center for Freedome.

Foști directori și reporteri ai ziarului Cumhuriyet, Serkan Ozan, Olcay Büyüktaş Akça, Ozan Yurtoğlu și Hazal Ocak, care lucrează în prezent pentru Gazete Duvar, s-au prezentat, marți, la un tribunal din Istanbul.

Articolele scrise de Ocak au inclus o afirmație conform căreia prieteni apropiați ai lui Bilal Erdogan au fost numiți în funcții guvernamentale sau au primit contracte guvernamentale profitabile în condiții inechitabile.

Titlurile „Prietenul norocos al lui Bilal Erdogan”, „Un prieten tandru și bogat” și „Rivalerii săi au ghinion” au fost considerate jignitoare de fiul președintelui.

Rechizitoriul susține că conținutul știrilor și titlurile lor includ insulte și atacuri la adresa onoarei și prestigiului lui Bilal Erdogan și solicită pedepse cu închisoarea în baza articolului 125 din Codul penal turc (TCK) cu privire la insulte succesive și flagrante ale unei persoane.

Jurnaliştii au negat acuzaţiile de insultă la audierea de marţi. Ocak a spus că rechizitoriul a fost ofensator, în timp ce Ozan a spus că încă habar nu are ce este jignitor în articolele în cauză.

Procesul a fost amânat până la 7 iunie.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.