luni, aprilie 8, 2024

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Mii de oameni s-au adunat pe 19 martie pentru a sărbători Newroz, Anul Nou al kurzilor, care marchează sosirea primăverii, în mai multe provincii din Turcia, conform Gazete Duvar.

Mulțimea s-a adunat în Piața Yenikapı, din Istanbul pentru a sărbători Sosirea Primăverii, cu prezența copreședintelui pro-kurd Partidul Democrat al Poporului (HDP), Pervin Buldan și mulți alți reprezentanți ai partidelor politice.

„Libertate lui Selo”

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit autorităților din Istanbul.

Oamenii au cerut guvernului să demisioneze și au strigat „Libertate lui Selo”, referindu-se la fostul copreședinte HDP, Selahattin Demirtaș, închis după gratii.

Urcând pe scenă, copreședintele HDP, Pervin Buldan, a vorbit mulțimii.

„Newroz este ziua în care kurzi, turci, armeni, asirieni, lazi, bosniaci, pomaci, cei care trăiesc sub opresiune, cei care sunt expuși violenței, nedreptății și ilegalității. Toate identitățile și toate credințele își ridică vocea împreună împotriva asupritorilor, a răului, a violenței, a ilegalității.”, afirmă politicianul.

Scena din Piața Yenikapı a fost acoperită în negru pentru cei peste 49.000 de morți în cutremurele de pe 6 februarie.

În mai multe provincii din Turcia au avut loc evenimente care marchează ziua de Newroz.

O fată în vârstă de 12 ani a fost reținută în provincia Gebze, din provincia vestică Kocaeli, după ce a participat la evenimente de Newroz.

Ce este Newroz/Nevruz?

Nevruz este o sărbătoarea păgână. Turcii sărbătoreau Nevruz-ul înainte să fie musulmani. Înainte sărbătoarea doar kurzii, Nevruz, care este considerat sărbătoarea „Venirii Primăverii.” În ziua respectivă este liber de la stat și se organizează activități simbolice. Mai mult primăriile, ONG-urile organizează activități, concerte. Un obicei este săritul peste un foc. Se face un foc, iar oamenii sar peste el.

Au făcut istorie! 11 orașe conduse de femei în Turcia.Cea mai tânără primăriță are 22 de ani

11 din 81 de provincii turcești vor avea primari femei, în ciuda faptul că în perioada premergătoare alegerilor locale din 31 martie, listele de candidați pentru primari au fost insuficiente în ceea ce privește egalitatea de gen pentru aproape toate partidele.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

VIDEO.Istanbul: 29 de persoane ucise în incendiu de la un club de noapte

Cel puțin 29 de persoane au murit într-un incendiu care a început în timpul lucrărilor de reparații în timpul zilei la un...

Alegeri locale din Turcia. Opoziția a făcut istorie după aproape 50 de ani, câștigând în mările orașe

Alegerile locale din Turcia, s-au încheiat, duminică, pe 31 martie, cu un rezultat surprinzător. Principalul partid de opoziție Partidul...

Alegerile din Turcia. Reacții internaționale: „Moment de cotitură pentru Turcia?”

Partidul din opoziție, Partidul Republican al Poporului din Turcia( CHP) a strâns mai mult de 37% din voturi la nivel național, pe când partidul lui Erdogan, AKP, a primit aproximativ 35% din voturi.

București: Cina de Iftar alături de personalități ale lumii culturale și academice

Evenimentul a continuat cu o prezentare care a explicat importanța și semnificația Ramadanului și a postului, un concert live de muzică orientală și dansul dervișilor.

Cină de Iftar cu Andrew Tate. Canalul de stat, TRT, difuzează un interviu exclusiv

Yusuf Erim, redactor general al canalului, a împărtășit un fragment din cina sa cu Tate și a spus că cei doi au vorbit despre „problemele lui juridice, viitorul rețelelor sociale, geopolitică și multe altele”.