marți, iunie 18, 2024

Anul Nou în Turcia. Un turc răspunde la toate curiozitatile tale! Curcanul, bilete la loto și zile libere de la stat

O parte dintre turci sărbătoresc Anul Nou, iar pentru alții este doar o seară obișnuită. Motivul îl explică Mustafa Oz, președintele Asociației pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) din București, cetățean turc care trăiește în România. 

Pe lânga asta, Mustafa Oz a povestit despre tradițiile și obiceiurile turcilor la sfârșit de an și ne răspunde și la întrebarea de pe buzele tuturor: „Vreau să serbez Anul Nou în Turcia. Este ceva deschis?”

Sărbătoresc turcii Anul Nou? Cum era acum 30 de ani viziunea lor şi cum este astăzi?

Din punctul meu de vedere, nu s-a schimbat mare lucru în 30 de ani. Eu avea 15 ani și era la fel ca și acum. Conservatorii din Turcia consideră că sărbătoarea Anului Nou este o tradiție creștină și de aceea refuză să sărbătorească. Trebuie să subliniem un lucru foarte important, în Turcia nu știe nimeni de Crăciun, știe toată lumea de Anul Nou. Ei cred că 31 decembrie este ziua în care s-a născut Iisus Hristos, de aceea, conservatorii cred este o sărbătoare religioasă. 

Unii fac această asociere între Anul Nou și nașterea lui Iisus Hristos. Până să vin în România, la fel credeam și eu. Aici am aflat că de Crăciun se serbează nașterea lui Iisus Hristos, iar Revelionul este o petrecere pentru venirea Anului Nou. În Turcia nu se face această diferență.

Cei care serbează acum în Turcia, spun că nu serbează nașterea lui Iisus Hristos, ci doar venirea Anului Nou.

Cum serbează turcii Anului Nou?

Cei care sărbătoresc Anul Nou servesc curcan. Am cercetat să văd motivul, în lume nu există acest obicei, doar la americani, dar la altă sărbătoarea, de Ziua Recunoștinței. În Turcia cei care vor să sărbătoarească Anul Nou, pe 31 decembrie neapărat pregateste curcanul. Există și târguri cu curcani, de unde se pot cumpăra.  

De ce Curcanul? Kebab-ul de pe masa de Anul Nou. Mit sau Adevăr?

Cred că au văzut la americani această tradiție. Altă explicație nu există. Nu are nici o simbolistică. Nici turcii nu știu de ce mânâncă curcan. De Kebab, nu am auzit. Lipsește Kebab-ul, dar nu lipsește curcanul de pe masa celor care aleg să serbeze.

Noapte de Revelion. Pun turcii bilete la loto? Mit sau adevăr?

De revelion, în familiile conservatoare nu se întâmplă nimic, doar se uită la televizor. În ziua respectivă se fac extrageri mari la loterie, se numește „Milli Piyango”, Loteria Națională. Toată lumea urmărește la ora 12:00 când se face extragerea. Conservatorii nu serbează, dar cumpăra bilete, își încearcă norocul. Poți câștiga suma întreagă, jumătate din sumă sau doar să primești înapoi suma pe bilet.

Există programe speciale la TV?

În afară de televiziunile conservatoare, toate televiziunile care se adresează publicului larg organizează petreceri cu cântăreți, artiști, dansuri sau concursuri, la fel ca în România.

Cum arată casa unui turc de Anul Nou? Împodobesc bradul?

Chiar și cei care serbează, nu împodobesc bradul, este doar o petrecere normală. Sunt foarte puțini, mai ales în orașele mari ca Istanbul, Ankara, Izmir, care împodobesc bradul și decorează casa cu diverse beculețe, ghirlande, dar mai puțini.

Cum arată străzile în Turcia? Există târguri sau festivale?

Nu, pe străzi nu am văzut, pentru că se consideră ca populația e conservatoare. Târguri nu există, doar în magazine sunt tot felul de decorațiun, predominante roșu și în magazine se fac campanii de reduceri pentru Anul Nou.

Există schimburi de cadouri?

O parte din cei care sărbătoresc oferă cadouri prietenilor și famiiliei, copiilor, dar foarte puțini, 5 la sută din populație. Există o tradiție la fel ca Moș Crăciun, noi îi spunem Noel Baba, dar de exemplu în Turcia până acum nu am auzit de Secret-Santa. 

Este liber de Anul Nou? Sunt magazinele și localurile deschise?

Turcii au vacanță doar o zi, pe 1 ianuarie. Totul este deschis, doar instituțiile de stat, bâncile, școlile, dar magazinele, localurile și afacerile private lucrează non-stop. Se organizează petreceri la restaurant. 

Ce obiceiuri există de Nevruz?

Nevruz este o altă tradiție, o sărbătoarea păgână. Turcii sărbătoreau Nevruz-ul înainte să fie musulmani. Înainte sărbătoarea doar kurzii Nevruz, care este considerat sărbătoarea „Venirii Primăverii.” În ziua respectivă este liber de la stat și se organizează activități simbolice. Mai mult primăriile, ONG-urile organizează activități, concerte. Un obicei este săritul peste un foc. Se face un foc, iar oamenii sar peste el. Uneori se întâmplă și mici accidente. Nu este o sărbătoarea foarte mare. 

Cum s-au adapat turcii care au venit în România cu sărbătorile din decembrie?

Mulți dintre turci au aflat când au venit în România despre diferența dintre Crăciun și Anul Nou. Noi am învățat multe lucruri, de exemplu despre colinde, care nu există în Turcia. 

În Turcia există doar o melodia cântată de copiii, „Yeni Yil, Yeni Yil, herkese mutlu olsun” / ”An Nou, An Nou, fericit tuturor”. Copii noștri serbează la școală toate sărbătorile și prin ei am învățat și noi despre tradițiile românești. Este un schimb de cultură, este foarte frumos. Uneori când încep la televizor sau la radio colinde, copiii încep să cânte, și cântăm și noi alături de ei. 

Ce activități aveți la ADVU în decembrie?

Asociația pentru Dialog și Valori Universale, aici noi respectăm toate religiile și culturile. Încercăm că facem activități în care învățăm unii de la alții, să-l accepte pe celălalt exact așa cum este. Când vine Crăciunul, noi organizăm mese festive, oferim cadouri prietenilor noști.

De asemenea, când vine Ramadanul, organizăm mese de Iftar, și îi invităm pe prietenii noștri români. În luna decembrie, am colindat împreună cu prietenii creștini, am mâncat împreună și am făcut schimburi de cadouri. ADVU promovează toate culturile și religiile, la fel cum sărbătoresc cei, sărbătorim și noi alături de ei, în armonie, în prietenie frumoasă.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.