vineri, ianuarie 27, 2023

Erdogan vrea război în 2023, înainte de alegeri: „Este un impuls nemilos de a se agăța de putere” 

Presa internațională a criticat planurile de război a liderului turc, înainte de alegerile prezidențiale din Turcia, care urmează să aibă loc pe 23 iunie.

Într-un articol publicat în POLITICO este explicat faptul că „după ce a prăbușit economia și a sărăcit clasa de mijloc pe care el însuși a îmbogățit-o”, Erdogan vrea război

„Președintele Recep Tayyip Erdoğan își trage acum țara către un război inutil și manipulează instanțele împotriva rivalilor săi. Este un impuls nemilos al lui Erdoğan de a se agăța de putere în 2023, centenarul Republicii Turce, și să sperăm că va eșua”, conform POLITICO.

Alegerile prezidențiale din Turcia, care urmează să aibă loc pe 23 iunie, sunt, fără îndoială, cel mai important, deși în niciun caz cel mai corect, vot din lume din acest an.

AKP abia la 30 la sută

Acesta va determina dacă această națiune de 85 de milioane de cetățeni, dependentă față de Europa, Asia și Orientului Mijlociu, va continua să se precipite pe drumul spre a deveni o putere autoritară, expansionistă sau dacă alege o cale mai liberală, pluralistă. 

Potrivit sondajelor, Erdogan, care a guvernat într-un mod tot mai autocratic după ce a amendat constituția pentru a crea un sistem prezidențial pe măsură, are probleme politice serioase, AKP primind abia 30% sprijin.

Desigur, răspunsul său a fost în mod caracteristic brutal atât pe frontul intern, cât și pe cel internațional.

Țintele: Siria și Grecia

În ciuda opoziției atât din partea Washingtonului, cât și a Moscovei, Erdoğan a trâmbițat pregătirile pentru trimiterea de tancuri în Siria, încercând să atace milițiile kurde aliate cu Occidentul în lupta împotriva militanților Statului Islamic.

Între timp, președintele turc amenință, de asemenea, că va lovi aliatul NATO, Grecia, pe baza disputelor fabricate cu privire la forarea de gaze, Cipru, și presupusa „militarizare” a insulelor grecești din Marea Egee.

Prima dată de când Partidul pentru Justiție și Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan, a venit la putere în 2002, există o perspectivă serioasă de schimbare politică. Inflația este de peste 80% pe an, lira turcească a scăzut în raport cu dolarul, iar popularitatea guvernului a scăzut pe măsură ce dificultățile economice au crescut.

Rămâne de văzut cât de departe este dispus să meargă pentru a juca cartea naționalistă în lupta sa pentru realege.

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...

Vești bune pentru turiștii moldoveni! Un zbor direct către Istanbul a fost introdus

Wizz Air, operatorul aerian cu cele mai multe zboruri externe disponibile de la Iași, a anunțat că cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Turcia: Creștere record la benzină

O creștere record este așteaptă la benzină, în această seară, în Turcia