sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia: Pragul sărăcie a trecut de 26.000 de lire în decembrie. 2.400 doar pentru hrană

Pragul sărăcie a crescut la 26.481 de lire în decembrie, de aproape cinci ori mai mare decât salariul minim, conform datele Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş), citat de Gazete Duvar.

Pragul de sărăcie, care indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă, de asemenea, cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate, a ajuns la 26.481, având în vedere că salariul minim pe economie este 5.500 de lire.

Pragul foametei, care indică suma minimă de bani necesară pentru a supraviețui lunar o familie de patru membri, a ajuns la 8.130 de lire în decembrie.

2.400 de lire pentru mâncare

Potrivit lui Türk-İş, creşterea inflaţiei la cheltuielile de bucătărie a fost de 4,41 la sută lunar şi 98,41 la sută anual.

Cheltuielile lunare pentru hrana unui bărbat adult sunt de 2.451 de lire, în timp ce pentru o femeie adultă sunt de 1.951 de lire, potrivit datelor. Cheltuielile lunare pentru alimente ale unui tânăr cu vârsta între 15-18 ani este de 2.421 de lire, în timp ce sunt de 1.306 de lire pentru un copil cu vârsta între 4-6.

În noiembrie, Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a raportat o rată anuală a inflației de 84,39, în timp ce grupul independent de inflație ENAG a estimat această cifră la 170,70%.

Pe de altă parte, salariul minim va fi majorat cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (455 USD) în 2023.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.