luni, ianuarie 23, 2023

Turcia s-a retras definitiv din Convenția de la Istanbul. Toate atacurile în instanța fără succes

Consiliul de Stat (Danıştay), cel mai înalt organism administrativ al Turciei, a considerat „legală” retragerea președintelui Recep Tayyip Erdogan din Convenția de la Istanbul, conform Gazete Duvar.

Partidele politice și organizațiile de femei au depus argumente împotriva decretului prezidențial care a scos țara în martie 2021 din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul.

În petiția lor, opoziția susține că convenția a fost aprobată cu acordul tuturor partidelor din parlament în 2011 și că numai Constituția nu îi dă Președintelui puterea de a o anula.

Președinta emblematică Federația Turcă a Asociațiilor de Femei (TKDF), Canan Güllü, susține că se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prezidențial la 20 martie 2021, renunțând la tratatul de referință care vizează protejarea femeilor împotriva violenței. La 1 iulie 2021, țara a părăsit în mod oficial convenția, declanșând proteste masive și furie din partea grupurilor pentru drepturile femeilor, care credeau că acordul este esențial.

Turcia, prima țară care a ratificat tratatul în 2011, suferă de rate ridicate de feminicid. După alegerile din 2023, în cazul în care guvernul se schimbă, Turcia trebuie să semneze din nou Convenția din Istanbul.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.

Suedia: Un ziar a anunțat un concurs de satiră despre Erdogan. Premiul de 1000 de euro

Editorul-șef al ziarului Flamman, Leonidas Aretakis, susține că competiția, care se desfășoară până vineri, ar trebui văzută ca un protest împotriva guvernului suedez și a lui Erdogan, precum și o apărare a libertății de exprimare și un act de solidaritate cu kurzii vulnerabili.

Turcia: 520 de copii sub 6 ani, în închisoare cu mamele lor

Conform raportului publicat de Sezgin Tanrıkulu, deputat din principalul partid din opoziție, Partidului Popular Republican (CHP), în închisorile turcești găzduiesc aproximativ 14.000 de femei, dintre care 470 sunt însoțite de copiii lor.

Vești bune pentru turiștii moldoveni! Un zbor direct către Istanbul a fost introdus

Wizz Air, operatorul aerian cu cele mai multe zboruri externe disponibile de la Iași, a anunțat că cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.

Turcia: 2 copii își însoțesc mama în închisoare. Mama condamnată că a lucrat într-un cămin studențesc

Serpil Turan a fost condamnată la aproape șapte ani de închisoare pentru că lucra într-un cămin studențesc din Ankara, pe care guvernul l-a închis ulterior din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen.

Cel mai important vot din Turcia. Erdogan vrea alegeri cu o lună înainte

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a semnalat că intenționează să anticipeze următoarele alegeri generale cu o lună înainte, pe 14 mai, conform presei turcești.

Istanbul: O navă cu cerealelor din Ucraina a oprit traficul de pe Bosfor

Nava a eșuat în partea asiatică a Istanbulului, suspendând traficul în ambele direcții pe una dintre cele mai aglomerate căi de transport maritim din lume.