duminică, iunie 23, 2024

Turcia s-a retras definitiv din Convenția de la Istanbul. Toate atacurile în instanța fără succes

Consiliul de Stat (Danıştay), cel mai înalt organism administrativ al Turciei, a considerat „legală” retragerea președintelui Recep Tayyip Erdogan din Convenția de la Istanbul, conform Gazete Duvar.

Partidele politice și organizațiile de femei au depus argumente împotriva decretului prezidențial care a scos țara în martie 2021 din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul.

În petiția lor, opoziția susține că convenția a fost aprobată cu acordul tuturor partidelor din parlament în 2011 și că numai Constituția nu îi dă Președintelui puterea de a o anula.

Președinta emblematică Federația Turcă a Asociațiilor de Femei (TKDF), Canan Güllü, susține că se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prezidențial la 20 martie 2021, renunțând la tratatul de referință care vizează protejarea femeilor împotriva violenței. La 1 iulie 2021, țara a părăsit în mod oficial convenția, declanșând proteste masive și furie din partea grupurilor pentru drepturile femeilor, care credeau că acordul este esențial.

Turcia, prima țară care a ratificat tratatul în 2011, suferă de rate ridicate de feminicid. După alegerile din 2023, în cazul în care guvernul se schimbă, Turcia trebuie să semneze din nou Convenția din Istanbul.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).