marți, iulie 16, 2024

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia


Președintele Finlandei va merge pentru prima dată în regiunea afectată de cutremurele în vizita sa de două zile în Turcia, conform presei turcești.

Sauli Niinistö și-a început vizita de două zile în Karacasu, Maraș, unde au fost amplasate containere și corturi și a discutat cu victimele cutremurelor din 6 februarie.

Sauli Niinistö urmează să se întâlnească, astăzi, 17 martie, cu președintele Erdogan în complexul prezidențial din Ankara.

Erdogan este de așteptat să facă anunțuri cu privire la sprijinul Turciei pentru aderarea Finlandei la NATO în conferința de presă comună care urmează.

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Aderarea NATO

Niinistö a răspuns întrebărilor reporterilor după ce a vizitat orașul cu privire la poziția Turciei în raport cu oferta Finlandei la NATO. Oficialul a amintit că Erdogan a spus: „Ne vom face partea, ne vom ține promisiunea”.

Niinistö a declarat la Helsinki, miercuri, că Erdogan l-a invitat să fie prezent în Turcia când anunță sprijinul pentru aderarea Finlandei la NATO. Acest lucru este de așteptat să se întâmple vineri, iar Suedia va aștepta aprobarea Turciei la o dată ulterioară.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.