vineri, iunie 24, 2022

Nepoata clericului Gulen a fost arestată, după ce a încercat să ajungă în occident

Nepoata clericului turc, Fethullah Gulen din SUA, a fost arestată de poliția și plasată în penitenciarul din Edirne, după ce a încerca să fugă din țară și să intre în Grecia prin granița terestră de nord-est, conform Ministerul Apărării al Turciei, citat de ekathimerini.com

Ministerul turc a informat că Sumeyye Gulen se numără printre cele 10 persoane care încercau să intre în Grecia, după ce au fost vizați în Turcia ca fiind membrii ai Mișcării Gulen, pe care guvernul turc o descrie drept organizație teroristă. Printre cei reținuți se află un fost profesor și judecătorul Murat Aksakal.

Guvernul alături de presa pro-Erdogan a portretizat cazul reținerii lui Sumeyye Gulen precum „capturarea” unui terorist. Însă, cazul a stârnit un val de critici pe rețelele de socializare, activiștii pentru drepturile omului atrăgând atenția asupra fenomenului „pushback”.

„Sümeyye nu are niciun dosar penal împotriva ei. Faptul că numele ei de familie este Gülen a fost suficient pentru ca ea să fie arestată și prezentată triumfător presei turce. Toți cetățenii turci împinși înapoi au fost plasați în închisoare la Edirne”, scrie jurnalistul Necdet Çelik.

Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis a condamnat dur acest fenomen numit „pushback”, în care Grecia respinge persoanelor care încearcă să solicite azil în Europa trecând granița terestră turco-greacă și Marea Egee. 

În urma refuzului Greciei de ai primi, majoritatea ajung să fie băgați în închisoare. De asemenea, mulți turci și-au pierdut viața în încercarea de a trece granița.

Potrivit datelor The Guardian, țările europene au respins 40.000 de migranți, doar între ianuarie 2020 și mai 2021, iar 2.000 de migranți au murit. 

Ankara l-a acuzat de mult timp pe predicatorul Fethullah Gulen, care locuiește în Pennsylvania, că se află în spatele loviturii de stat eșuate din 2016 împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a lansat o represiune pe scară largă asupra rețelei sale.

Turcia: Numărul firmelor închise au crescut cu 250 la sută, în luna mai 

Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB) a dezvăluit numărul de firme închise în mai 2022, citat de Gazete Duvar.

Criza economică din Turcia: 70% dintre turci nu-și permit o vacanță

Aproximativ 70% dintre cetățenii turci au declarat că nu au planuri de vacanță din cauza problemelor financiare, potrivit unui sondaj recent, citat...

Scandal în Turcia: Ucigașul tinerei de 27 de ani a primit o pedeapsă redusă 

Un tribunal turc a decis să reducă pedeapsa de închisoarea a bărbatului care a ucis-o cu brutalitate pe Pınar Gültekin în 2020 și...

Turcia: Medicii au scos 83 de lire din stomacul unui bărbat

Medicii turci au scos 83 de monede de o liră și alte obiecte din stomacul unui bărbat, conform Gazete Duvar.

Marmaris: Incendii forestiere de proporție au izbucnit peste noapte

Un incendiu a început în zona forestieră din Hisarönü Mahallesi Bördübet, din cartierul Marmaris, din Muğla, aseară, conform presei turcești. 

Nepoata clericului Gulen a fost arestată, după ce a încercat să ajungă în occident

Nepoata clericului Gulen a fost reținută, după ce a încercat să treacă granița, alături de alți 10 migranți

Cum îi afectează criza economică din Turcia pe turiștii români?

Turcia trece printr-o criză economică în care inflația și valoarea lirei ajungând la niveluri istorice și îi șochează pe turci, făcând ca...