luni, decembrie 5, 2022

Nepoata clericului Gulen a fost arestată, după ce a încercat să ajungă în occident

Nepoata clericului turc, Fethullah Gulen din SUA, a fost arestată de poliția și plasată în penitenciarul din Edirne, după ce a încerca să fugă din țară și să intre în Grecia prin granița terestră de nord-est, conform Ministerul Apărării al Turciei, citat de ekathimerini.com

Ministerul turc a informat că Sumeyye Gulen se numără printre cele 10 persoane care încercau să intre în Grecia, după ce au fost vizați în Turcia ca fiind membrii ai Mișcării Gulen, pe care guvernul turc o descrie drept organizație teroristă. Printre cei reținuți se află un fost profesor și judecătorul Murat Aksakal.

Guvernul alături de presa pro-Erdogan a portretizat cazul reținerii lui Sumeyye Gulen precum „capturarea” unui terorist. Însă, cazul a stârnit un val de critici pe rețelele de socializare, activiștii pentru drepturile omului atrăgând atenția asupra fenomenului „pushback”.

„Sümeyye nu are niciun dosar penal împotriva ei. Faptul că numele ei de familie este Gülen a fost suficient pentru ca ea să fie arestată și prezentată triumfător presei turce. Toți cetățenii turci împinși înapoi au fost plasați în închisoare la Edirne”, scrie jurnalistul Necdet Çelik.

Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis a condamnat dur acest fenomen numit „pushback”, în care Grecia respinge persoanelor care încearcă să solicite azil în Europa trecând granița terestră turco-greacă și Marea Egee. 

În urma refuzului Greciei de ai primi, majoritatea ajung să fie băgați în închisoare. De asemenea, mulți turci și-au pierdut viața în încercarea de a trece granița.

Potrivit datelor The Guardian, țările europene au respins 40.000 de migranți, doar între ianuarie 2020 și mai 2021, iar 2.000 de migranți au murit. 

Ankara l-a acuzat de mult timp pe predicatorul Fethullah Gulen, care locuiește în Pennsylvania, că se află în spatele loviturii de stat eșuate din 2016 împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a lansat o represiune pe scară largă asupra rețelei sale.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...