luni, iulie 15, 2024

Fost ministru grec:„ Grecii au datoria de a oferi adăpost democraților turci care fug de Erdogan”


Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a vorbit într-un interviu pentru Turkish Minutes despre refugiații, situația politică din Turcia și Grecia.

Varoufakis a răspuns întrebărilor despre respingerea de către autoritățile elene a persoanelor care încearcă să solicite azil în Europa trecând granița terestră turco-greacă și Marea Egee. 

Printre acești solicitanți de azil se numără turci și kurzi, care riscă să fie persecutați sub conducerea autoritara a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

„Democrații au datoria, ori de câte ori există o întorsătură dictatorială în orice țară vecină, să ofere adăpost și azil colegilor democrați care vor să scape de dictatori. Grecii au datoria de a oferi adăpost democraților turci care fug de Erdogan sau de orice regim”, a afirmat  Varoufakis.

„Eu, ca grec, european și cetățean al lumii, mă simt profund rușinat că societatea, societatea mea, societatea voastră, societatea noastră, societatea umană, investește în moarte pentru a preveni lucrul cel mai logic și firesc, care este fluxul uman”, a spus Varoufakis, referindu-se la respingeri.

Conform datelor Rețelei de monitorizare a violenței la frontieră (BVMN), un total de 6.230 de respingeri din partea Greciei au avut loc în perioada ianuarie 2020 – mai 2021. Forțele elene de frontieră rețin în mod violent și ilegal grupuri de refugiați înainte de a-i returna în Turcia, conform Amnesty International, într-un raport publicat în 2021.

Grecia: Politică „dură, dar corectă”

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a respins în 2021 acuzațiile de abuz împotriva migranților din partea autorităților elene, numind politica sa de migrație „dură, dar corectă”.

„Nu este în regulă să omori oameni, să-i împingi înapoi. Nu este în regulă să împingi oamenii vulnerabili înapoi în mările furtunoase în timpul nopții, în speranța că fie vor muri, fie vor trăi. Respingerile au acest punct, este o crimă. Nu există altă cale de ocolire”, susține politicianul grec.

Când a fost întrebat cine este responsabil pentru respingeri, Varoufak a răspuns că întreaga umanitate este vinovată.

„Uniunea Europeană, ca instituție birocratică, unitatea Uniunii Europene și guvernul Turciei, toată unitatea noastră, guvernul dumneavoastră, guvernul meu, contribuatorii noștri, sunt participanți, sunt co-conspiratori la o conspirație împotriva umanității.”, afirmă acesta.

Decese orchestare

Varoufakis susține că acest fenomen pe care îl numește „instrumentalizarea refugiaților” este omniprezent.

„Erdogan instrumentalizează refugiații. El reglementează rata cu care încearcă să treacă granița sau să treacă Marea Egee. Uniunea Europeană instrumentalizează refugiații. I-am acuzat pe birocrații și politicienii noștri că au creat în mod intenționat circumstanțe în care oamenii mor. se îneacă, ca un factor de descurajare a unor încercări similare de a veni în Europa. Acestea nu sunt accidente. Acestea sunt decese orchestrate. Uniunea Europeană a planificat politici care vor duce la decese care, speră ei, vor acționa ca un factor de descurajare pentru ceilalți să vină”,  a spus deputatul grec.

Potrivit datelor The Guardian, țările europene au respins 40.000 de migranți, doar între ianuarie 2020 și mai 2021, iar 2.000 de migranți au murit. 

Respingeri ale turcilor și kurzilor care fug de Erdogan

Când a fost întrebat părerea despre respingerea turcilor și kurzilor de către autoritățile elene, Varoufakis a spus că atât prim-ministrul grec Mitsotakis, cât și președintele turc Erdogan sunt autoritari și că nu este surprinzător că aceștia „cooperează de facto” în această chestiune.

„Ei bine, vezi, treaba este că autoritarii au tendința de a se uni. Domnul Mitsotakis este un prim-ministru autoritar. El operează într-o țară al cărei sistem politic este mai liberal decât al Turciei. Dar nu este liberal. El pretinde că este liberal. Dacă te uiți la ceea ce face, de fapt îl copiază pe Erdoğan”, a spus Varoufakis.

„Îl urmăresc pe Erdogan de zeci de ani. Și este interesant cum și-a început mandatul cu unele reforme prin protejarea democrației de armată și fiind mai incluziv în ceea ce privește redistribuirea veniturilor. Dar încet, încet, a început să adune putere, să introducă autoritarismul, să-și dea puteri pe care nu ar trebui să le aibă, să concentreze puterea în mâinile sale și să distrugă ceea ce a mai rămas din libertatea presei, libertatea în universități. Este exact ceea ce s-a întâmplat în Grecia în ultimii ani. Exact”,a explicat deputatul grec.

Economist și lector universitar de profesie, Varoufakis a fost ministru grec al finanțelor din ianuarie până în iulie 2015, sub fostul premier Alexis Tsipras. În prezent, este secretar general al MeRA25, un partid politic de stânga pe care l-a fondat în 2018 și ocupă un loc parlamentar din iulie 2019.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.