joi, aprilie 25, 2024

Ministru german: Turcia s-ar putea transforma într-o dictatură

Ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a comparat Turcia cu fostul stat est-german comunist şi a subliniat că Berlinul ar putea avertiza cetăţenii germani care doresc să călătorească în Turcia că o vor face pe riscul lor.

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a spus joi germanilor să fie prudenţi dacă efectuează călătorii în Turcia şi a avertizat că Berlinul ar putea adopta măsuri care să afecteze investiţiile germane în statul turc, după ce aliatul NATO a arestat mai mulţi activişti pentru drepturile omului.

Arestările au fost parte a unor acţiuni mai ample ale autorităţilor turce de epurare a societăţii turce după puciul eşuat din iulie 2016. „Dacă Turcia nu încetează acest joc mărunt, va trebui să le spunem oamenilor noştri: ‘Călătoriţi pe propriul vostru risc în Turcia, nu vă mai putem garanta siguranţa. Turcia face acum arestări arbitrare şi nu mai respectă minimele standarde consulare – lucru care îmi reaminteşte de cum era în timpul fostei RDG (Republica Democrată Germania)„, a declarat Wolfgang Schaeuble, citat de publicaţia „Bild”, subliniind că toţi cei care călătoreau în fostul stat comunist est-german înainte ca acesta să cadă, în 1990, erau avertizaţi: „Dacă vi se întâmplă ceva, nu vă poate ajuta nimeni„. Potrivit unui sondaj de opinie realizat pentru  revista germană „Focus”, 77% dintre germani sunt pentru suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, în timp ce numai 16% sunt în favoarea continuării negocierilor.

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.