joi, aprilie 25, 2024

Marile taine din Antarctica

Surprizele pot veni nu doar din explorarea spaţiului cosmic ci şi din cercetări aprofundate privind propria noastra planetă, par a ne spune cercetătorii australieni.

”Următorul pas va fi să privim mai îndeaproape la aceste peșteri și să căutăm organisme vii”, a explicat Connell.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au descoperit urme de ADN provenind de la alge, mușchi, mici animale și alte forme de viață, necunoscute anterior, în străfundurile peșterilor scobite în gheață de aburul provenind de la Muntele Erebus din Antarctica, cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, situat pe Insula Ross.

”În interiorul peșterilor poate fi foarte cald — până la 25 de grade Celsius în unele dintre ele”, a declarat în comunicat Ceridwen Fraser, cercetător principal la ANU.

”Poți sta în tricou acolo și poate fi foarte confortabil”, a adăugat Fraser. ”În apropiere de gura peșterii este lumină, aceasta filtrându-se până la adâncimi în unele dintre peșteri unde stratul de gheață de la suprafață este subțire”, a mai spus ea.

Foto2 mount-erebus-615
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au descoperit urme de ADN provenind de la alge, mușchi, mici animale și alte forme de viață, necunoscute anterior, în străfundurile peșterilor scobite în gheață de aburul provenind de la Muntele Erebus din Antarctica, cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, situat pe Insula Ross.

Mare parte dintre urmele de ADN descoperite în peșteri sunt similare cu cele ale plantelor și animalelor — inclusiv mușchi, alge și nevertebrate — care trăiesc în alte regiuni din Antarctica, însă nu toate secvențele au putut fi identificate în întregime, a precizat Fraser.

”Rezultatele acestui studiu ne oferă o imagine atrăgătoare cu privire la ceea ce ar putea trăi sub gheața din Antarctica — ar putea fi vorba chiar despre noi specii de animale și plante”, a adăugat ea.

Laurie Connell, co-cercetător la Universitatea din Maine a declarat că această descoperire a urmelor de ADN în peșterile de gheață nu dovedește faptul că în aceste locuri există în continuare forme de viață. ”Următorul pas va fi să privim mai îndeaproape la aceste peșteri și să căutăm organisme vii”, a explicat Connell. ”Dacă ele există, acest lucru deschide ușa către o lume nouă, interesantă”, a adăugat ea, conform sursei citate.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.