miercuri, aprilie 24, 2024

După 51 de zile într-o închisoare din Turcia, jurnalistul francez Loup Bureau a ajuns la Paris

Expulzat din Turcia dupa 51 de zile de închisoare, Loup Bureau a fost eliberat în urma eforturilor diplomatice depuse de Franţa, telefoanele preşedintelui Macron şi vizita ministrului Le Drian, la Ankara.

Erdogan a folosit tânărul jurnalist drept o monedă de schimb, forţând şi de această dată occidentalii, să negocieze.

Comitetul de susţinere pentru eliberarea lui Loup Bureau a fost foarte activ, unul din membrii acestuia, scriitorul şi filozoful C.Daniel Schiffer a vorbit pe postul de televiziune France 24 despre umilinţele la care a fost supus jurnalistul, interogat în genunchi, tortura psihologică şi situaţia incredibilă a jurnaliştilor închişi în Turcia.

Reporterul francez în vârstă de27 de ani a fost reținut la 26 iulie a.c. la frontiera turco-irakiană, după ce s-a invocat că era în posesia unei fotografii în care el se afla în compania unor combatanți kurzi sirieni din cadrul YPG. Reportajul său a fost transmis pe TV5 Monde.

Acesta a subliniat faptul că atunci când J.C.Juncker se adresează regimului Erdogan cerând eliberarea jurnaliştilor are perfectă dreptate şi că o ţară care tratează astfel libertatea de exprimare, nu are ce cauta în UE.

Reporterul în vârstă de 27 de ani a fost reținut la 26 iulie a.c. la frontiera turco-irakiană, după ce s-a invocat că era în posesia unei fotografii în care el se afla în compania unor combatanți kurzi sirieni din cadrul YPG (Unitatea de Protecție a Poporului Kurd). Această mișcare este considerată de Ankara drept o emanație a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și, prin urmare, drept „teroristă”.

Reportajul cu pricina a fost difuzat de TV5 Monde.

Aceste imagini fac parte, potrivit apărării sale, dintr-un reportaj privind condițiile de viață ale populației siriene, realizat în 2013 și difuzat la TV5 Monde.

E de asemenea interesant din punctul de vedere al analizei situaţiei, cum tânărul jurnalist este închis în 2017 pentru o fotografie care data din 2013…

Avion a aterizat la ora 06:45 GMT pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle,jurnalistul a fost întâmpinat de familie . A fost prezent și ministrul culturii ,doamna Françoise Nyssen.

În primele declarații pentru presă, el a afirmat că se simte „foarte ușurat de revenirea” în Franța.”Sunt foarte obosit, dar foarte bucuros că sunt aici”, a spus el, adăugând că nu a știut până în ultimul moment dacă va putea să plece.

Condițiile sale de detenție erau inițial „un pic complicate”, a explicat acesta. „Nu am fost maltrat din punct de vedere fizic, dar au existat amenințări și intimidări”, a recunoscut Loup Bureau.

Dar „din momentul în care (președintele) Macron a anunțat că va cere eliberarea mea au existat schimbări”, a spus el.

Președintele Emmanuel Macron, cu care jurnalistul a vorbit la telefon la sosirea sa la Paris, i-a cerut la sfârșitul lunii august omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan „eliberarea sa rapidă”.

Organizațiile pentru libertatea presei denunță cu regularitate atingerile la adresa mass-media din partea autorităților turce. Reporterul independent francez acuzat de Ankara de apartenență la o organizație teroristă armată, se află sub incidența măsurii de expulzare.

Loup Bureau, a cărui eliberare a fost anunțată vineri, a stat timp de 51 de zile într-o închisoare din Sirnak, un oraș din sud-estul Turciei.

Tatăl jurnalistului a fost mai precis în destăinuiri, accentuând tortura psihologică la care a fost supus fiul său.

Cazul lui Loup Bureau aduce încă odată pe prima pagină a ziarelor situaţia jurnaliştilor în Turcia, ţara în care 170 de jurnalişti sunt încarceraţi. France 24 a readus aminte situaţia lui Meşale Tolu, Ahmet Şik sau Deniz Yucel.

foto 3 Loup Bureau
În primele declarații pentru presă, el a afirmat că se simte „foarte ușurat de revenirea” în Franța.”Sunt foarte obosit, dar foarte bucuros că sunt aici”, a spus el, adăugând că nu a știut până în ultimul moment dacă va putea să plece.

Organizația Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres /RSF/) implicată activ în eliberarea jurnalistului

Secretarul general al RSF, Christophe Deloire:

„Autoritățile aeroportuare turce l-au îmbarcat pe Loup Bureau direct pe pistă pentru a evita orice contact cu mass-media”, a spus el.

Întrebat despre o eventuală contrapartidă la această eliberare, avocatul jurnalistului, Martin Pradel, a declarat: „Nu am niciun motiv să cred asta”.

„Simplele demersuri pentru ca autoritățile turce să înțeleagă tot răul pe care îl făceau persistând în a ține închis un jurnalist francez (…) s-ar putea să fi fost de ajuns „, a spus el.

Avocatul său spune că asupra lui Loup Bureau planează în continuare „riscul condamnării, o condamnare extrem de gravă”, ceea ce vrea să se însemne că Loup ar fi terorist.

Turcia ocupa locul 155 din 180 în clasamentul pe 2017 al libertății presei stabilit de RSF, o situație care s-a deteriorat mai ales după lovitura de stat eșuată în iulie 2016. Circa 170 de jurnaliști sunt deținuți în această țară, potrivit site-ului specializat P24. Jurnaliștii turci sunt de departe cei mai afectați, dar nici colegii lor străini nu sunt cruțați.

În mai, Mathias Depardon, un fotoreporter francez, a fost, de asemenea, arestat în sud-estul Turciei, suspectat de „propagandă teroristă” în favoarea PKK pentru difuzarea pe rețelele de socializare a unor fotografii realizate în cadrul unui reportaj. El a fost expulzat după o lună de detenție și o importantă mobilizare.


 

 

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.