vineri, decembrie 1, 2023

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Lira turcească a scăzut, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat o anchetă cu privire la o posibilă manipulare a monedei, conform Reuters.

Erdoğan a instruit Consiliul de Supraveghere de Stat (DDK), o autoritate de audit care raportează președinției, să identifice companiile sau persoanele care au cumpărat cantități mari de valută străină și să stabilească dacă a avut loc o manipulare.

Lira a scăzut până la 12,7 față de dolar, în scădere cu 1,9%, la 10:51 dimineața, la ora locala.

Lira a ajuns la 13,52 față de dolar la începutul acestei luni, determinând băncile de stat să intervină pe piața valutară, după ce Erdogan a declarat că Turcia s-a angajat să extindă o serie de reduceri accelerate ale ratei dobânzii, chiar dacă inflația a ajuns la aproape 20%. Șeful statului a promis că va ieși învingător dintr-un „război economic de independență”.

Erdogan a acuzat frecvent instituțiile financiare străine și partenerii locali că caută să profite în mod nedrept de pe urma scăderii lirei, de când criza valutară a zguduit țara în 2018.

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.