joi, aprilie 7, 2022

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Lira turcească a scăzut, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat o anchetă cu privire la o posibilă manipulare a monedei, conform Reuters.

Erdoğan a instruit Consiliul de Supraveghere de Stat (DDK), o autoritate de audit care raportează președinției, să identifice companiile sau persoanele care au cumpărat cantități mari de valută străină și să stabilească dacă a avut loc o manipulare.

Lira a scăzut până la 12,7 față de dolar, în scădere cu 1,9%, la 10:51 dimineața, la ora locala.

Lira a ajuns la 13,52 față de dolar la începutul acestei luni, determinând băncile de stat să intervină pe piața valutară, după ce Erdogan a declarat că Turcia s-a angajat să extindă o serie de reduceri accelerate ale ratei dobânzii, chiar dacă inflația a ajuns la aproape 20%. Șeful statului a promis că va ieși învingător dintr-un „război economic de independență”.

Erdogan a acuzat frecvent instituțiile financiare străine și partenerii locali că caută să profite în mod nedrept de pe urma scăderii lirei, de când criza valutară a zguduit țara în 2018.

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.