miercuri, martie 22, 2023

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Lira turcească a scăzut, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat o anchetă cu privire la o posibilă manipulare a monedei, conform Reuters.

Erdoğan a instruit Consiliul de Supraveghere de Stat (DDK), o autoritate de audit care raportează președinției, să identifice companiile sau persoanele care au cumpărat cantități mari de valută străină și să stabilească dacă a avut loc o manipulare.

Lira a scăzut până la 12,7 față de dolar, în scădere cu 1,9%, la 10:51 dimineața, la ora locala.

Lira a ajuns la 13,52 față de dolar la începutul acestei luni, determinând băncile de stat să intervină pe piața valutară, după ce Erdogan a declarat că Turcia s-a angajat să extindă o serie de reduceri accelerate ale ratei dobânzii, chiar dacă inflația a ajuns la aproape 20%. Șeful statului a promis că va ieși învingător dintr-un „război economic de independență”.

Erdogan a acuzat frecvent instituțiile financiare străine și partenerii locali că caută să profite în mod nedrept de pe urma scăderii lirei, de când criza valutară a zguduit țara în 2018.

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.