luni, iulie 15, 2024

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Lira turcească a scăzut, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat o anchetă cu privire la o posibilă manipulare a monedei, conform Reuters.

Erdoğan a instruit Consiliul de Supraveghere de Stat (DDK), o autoritate de audit care raportează președinției, să identifice companiile sau persoanele care au cumpărat cantități mari de valută străină și să stabilească dacă a avut loc o manipulare.

Lira a scăzut până la 12,7 față de dolar, în scădere cu 1,9%, la 10:51 dimineața, la ora locala.

Lira a ajuns la 13,52 față de dolar la începutul acestei luni, determinând băncile de stat să intervină pe piața valutară, după ce Erdogan a declarat că Turcia s-a angajat să extindă o serie de reduceri accelerate ale ratei dobânzii, chiar dacă inflația a ajuns la aproape 20%. Șeful statului a promis că va ieși învingător dintr-un „război economic de independență”.

Erdogan a acuzat frecvent instituțiile financiare străine și partenerii locali că caută să profite în mod nedrept de pe urma scăderii lirei, de când criza valutară a zguduit țara în 2018.

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.