joi, aprilie 7, 2022

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților


18 organizații pentru drepturile omului au cerut autorităților turcești să achite 46 de inculpați pentru participarea la un protest interzis din 2018 organizat de Saturday Mothers, un grup de activiști și rude care caută unde se află cei dragi care a dispărut în timp ce se afla în custodia poliției în Turcia în anii 1990, conform Stockholm Center for Fredome.

Organizațiile au emis o declarație prin care cer autorităților să respecte libertatea de exprimare și dreptul la demonstrație pașnică.

 „Mamele de sâmbătă au demonstrat pașnic din 199. În timpul celei de-a 700-a demonstrații din 25 august 2018, poliția a folosit forță disproporționată și inutilă împotriva lor. Mamele de Sâmbătă își exercitau doar dreptul de a demonstra, dar au fost bătute și reținute cu forța. Aceste acuzații sunt cel mai recent exemplu de creștere a presiunii asupra societății civile. Printre cei care sunt urmăriți penal se numără jurnaliști și activiști”, se arată în comunicat.

Printre semnatarii declarației se numără Amnesty International, Platforma de Jurnalism Independent P24, Apărătorii Drepturilor Civile și Institutul de Cercetare pentru Turcia.

Ce s-a întâmplat?

Un rechizitoriu întocmit de Procuratura Generală din Istanbul cere până la trei ani de închisoare pentru cele 46 de persoane, inclusiv apărători ai drepturilor omului, activiști politici, jurnaliști și rude ale victimelor disparițiilor forțate, pentru încălcarea Legii nr. 2911 privind reuniunile și demonstrațiile de către „Refuzul de a se dispersa în ciuda avertismentelor și a utilizării forței”.

Potrivit lui Maside Ocak, membru al Mamelor de Sâmbătă, cei care au fost responsabili pentru dispariția și moartea unor oameni nevinovați ar trebui să fie judecați și nu ei. 

„Vom continua cererea de dreptate până când fiecare dintre noi află ce s-a întâmplat cu cei dragi”, afirmă Ocak.

Mamele de Sâmbătă, care s-au adunat pentru prima dată pe 27 mai 1995 în Piața Galatasaray de pe strada Istiklal, din Istanbul și au continuat să se întâlnească acolo în fiecare sâmbătă pentru un protest, au organizat cel mai lung protest la care Turcia a fost martoră vreodată.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.