vineri, ianuarie 7, 2022

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților


18 organizații pentru drepturile omului au cerut autorităților turcești să achite 46 de inculpați pentru participarea la un protest interzis din 2018 organizat de Saturday Mothers, un grup de activiști și rude care caută unde se află cei dragi care a dispărut în timp ce se afla în custodia poliției în Turcia în anii 1990, conform Stockholm Center for Fredome.

Organizațiile au emis o declarație prin care cer autorităților să respecte libertatea de exprimare și dreptul la demonstrație pașnică.

 „Mamele de sâmbătă au demonstrat pașnic din 199. În timpul celei de-a 700-a demonstrații din 25 august 2018, poliția a folosit forță disproporționată și inutilă împotriva lor. Mamele de Sâmbătă își exercitau doar dreptul de a demonstra, dar au fost bătute și reținute cu forța. Aceste acuzații sunt cel mai recent exemplu de creștere a presiunii asupra societății civile. Printre cei care sunt urmăriți penal se numără jurnaliști și activiști”, se arată în comunicat.

Printre semnatarii declarației se numără Amnesty International, Platforma de Jurnalism Independent P24, Apărătorii Drepturilor Civile și Institutul de Cercetare pentru Turcia.

Ce s-a întâmplat?

Un rechizitoriu întocmit de Procuratura Generală din Istanbul cere până la trei ani de închisoare pentru cele 46 de persoane, inclusiv apărători ai drepturilor omului, activiști politici, jurnaliști și rude ale victimelor disparițiilor forțate, pentru încălcarea Legii nr. 2911 privind reuniunile și demonstrațiile de către „Refuzul de a se dispersa în ciuda avertismentelor și a utilizării forței”.

Potrivit lui Maside Ocak, membru al Mamelor de Sâmbătă, cei care au fost responsabili pentru dispariția și moartea unor oameni nevinovați ar trebui să fie judecați și nu ei. 

„Vom continua cererea de dreptate până când fiecare dintre noi află ce s-a întâmplat cu cei dragi”, afirmă Ocak.

Mamele de Sâmbătă, care s-au adunat pentru prima dată pe 27 mai 1995 în Piața Galatasaray de pe strada Istiklal, din Istanbul și au continuat să se întâlnească acolo în fiecare sâmbătă pentru un protest, au organizat cel mai lung protest la care Turcia a fost martoră vreodată.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă