joi, aprilie 25, 2024

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților


18 organizații pentru drepturile omului au cerut autorităților turcești să achite 46 de inculpați pentru participarea la un protest interzis din 2018 organizat de Saturday Mothers, un grup de activiști și rude care caută unde se află cei dragi care a dispărut în timp ce se afla în custodia poliției în Turcia în anii 1990, conform Stockholm Center for Fredome.

Organizațiile au emis o declarație prin care cer autorităților să respecte libertatea de exprimare și dreptul la demonstrație pașnică.

 „Mamele de sâmbătă au demonstrat pașnic din 199. În timpul celei de-a 700-a demonstrații din 25 august 2018, poliția a folosit forță disproporționată și inutilă împotriva lor. Mamele de Sâmbătă își exercitau doar dreptul de a demonstra, dar au fost bătute și reținute cu forța. Aceste acuzații sunt cel mai recent exemplu de creștere a presiunii asupra societății civile. Printre cei care sunt urmăriți penal se numără jurnaliști și activiști”, se arată în comunicat.

Printre semnatarii declarației se numără Amnesty International, Platforma de Jurnalism Independent P24, Apărătorii Drepturilor Civile și Institutul de Cercetare pentru Turcia.

Ce s-a întâmplat?

Un rechizitoriu întocmit de Procuratura Generală din Istanbul cere până la trei ani de închisoare pentru cele 46 de persoane, inclusiv apărători ai drepturilor omului, activiști politici, jurnaliști și rude ale victimelor disparițiilor forțate, pentru încălcarea Legii nr. 2911 privind reuniunile și demonstrațiile de către „Refuzul de a se dispersa în ciuda avertismentelor și a utilizării forței”.

Potrivit lui Maside Ocak, membru al Mamelor de Sâmbătă, cei care au fost responsabili pentru dispariția și moartea unor oameni nevinovați ar trebui să fie judecați și nu ei. 

„Vom continua cererea de dreptate până când fiecare dintre noi află ce s-a întâmplat cu cei dragi”, afirmă Ocak.

Mamele de Sâmbătă, care s-au adunat pentru prima dată pe 27 mai 1995 în Piața Galatasaray de pe strada Istiklal, din Istanbul și au continuat să se întâlnească acolo în fiecare sâmbătă pentru un protest, au organizat cel mai lung protest la care Turcia a fost martoră vreodată.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.