luni, aprilie 15, 2024

Libertatea presei în Turcia: 63 de jurnalişti se află după gratii

Un total de 63 de jurnalişti se află în închisoare în Turcia la începutul lunii noiembrie, conform Stockholm Center for Freedom.

Raport lunar publicat de Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) a detaliat încălcări ale drepturilor împotriva membrilor presei care au avut loc în octombrie, inclusiv reținerea a 12 jurnaliști, dintre care trei au fost ulterior arestați.

În cursul lunii au continuat 44 de procese privind activitatea jurnalistică, cazurile a doi jurnaliști s-au încheiat cu condamnare și o pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

Șapte jurnaliști ar fi fost maltratați, cinci au susținut că au primit amenințări și unul ar fi fost agresat.

Cenzura online

În ceea ce privește cenzura online, raportul spune că șase site-uri web, 2.022 de articole de știri și 682 de postări pe rețelele sociale au fost interzise pe parcursul lunii.

Săptămâna aceasta, poliția turcă a reținut trei jurnaliști sub acuzația de răspândire de informații greșite, inclusiv pe Tolga Şardan, care a fost arestată ulterior.

Legea controversată

Anul trecut, Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), condus de Erdogan a adoptat o legislație controversată care a incriminat difuzarea de „informații false sau înșelătoare”. De la intrarea în vigoare a legii, autoritățile au reținut și urmărit penal mai mulți membri ai presei, precum și utilizatori ai rețelelor sociale pe baza acesteia.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al Reporters Without Borders.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.