joi, noiembrie 16, 2023

Libertatea presei în Turcia: 63 de jurnalişti se află după gratii

Un total de 63 de jurnalişti se află în închisoare în Turcia la începutul lunii noiembrie, conform Stockholm Center for Freedom.

Raport lunar publicat de Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) a detaliat încălcări ale drepturilor împotriva membrilor presei care au avut loc în octombrie, inclusiv reținerea a 12 jurnaliști, dintre care trei au fost ulterior arestați.

În cursul lunii au continuat 44 de procese privind activitatea jurnalistică, cazurile a doi jurnaliști s-au încheiat cu condamnare și o pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

Șapte jurnaliști ar fi fost maltratați, cinci au susținut că au primit amenințări și unul ar fi fost agresat.

Cenzura online

În ceea ce privește cenzura online, raportul spune că șase site-uri web, 2.022 de articole de știri și 682 de postări pe rețelele sociale au fost interzise pe parcursul lunii.

Săptămâna aceasta, poliția turcă a reținut trei jurnaliști sub acuzația de răspândire de informații greșite, inclusiv pe Tolga Şardan, care a fost arestată ulterior.

Legea controversată

Anul trecut, Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), condus de Erdogan a adoptat o legislație controversată care a incriminat difuzarea de „informații false sau înșelătoare”. De la intrarea în vigoare a legii, autoritățile au reținut și urmărit penal mai mulți membri ai presei, precum și utilizatori ai rețelelor sociale pe baza acesteia.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al Reporters Without Borders.

Criză judiciară în Turcia. Nerespectarea deciziei Curții Constituțională, în cazul deputatului încarcerat

Într-o mișcare neconstituțională, instanța a depus și o plângere penală împotriva judecătorilor AYM cu privire la decizia sa.

Istanbul: Biserica ortodoxă și liceul vandalizate într-un atac rasist

Pe măsură ce conflictele din Gaza crește, comunitățile minoritare din Turcia devin din ce în ce mai mult ținta atacurilor rasiste, ca urmare a sentimentului în creștere anti-israelian din țară.

FBI lansează o anchetă împotriva primarului New York-ului pentru zgârie-norul, Casa Turciei

Cotidianul New York Times (NYT) al Statelor Unite (SUA) a raportat că Eric Adams, primarul Partidului Democrat al orașului New York, a făcut presiuni pe oficialii orașului să autorizeze deschiderea zgârie-norilor Casei Turcei, unde se află Consulatul General al Turciei.

Turcia, destinație a deșeurilor de plastic din Europa în 2022

UE a exportat 1,1 milioane de tone de deșeuri de plastic în țări din afara uniunii în 2022. Acest export face parte dintr-o tendință mai mare, în care exportul total al UE de deșeuri – inclusiv hârtie, plastic și sticlă – a atins un total de 6,4 milioane de tone. I

Incredibil! Un meteorit de 4,5 miliarde de ani s-a prăbușit în grădina unui turc

O minge de foc a fulgerat cerul în jurul orei 14:00, în aprilie, în orașul Elmshorn din statul Schleswig-Holstein. Apoi pietrele negre s-au răspândit în jur, conform ziarului nemțesc, Bild.

Rezidenții străini părăsesc Antalya din cauza creșterii costului vieții

În 2023, 17 la sută dintre cei cu permis de ședere au părăsit Antalya. Exodul s-a accelerat în ultimele patru luni, când 17.000 de locuitori au părăsit provincia.

Istanbul trec la un nou sistemul de plată, în încercarea de a boicota Israelul

Mai multe municipalități locale, în cea mai mare parte conduse de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), au trecut la sistemul național de carduri TROY din Turcia, renunțând la sistemele internaționale actuale pentru a-și gestiona plățile salariale.