duminică, aprilie 28, 2024

Libertatea presei în Turcia: 63 de jurnalişti se află după gratii

Un total de 63 de jurnalişti se află în închisoare în Turcia la începutul lunii noiembrie, conform Stockholm Center for Freedom.

Raport lunar publicat de Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) a detaliat încălcări ale drepturilor împotriva membrilor presei care au avut loc în octombrie, inclusiv reținerea a 12 jurnaliști, dintre care trei au fost ulterior arestați.

În cursul lunii au continuat 44 de procese privind activitatea jurnalistică, cazurile a doi jurnaliști s-au încheiat cu condamnare și o pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

Șapte jurnaliști ar fi fost maltratați, cinci au susținut că au primit amenințări și unul ar fi fost agresat.

Cenzura online

În ceea ce privește cenzura online, raportul spune că șase site-uri web, 2.022 de articole de știri și 682 de postări pe rețelele sociale au fost interzise pe parcursul lunii.

Săptămâna aceasta, poliția turcă a reținut trei jurnaliști sub acuzația de răspândire de informații greșite, inclusiv pe Tolga Şardan, care a fost arestată ulterior.

Legea controversată

Anul trecut, Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), condus de Erdogan a adoptat o legislație controversată care a incriminat difuzarea de „informații false sau înșelătoare”. De la intrarea în vigoare a legii, autoritățile au reținut și urmărit penal mai mulți membri ai presei, precum și utilizatori ai rețelelor sociale pe baza acesteia.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al Reporters Without Borders.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.