marți, noiembrie 28, 2023

Libertatea presei în Turcia: Trei jurnaliști arestați în două zile

Poliția din provincia vestică Balıkesir l-a reținut pe jurnalistul Cengiz Erdinç sub acuzația de răspândire de dezinformare, într-un al treilea incident de detenție a jurnaliștilor în două zile, conform T24.

Reținerea lui Erdinç a fost ordonată de procurorii de la Ankara, care l-au acuzat pe jurnalistă că „a răspândit în mod deschis informații înșelătoare”.

Autorităţile i-au reţinut miercuri pe jurnaliştii Tolga Şardan şi Dinçer Gökçe, ambii pe motive similare.

Şardan a fost arestat joi de o instanţă, acuzat de Procuratura Generală din Istanbul de „diseminare publică de informaţii înşelătoare” în temeiul articolului 217/A din Codul penal turc, care a fost modificat prin legea dezinformarii din 2022.

Legea controversată

Anul trecut, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a adoptat o legislație controversată care a incriminat difuzarea de „informații false sau înșelătoare”. De la intrarea în vigoare a legii, autoritățile au reținut și urmărit penal mai mulți membri ai presei, precum și utilizatori ai rețelelor sociale pe baza acesteia.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al Reporters Without Borders.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Furtuna în Marea Neagră. Turcia caută 11 membri ai unei nave

Kafkametler s-a scufundat cu 12 membri ai echipajului la bord, după ce a lovit, duminică, un dig, în timp ce încerca să se adăpostească de vânturile și valuri violente la aproximativ 200 de kilometri (120 de mile) est de Istanbul.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.