sâmbătă, decembrie 2, 2023

Kılıçdaroğlu pierde șefia partidul din opoziție, după 13 ani. Cine este noul lider CHP?

Kemal Kılıçdaroğlu a pierdut președinte principalului partid CHP, la congresul din weekendul acesta, conform presei turcești.

Principala opoziție turcă, CHP, l-a votat pe candidatul Özgür Özel ca noul său președinte, în urma înfrângerii electorale generale și prezidențiale din mai 2023 a lui Kemal Kılıçdaroğlu.

Özel a devenit al optulea lider al CHP de la înființarea sa în 1923, cu 812 de voturi, punând capăt guvernării de 13 ani a lui Kılıçdaroğlu, care a primit 536 de voturi.

Kılıçdaroğlu critică aliații

Congresul a început pe 4 noiembrie, în Sala Sporturilor Arena din capitala Ankara. Unul dintre candidații la conducere, İlhan Cihaner, a anunțat înaintea congresului că se retrage din cursă.

În discursul de deschidere, fără să-și menționeze în mod explicit numele, Kılıçdaroğlu l-a criticat pe partenerul ei de alianță, liderul Partidului İYİ (Bun) de opoziție, Meral Akşener, pentru că a părăsit alianța înainte de candidatura sa la președinție. Akşener a părăsit mai întâi alianţa, spunând că candidatura lui Kılıçdaroğlu la preşedinţie i-a fost impusă partidului său, dar apoi a revenit la aceasta după candidaturile la vicepreşedinţie ale lui İmamoğlu şi Yavaş.

„După cum știți cu toții, au fost oameni care părăseau masa și se întorceau la masă. Nu vreau să intru în prea multe detalii. Cu toate acestea, a trebuit să intru în alegeri cu aceste obstacole”, afirmă acesta.

Kılıçdaroğlu a spus că aceasta va fi ultima dată când candidează la conducerea partidului.

Un candidat s-a restras

Un alt candidat, Örsan Öymen, profesor de filozofie, a declarat că Kılıçdaroğlu a pierdut 12 alegeri de când a devenit președinte CHP în 2010.

După discursul său, Öymen a anunțat pe rețelele de socializare că s-a retras și din alegeri, lăsând cursa cap la cap dintre Kılıçdaroğlu și Özel.

La orele serii, Özel a urcat și el pe scenă pentru a-și ține discursul de candidatură, criticând politicile lui Kılıçdaroğlu înainte și după alegeri.

Kılıçdaroğlu și-a luat rămas bun

Într-o postare pe rețelele sociale, Kılıçdaroğlu a spus: „Am purtat cu onoare moștenirea marelui nostru lider Atatürk până astăzi. Astăzi, îmi iau rămas bun de la această poziție prin decizia luată de delegații noștri la congres. Ne-am susținut lupta până acum. Îl felicit pe noul nostru președinte Özgür Özel și îi doresc succes.”

Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce, a fondat partidul în 1923. Cu toate acestea, partidul a fost închis de regimul militar după lovitura de stat din 1980 și a rămas închis până în 1992.

Cine este Özgür Özel

Născut în vestul provinciei Manisa în 1974, Özel și-a făcut studiile universitare la Facultatea de Farmacie a Universității Ege.

A devenit deputat CHP mai întâi în 2011 și a devenit vicepreședinte al grupului CHP în 2015. După ce Kılıçdaroğlu nu a putut deveni deputat din cauza candidaturii sale la președinție, Özel a devenit președintele grupului parlamentar al partidului în iunie.

Primul test al lui Özel vor fi alegerile locale care vor avea loc pe 31 martie.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade