duminică, iulie 14, 2024

Kılıçdaroğlu pierde șefia partidul din opoziție, după 13 ani. Cine este noul lider CHP?

Kemal Kılıçdaroğlu a pierdut președinte principalului partid CHP, la congresul din weekendul acesta, conform presei turcești.

Principala opoziție turcă, CHP, l-a votat pe candidatul Özgür Özel ca noul său președinte, în urma înfrângerii electorale generale și prezidențiale din mai 2023 a lui Kemal Kılıçdaroğlu.

Özel a devenit al optulea lider al CHP de la înființarea sa în 1923, cu 812 de voturi, punând capăt guvernării de 13 ani a lui Kılıçdaroğlu, care a primit 536 de voturi.

Kılıçdaroğlu critică aliații

Congresul a început pe 4 noiembrie, în Sala Sporturilor Arena din capitala Ankara. Unul dintre candidații la conducere, İlhan Cihaner, a anunțat înaintea congresului că se retrage din cursă.

În discursul de deschidere, fără să-și menționeze în mod explicit numele, Kılıçdaroğlu l-a criticat pe partenerul ei de alianță, liderul Partidului İYİ (Bun) de opoziție, Meral Akşener, pentru că a părăsit alianța înainte de candidatura sa la președinție. Akşener a părăsit mai întâi alianţa, spunând că candidatura lui Kılıçdaroğlu la preşedinţie i-a fost impusă partidului său, dar apoi a revenit la aceasta după candidaturile la vicepreşedinţie ale lui İmamoğlu şi Yavaş.

„După cum știți cu toții, au fost oameni care părăseau masa și se întorceau la masă. Nu vreau să intru în prea multe detalii. Cu toate acestea, a trebuit să intru în alegeri cu aceste obstacole”, afirmă acesta.

Kılıçdaroğlu a spus că aceasta va fi ultima dată când candidează la conducerea partidului.

Un candidat s-a restras

Un alt candidat, Örsan Öymen, profesor de filozofie, a declarat că Kılıçdaroğlu a pierdut 12 alegeri de când a devenit președinte CHP în 2010.

După discursul său, Öymen a anunțat pe rețelele de socializare că s-a retras și din alegeri, lăsând cursa cap la cap dintre Kılıçdaroğlu și Özel.

La orele serii, Özel a urcat și el pe scenă pentru a-și ține discursul de candidatură, criticând politicile lui Kılıçdaroğlu înainte și după alegeri.

Kılıçdaroğlu și-a luat rămas bun

Într-o postare pe rețelele sociale, Kılıçdaroğlu a spus: „Am purtat cu onoare moștenirea marelui nostru lider Atatürk până astăzi. Astăzi, îmi iau rămas bun de la această poziție prin decizia luată de delegații noștri la congres. Ne-am susținut lupta până acum. Îl felicit pe noul nostru președinte Özgür Özel și îi doresc succes.”

Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce, a fondat partidul în 1923. Cu toate acestea, partidul a fost închis de regimul militar după lovitura de stat din 1980 și a rămas închis până în 1992.

Cine este Özgür Özel

Născut în vestul provinciei Manisa în 1974, Özel și-a făcut studiile universitare la Facultatea de Farmacie a Universității Ege.

A devenit deputat CHP mai întâi în 2011 și a devenit vicepreședinte al grupului CHP în 2015. După ce Kılıçdaroğlu nu a putut deveni deputat din cauza candidaturii sale la președinție, Özel a devenit președintele grupului parlamentar al partidului în iunie.

Primul test al lui Özel vor fi alegerile locale care vor avea loc pe 31 martie.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.