duminică, iunie 16, 2024

Köln: Conferință despre încălcările drepturile omului din Turcia:„Au rămas flămânzi. Au fost maltratați”


Festivalul de Solidaritate (Festival der Solidarität) s-a desfășurat la Köln, Germania, duminică, abordând tema încălcări ale drepturilor în Turcia, conform Romanya Haber.

În cadrul festivalului, discursul de deschidere a fost ținut de primarul orașului Köln, a participat și mama cadetului, Melek Çetinkaya și președintele Asociației Medicale din Turcia, Sebnem Korur.

Primarul Andres Wolter a sușținut că urmărește îndeaproape toate arestările politice, practicile arbitrare și încălcările drepturilor omului în Turcia.

„Au fost arestări ilegale în masă în ultima săptămână în Turcia. Erdogan a adus legea cenzurii pentru că știa că domeniul lui se micșorează. Prin participarea la această conferință, ai devenit vocea celor tăcuți”, afirmă guvernatorul Köln.

Practici care nu sunt potrivite cu demnitate umană

Președintele Asociației Medicale din Turcia, prof. Dr. Şebnem Korur, a povestit despre ceea ce a văzut în închisorile turcești.

„Nu există ventilaţie în celulele, nu există posibilitatea de a vedea soarele. Sunt persoane care au crescut plante în ghivece de iaurt pentru a se conecta la viață.” explică specialistul.

În discursul său, în care a rezumat procesele de acces la sănătate al persoanelor care au fost private de libertate, Korur a explicat etapele  de la petiția unui deținut de a merge la infirmerie până a ajuns în camera de examinare.

„Au fost  duși la spitale cu practici care nu ar fi potrivite demnității umane. Desigur, pe lângă aceasta, de exemplu, s-au făcut niște aranjamente speciale în ceea ce privește alimentația într-o închisoare din Silivri. În special pentru persoanele care au boli cronice și trebuie să li se prescrie o alimentație specială, neaplicarea acestora a dus la progresia bolilor cronice.”, subliniază doctorul.

De la casnică la activistă

Melek Çetinkaya a povestit cum a devenit activist după ce a văzut ilegalitatea cu care se confruntă fiul său și prietenii săi după 15 iulie 2016.

„Eram o femeie conservatoare care avea grijă de casă. Fiului meu și prietenilor săi nici măcar nu li sa dat pâine și apă în primele zile în care a fost reținuți. Au rămas flămânzi. Au fost maltratați.” el a spus.

Fiul său, Taha Furkan Çetinkaya a fost achitat după o perioadă de detenție de 6 ani.

La sfârșitul conferinței, reprezentanții partidelor politice din Germania au luat cuvântul și au evaluat atitudinea Germaniei față de încălcarea drepturilor în Turcia. Festivalul s-a încheiat cu discursurile lui Gökay Akbulut de la Die Linke, Frank Schwarbe de la STP, Max Lucks de la Yeşiller şi Lale Akgün.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.