duminică, octombrie 1, 2023

Köln: Conferință despre încălcările drepturile omului din Turcia:„Au rămas flămânzi. Au fost maltratați”


Festivalul de Solidaritate (Festival der Solidarität) s-a desfășurat la Köln, Germania, duminică, abordând tema încălcări ale drepturilor în Turcia, conform Romanya Haber.

În cadrul festivalului, discursul de deschidere a fost ținut de primarul orașului Köln, a participat și mama cadetului, Melek Çetinkaya și președintele Asociației Medicale din Turcia, Sebnem Korur.

Primarul Andres Wolter a sușținut că urmărește îndeaproape toate arestările politice, practicile arbitrare și încălcările drepturilor omului în Turcia.

„Au fost arestări ilegale în masă în ultima săptămână în Turcia. Erdogan a adus legea cenzurii pentru că știa că domeniul lui se micșorează. Prin participarea la această conferință, ai devenit vocea celor tăcuți”, afirmă guvernatorul Köln.

Practici care nu sunt potrivite cu demnitate umană

Președintele Asociației Medicale din Turcia, prof. Dr. Şebnem Korur, a povestit despre ceea ce a văzut în închisorile turcești.

„Nu există ventilaţie în celulele, nu există posibilitatea de a vedea soarele. Sunt persoane care au crescut plante în ghivece de iaurt pentru a se conecta la viață.” explică specialistul.

În discursul său, în care a rezumat procesele de acces la sănătate al persoanelor care au fost private de libertate, Korur a explicat etapele  de la petiția unui deținut de a merge la infirmerie până a ajuns în camera de examinare.

„Au fost  duși la spitale cu practici care nu ar fi potrivite demnității umane. Desigur, pe lângă aceasta, de exemplu, s-au făcut niște aranjamente speciale în ceea ce privește alimentația într-o închisoare din Silivri. În special pentru persoanele care au boli cronice și trebuie să li se prescrie o alimentație specială, neaplicarea acestora a dus la progresia bolilor cronice.”, subliniază doctorul.

De la casnică la activistă

Melek Çetinkaya a povestit cum a devenit activist după ce a văzut ilegalitatea cu care se confruntă fiul său și prietenii săi după 15 iulie 2016.

„Eram o femeie conservatoare care avea grijă de casă. Fiului meu și prietenilor săi nici măcar nu li sa dat pâine și apă în primele zile în care a fost reținuți. Au rămas flămânzi. Au fost maltratați.” el a spus.

Fiul său, Taha Furkan Çetinkaya a fost achitat după o perioadă de detenție de 6 ani.

La sfârșitul conferinței, reprezentanții partidelor politice din Germania au luat cuvântul și au evaluat atitudinea Germaniei față de încălcarea drepturilor în Turcia. Festivalul s-a încheiat cu discursurile lui Gökay Akbulut de la Die Linke, Frank Schwarbe de la STP, Max Lucks de la Yeşiller şi Lale Akgün.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.