vineri, februarie 3, 2023

Köln: Conferință despre încălcările drepturile omului din Turcia:„Au rămas flămânzi. Au fost maltratați”


Festivalul de Solidaritate (Festival der Solidarität) s-a desfășurat la Köln, Germania, duminică, abordând tema încălcări ale drepturilor în Turcia, conform Romanya Haber.

În cadrul festivalului, discursul de deschidere a fost ținut de primarul orașului Köln, a participat și mama cadetului, Melek Çetinkaya și președintele Asociației Medicale din Turcia, Sebnem Korur.

Primarul Andres Wolter a sușținut că urmărește îndeaproape toate arestările politice, practicile arbitrare și încălcările drepturilor omului în Turcia.

„Au fost arestări ilegale în masă în ultima săptămână în Turcia. Erdogan a adus legea cenzurii pentru că știa că domeniul lui se micșorează. Prin participarea la această conferință, ai devenit vocea celor tăcuți”, afirmă guvernatorul Köln.

Practici care nu sunt potrivite cu demnitate umană

Președintele Asociației Medicale din Turcia, prof. Dr. Şebnem Korur, a povestit despre ceea ce a văzut în închisorile turcești.

„Nu există ventilaţie în celulele, nu există posibilitatea de a vedea soarele. Sunt persoane care au crescut plante în ghivece de iaurt pentru a se conecta la viață.” explică specialistul.

În discursul său, în care a rezumat procesele de acces la sănătate al persoanelor care au fost private de libertate, Korur a explicat etapele  de la petiția unui deținut de a merge la infirmerie până a ajuns în camera de examinare.

„Au fost  duși la spitale cu practici care nu ar fi potrivite demnității umane. Desigur, pe lângă aceasta, de exemplu, s-au făcut niște aranjamente speciale în ceea ce privește alimentația într-o închisoare din Silivri. În special pentru persoanele care au boli cronice și trebuie să li se prescrie o alimentație specială, neaplicarea acestora a dus la progresia bolilor cronice.”, subliniază doctorul.

De la casnică la activistă

Melek Çetinkaya a povestit cum a devenit activist după ce a văzut ilegalitatea cu care se confruntă fiul său și prietenii săi după 15 iulie 2016.

„Eram o femeie conservatoare care avea grijă de casă. Fiului meu și prietenilor săi nici măcar nu li sa dat pâine și apă în primele zile în care a fost reținuți. Au rămas flămânzi. Au fost maltratați.” el a spus.

Fiul său, Taha Furkan Çetinkaya a fost achitat după o perioadă de detenție de 6 ani.

La sfârșitul conferinței, reprezentanții partidelor politice din Germania au luat cuvântul și au evaluat atitudinea Germaniei față de încălcarea drepturilor în Turcia. Festivalul s-a încheiat cu discursurile lui Gökay Akbulut de la Die Linke, Frank Schwarbe de la STP, Max Lucks de la Yeşiller şi Lale Akgün.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.