miercuri, octombrie 16, 2024

Köln: Conferință despre încălcările drepturile omului din Turcia:„Au rămas flămânzi. Au fost maltratați”


Festivalul de Solidaritate (Festival der Solidarität) s-a desfășurat la Köln, Germania, duminică, abordând tema încălcări ale drepturilor în Turcia, conform Romanya Haber.

În cadrul festivalului, discursul de deschidere a fost ținut de primarul orașului Köln, a participat și mama cadetului, Melek Çetinkaya și președintele Asociației Medicale din Turcia, Sebnem Korur.

Primarul Andres Wolter a sușținut că urmărește îndeaproape toate arestările politice, practicile arbitrare și încălcările drepturilor omului în Turcia.

„Au fost arestări ilegale în masă în ultima săptămână în Turcia. Erdogan a adus legea cenzurii pentru că știa că domeniul lui se micșorează. Prin participarea la această conferință, ai devenit vocea celor tăcuți”, afirmă guvernatorul Köln.

Practici care nu sunt potrivite cu demnitate umană

Președintele Asociației Medicale din Turcia, prof. Dr. Şebnem Korur, a povestit despre ceea ce a văzut în închisorile turcești.

„Nu există ventilaţie în celulele, nu există posibilitatea de a vedea soarele. Sunt persoane care au crescut plante în ghivece de iaurt pentru a se conecta la viață.” explică specialistul.

În discursul său, în care a rezumat procesele de acces la sănătate al persoanelor care au fost private de libertate, Korur a explicat etapele  de la petiția unui deținut de a merge la infirmerie până a ajuns în camera de examinare.

„Au fost  duși la spitale cu practici care nu ar fi potrivite demnității umane. Desigur, pe lângă aceasta, de exemplu, s-au făcut niște aranjamente speciale în ceea ce privește alimentația într-o închisoare din Silivri. În special pentru persoanele care au boli cronice și trebuie să li se prescrie o alimentație specială, neaplicarea acestora a dus la progresia bolilor cronice.”, subliniază doctorul.

De la casnică la activistă

Melek Çetinkaya a povestit cum a devenit activist după ce a văzut ilegalitatea cu care se confruntă fiul său și prietenii săi după 15 iulie 2016.

„Eram o femeie conservatoare care avea grijă de casă. Fiului meu și prietenilor săi nici măcar nu li sa dat pâine și apă în primele zile în care a fost reținuți. Au rămas flămânzi. Au fost maltratați.” el a spus.

Fiul său, Taha Furkan Çetinkaya a fost achitat după o perioadă de detenție de 6 ani.

La sfârșitul conferinței, reprezentanții partidelor politice din Germania au luat cuvântul și au evaluat atitudinea Germaniei față de încălcarea drepturilor în Turcia. Festivalul s-a încheiat cu discursurile lui Gökay Akbulut de la Die Linke, Frank Schwarbe de la STP, Max Lucks de la Yeşiller şi Lale Akgün.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.