joi, decembrie 8, 2022

Consiliul de stat s-a răzgândit! 178 de judecători și procurori demiși pentru terorism au fost reintegrați în sistem

Cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, Consiliul de Stat, a decis reintroducerea a 178 de judecători și procurori care au fost revocați din locurile lor de muncă după puciul eșuat, conform Stockholm Center for Freedom.

Numele judecătorilor și procurorilor care vor fi reîncadrați în funcție au fost transmise organului judiciar superior, Colegiul Judecătorilor și Procurorilor (HSK). Nu se știe încă dacă HSK va contesta decizia privind foștii săi membri. În cazul în care HSK depune contestație, decizia finală va fi luată de Camera Cauzelor Administrative a Consiliului de Stat.

Cei 178 de judecători și procurori care au fost expulzați din posturile lor de HSK în baza decretelor de urgență emise de guvern în urma tentativei de lovitură de stat au contestat deciziile HSK la Consiliul de Stat și au cerut repunerea lor în funcție.

Dați afară fără dovezi suficiente

Printre judecătorii și procurorii restabiliți de Consiliul de Stat se numără și cei acuzați de utilizarea aplicației de mesagerie ByLock, declarațiile martorilor, apelurile telefonice și semnalele telefonice, participarea la evenimente organizate de membrii Mișcării Gulen sau făcând donații către fundații legate de Gülen. Consiliul de Stat a decis că aceste acte nu sunt suficiente pentru a dovedi legăturile procurorilor și judecătorilor cu Mișcarea Gülen.

Curtea Europeană cere ca Turcia să plătească daune

Decizia Consiliului de Stat a venit în conformitate cu o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDTR) la începutul acestei săptămâni, care a decis că Turcia a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin reținerea a 167 de judecători și procurori eșuați după lovitura de stat din 2016, susținând că Turcia urmează să plătească fiecărui reclamant 5.000 de euro daune morale.

Odată cu ultima sa hotărâre, numărul judecătorilor și procurorilor ale căror cereri au fost admise de CEDO în cauzele lor împotriva Turciei a crescut la 847.

În urma unei tentative de lovitură de stat din iulie 2016, judecătorii și procurorii au fost printre primul grup de peste 130.000 de funcționari publici care au fost concediați. Un total de 4.156 de judecători și procurori au fost înlăturați de la locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență care nu fac obiectul controlului nici judiciar, nici parlamentar.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.