luni, martie 20, 2023

Consiliul de stat s-a răzgândit! 178 de judecători și procurori demiși pentru terorism au fost reintegrați în sistem

Cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, Consiliul de Stat, a decis reintroducerea a 178 de judecători și procurori care au fost revocați din locurile lor de muncă după puciul eșuat, conform Stockholm Center for Freedom.

Numele judecătorilor și procurorilor care vor fi reîncadrați în funcție au fost transmise organului judiciar superior, Colegiul Judecătorilor și Procurorilor (HSK). Nu se știe încă dacă HSK va contesta decizia privind foștii săi membri. În cazul în care HSK depune contestație, decizia finală va fi luată de Camera Cauzelor Administrative a Consiliului de Stat.

Cei 178 de judecători și procurori care au fost expulzați din posturile lor de HSK în baza decretelor de urgență emise de guvern în urma tentativei de lovitură de stat au contestat deciziile HSK la Consiliul de Stat și au cerut repunerea lor în funcție.

Dați afară fără dovezi suficiente

Printre judecătorii și procurorii restabiliți de Consiliul de Stat se numără și cei acuzați de utilizarea aplicației de mesagerie ByLock, declarațiile martorilor, apelurile telefonice și semnalele telefonice, participarea la evenimente organizate de membrii Mișcării Gulen sau făcând donații către fundații legate de Gülen. Consiliul de Stat a decis că aceste acte nu sunt suficiente pentru a dovedi legăturile procurorilor și judecătorilor cu Mișcarea Gülen.

Curtea Europeană cere ca Turcia să plătească daune

Decizia Consiliului de Stat a venit în conformitate cu o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDTR) la începutul acestei săptămâni, care a decis că Turcia a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin reținerea a 167 de judecători și procurori eșuați după lovitura de stat din 2016, susținând că Turcia urmează să plătească fiecărui reclamant 5.000 de euro daune morale.

Odată cu ultima sa hotărâre, numărul judecătorilor și procurorilor ale căror cereri au fost admise de CEDO în cauzele lor împotriva Turciei a crescut la 847.

În urma unei tentative de lovitură de stat din iulie 2016, judecătorii și procurorii au fost printre primul grup de peste 130.000 de funcționari publici care au fost concediați. Un total de 4.156 de judecători și procurori au fost înlăturați de la locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență care nu fac obiectul controlului nici judiciar, nici parlamentar.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...