marți, septembrie 26, 2023

Premieră în Istanbul: Prima femeie președinte al baroului din istorie sa de 144 de ani


Asociația Baroului din Istanbul a ales, luni, o femeie avocat ca președinte, o premieră în istoria de 144 de ani a baroului, conform Turkish Minutes.

Avocatul Filiz Saraç de la Principle First Contemporary Lawyers Group a fost unul dintre cei patru femei care au candidat pentru această funcție și încă cinci bărbați.

 „Baroul din Istanbul, cu o istorie de 144 de ani, este simbolul luptei pentru drepturi. Pe măsură ce ne apropiam să celebrăm  100 de ani de la republica noastră, aș dori să mulțumesc Baroului nostru din Istanbul pentru că mi-a dat onoarea de a fi prima femeie președinte. Datorită realizărilor lui Atatürk și ale republicii, accept astăzi această onoare.”, susține Saraç.

Avocata și activistul pentru drepturile omului, Eren Keskin, nu a fost mulțumită de alegerea lui Saraç, deoarece a spus că Saraç reprezintă status quo-ul în barou.

„Asociația Avocaților din Istanbul a ales o femeie președinte. Bine… Cu toate acestea, nu a existat nicio schimbare în abordarea status quo-ului”, afirmă Keskin, pe Twitter, spunând că o abordare care este selectivă în ceea ce privește apărarea drepturilor persoanelor care sunt supuse încălcării drepturilor nu poate fi democratică.

Cea de-a 52-a Adunare Generală a baroului, care a fost înființată în 1878 și are aproape 57.000 de membri, a avut loc duminică la Centrul de Congrese Haliç, unde au avut loc alegerile. La alegerile pentru președinte au votat un total de 56.944 de avocați.

Unele barouri din Turcia primesc critici pentru că nu își ridică suficient vocea împotriva guvernului pentru abuzurile sale asupra drepturilor omului și apără oamenii pe baza ideologiei lor și nu din cauza încălcărilor drepturilor pe care le au.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.