vineri, martie 31, 2023

Faimosul sportiv turc la Frankurt: De ce merită să-ți riști propria carieră pentru drepturile omului


Enes Kanter Freedom, un activist și jucător de baschet care a fost dat afară din NBA pentru că a vorbit împotriva abuzurilor drepturilor omului în întreaga lume a fost prezent la Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de acest gen.

Faimosul sportiv a fost întâmpinat de fani la târg, unde a dat autografe, a făcut poze, dar a participat și la mai multe conferințe și a dat interviuri pentru presa din Germania.

„Turcia ar putea fi podul între islam și occident. Cineva trebuie să se impună, pentru că diplomația cu Erdogan nu funcționează. E o mare ipocrizie. Uitați-vă la războiul din Ucraina. Erdogan pare că vrea să ajute Ucraina, dar în același timp dă mâna cu unii dintre cei mai brutali dictatori care există, precum China, Rusia și Iran. Cred că e timpul să spunem că e de ajuns… Cred că UE și toți liderii din ocident trebuie să ia atitudine și să prioritizeze drepturile omului”, a spus sportivul, în timpul unei conferințe de la Frankfurt.

A fost dat afară din NBA

Angajamentul pentru drepturile omului l-a costat pe Kanter cariera. După încheierea contractului cu Boston Celtics, s-a mutat la Houston Rockets, apoi Kanter a fost dat afară din NBA. 

Nu există niciun motiv oficial pentru excluderea din ligă, însă se presupune că afirmațiile critice la adresa Chinei este motivul principal. 

Houston Rockets are o bază mare de fani în China. În plus, Kanter a provocat pierderi de milioane pentru NBA și cluburile sale. Meciurile sale cu Celtics nu au fost difuzate în Turcia, și nici în China.


„Dacă mama sau fiica ta ar fi în tortură în fiecare zi – ți-ai alege totuși banii și afacerile peste morală, principii și valori?”, a susținut sportivul.

Sportivul rebel

Kanter, care a trăit în principal în Statele Unite de mai bine de un deceniu, și-a folosit platforma pentru a condamna derapajul Turciei către autoritarism, sub președintele turc Recep Tayyip Erdogan în ultimii ani.

Procurorii turci cer o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru presupusa sa apartenență la mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul turc Fethullah Gülen.

Kanter s-a născut la Zurich în 1992 și a crescut în Turcia, unde a jucat la echipa națională înainte de a se muta în SUA în 2009. În 2021 a primit cetățenia SUA și și-a schimbat numele în Freedom.

În 2017, pașaportul turc i-a fost retras pentru că a criticat guvernul turc și l-a numit pe Erdogan, „Hitler al acestui secol”.

Kanter a primit Premiul pentru Curaj 2022 la cel de-al 14-lea Summit anual de la Geneva pentru drepturile omului și democrație.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.