miercuri, noiembrie 30, 2022

Faimosul sportiv turc la Frankurt: De ce merită să-ți riști propria carieră pentru drepturile omului


Enes Kanter Freedom, un activist și jucător de baschet care a fost dat afară din NBA pentru că a vorbit împotriva abuzurilor drepturilor omului în întreaga lume a fost prezent la Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de acest gen.

Faimosul sportiv a fost întâmpinat de fani la târg, unde a dat autografe, a făcut poze, dar a participat și la mai multe conferințe și a dat interviuri pentru presa din Germania.

„Turcia ar putea fi podul între islam și occident. Cineva trebuie să se impună, pentru că diplomația cu Erdogan nu funcționează. E o mare ipocrizie. Uitați-vă la războiul din Ucraina. Erdogan pare că vrea să ajute Ucraina, dar în același timp dă mâna cu unii dintre cei mai brutali dictatori care există, precum China, Rusia și Iran. Cred că e timpul să spunem că e de ajuns… Cred că UE și toți liderii din ocident trebuie să ia atitudine și să prioritizeze drepturile omului”, a spus sportivul, în timpul unei conferințe de la Frankfurt.

A fost dat afară din NBA

Angajamentul pentru drepturile omului l-a costat pe Kanter cariera. După încheierea contractului cu Boston Celtics, s-a mutat la Houston Rockets, apoi Kanter a fost dat afară din NBA. 

Nu există niciun motiv oficial pentru excluderea din ligă, însă se presupune că afirmațiile critice la adresa Chinei este motivul principal. 

Houston Rockets are o bază mare de fani în China. În plus, Kanter a provocat pierderi de milioane pentru NBA și cluburile sale. Meciurile sale cu Celtics nu au fost difuzate în Turcia, și nici în China.


„Dacă mama sau fiica ta ar fi în tortură în fiecare zi – ți-ai alege totuși banii și afacerile peste morală, principii și valori?”, a susținut sportivul.

Sportivul rebel

Kanter, care a trăit în principal în Statele Unite de mai bine de un deceniu, și-a folosit platforma pentru a condamna derapajul Turciei către autoritarism, sub președintele turc Recep Tayyip Erdogan în ultimii ani.

Procurorii turci cer o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru presupusa sa apartenență la mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul turc Fethullah Gülen.

Kanter s-a născut la Zurich în 1992 și a crescut în Turcia, unde a jucat la echipa națională înainte de a se muta în SUA în 2009. În 2021 a primit cetățenia SUA și și-a schimbat numele în Freedom.

În 2017, pașaportul turc i-a fost retras pentru că a criticat guvernul turc și l-a numit pe Erdogan, „Hitler al acestui secol”.

Kanter a primit Premiul pentru Curaj 2022 la cel de-al 14-lea Summit anual de la Geneva pentru drepturile omului și democrație.

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.