miercuri, februarie 28, 2024

Faimosul sportiv turc la Frankurt: De ce merită să-ți riști propria carieră pentru drepturile omului


Enes Kanter Freedom, un activist și jucător de baschet care a fost dat afară din NBA pentru că a vorbit împotriva abuzurilor drepturilor omului în întreaga lume a fost prezent la Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de acest gen.

Faimosul sportiv a fost întâmpinat de fani la târg, unde a dat autografe, a făcut poze, dar a participat și la mai multe conferințe și a dat interviuri pentru presa din Germania.

„Turcia ar putea fi podul între islam și occident. Cineva trebuie să se impună, pentru că diplomația cu Erdogan nu funcționează. E o mare ipocrizie. Uitați-vă la războiul din Ucraina. Erdogan pare că vrea să ajute Ucraina, dar în același timp dă mâna cu unii dintre cei mai brutali dictatori care există, precum China, Rusia și Iran. Cred că e timpul să spunem că e de ajuns… Cred că UE și toți liderii din ocident trebuie să ia atitudine și să prioritizeze drepturile omului”, a spus sportivul, în timpul unei conferințe de la Frankfurt.

A fost dat afară din NBA

Angajamentul pentru drepturile omului l-a costat pe Kanter cariera. După încheierea contractului cu Boston Celtics, s-a mutat la Houston Rockets, apoi Kanter a fost dat afară din NBA. 

Nu există niciun motiv oficial pentru excluderea din ligă, însă se presupune că afirmațiile critice la adresa Chinei este motivul principal. 

Houston Rockets are o bază mare de fani în China. În plus, Kanter a provocat pierderi de milioane pentru NBA și cluburile sale. Meciurile sale cu Celtics nu au fost difuzate în Turcia, și nici în China.


„Dacă mama sau fiica ta ar fi în tortură în fiecare zi – ți-ai alege totuși banii și afacerile peste morală, principii și valori?”, a susținut sportivul.

Sportivul rebel

Kanter, care a trăit în principal în Statele Unite de mai bine de un deceniu, și-a folosit platforma pentru a condamna derapajul Turciei către autoritarism, sub președintele turc Recep Tayyip Erdogan în ultimii ani.

Procurorii turci cer o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru presupusa sa apartenență la mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul turc Fethullah Gülen.

Kanter s-a născut la Zurich în 1992 și a crescut în Turcia, unde a jucat la echipa națională înainte de a se muta în SUA în 2009. În 2021 a primit cetățenia SUA și și-a schimbat numele în Freedom.

În 2017, pașaportul turc i-a fost retras pentru că a criticat guvernul turc și l-a numit pe Erdogan, „Hitler al acestui secol”.

Kanter a primit Premiul pentru Curaj 2022 la cel de-al 14-lea Summit anual de la Geneva pentru drepturile omului și democrație.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.