joi, martie 28, 2024

Faimosul sportiv turc la Frankurt: De ce merită să-ți riști propria carieră pentru drepturile omului


Enes Kanter Freedom, un activist și jucător de baschet care a fost dat afară din NBA pentru că a vorbit împotriva abuzurilor drepturilor omului în întreaga lume a fost prezent la Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de acest gen.

Faimosul sportiv a fost întâmpinat de fani la târg, unde a dat autografe, a făcut poze, dar a participat și la mai multe conferințe și a dat interviuri pentru presa din Germania.

„Turcia ar putea fi podul între islam și occident. Cineva trebuie să se impună, pentru că diplomația cu Erdogan nu funcționează. E o mare ipocrizie. Uitați-vă la războiul din Ucraina. Erdogan pare că vrea să ajute Ucraina, dar în același timp dă mâna cu unii dintre cei mai brutali dictatori care există, precum China, Rusia și Iran. Cred că e timpul să spunem că e de ajuns… Cred că UE și toți liderii din ocident trebuie să ia atitudine și să prioritizeze drepturile omului”, a spus sportivul, în timpul unei conferințe de la Frankfurt.

A fost dat afară din NBA

Angajamentul pentru drepturile omului l-a costat pe Kanter cariera. După încheierea contractului cu Boston Celtics, s-a mutat la Houston Rockets, apoi Kanter a fost dat afară din NBA. 

Nu există niciun motiv oficial pentru excluderea din ligă, însă se presupune că afirmațiile critice la adresa Chinei este motivul principal. 

Houston Rockets are o bază mare de fani în China. În plus, Kanter a provocat pierderi de milioane pentru NBA și cluburile sale. Meciurile sale cu Celtics nu au fost difuzate în Turcia, și nici în China.


„Dacă mama sau fiica ta ar fi în tortură în fiecare zi – ți-ai alege totuși banii și afacerile peste morală, principii și valori?”, a susținut sportivul.

Sportivul rebel

Kanter, care a trăit în principal în Statele Unite de mai bine de un deceniu, și-a folosit platforma pentru a condamna derapajul Turciei către autoritarism, sub președintele turc Recep Tayyip Erdogan în ultimii ani.

Procurorii turci cer o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru presupusa sa apartenență la mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clerul turc Fethullah Gülen.

Kanter s-a născut la Zurich în 1992 și a crescut în Turcia, unde a jucat la echipa națională înainte de a se muta în SUA în 2009. În 2021 a primit cetățenia SUA și și-a schimbat numele în Freedom.

În 2017, pașaportul turc i-a fost retras pentru că a criticat guvernul turc și l-a numit pe Erdogan, „Hitler al acestui secol”.

Kanter a primit Premiul pentru Curaj 2022 la cel de-al 14-lea Summit anual de la Geneva pentru drepturile omului și democrație.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.