marți, decembrie 5, 2023

Istanbul: O nouă moschee în Piața Taksim va fi inaugurată, în ciuda protestelor

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan va inaugura, vineri, o nouă moschee în Piața Taksim, în zilele de comemorare a protestelor din Parcul Gezi, conform Ahval News.

Ziua inaugurării moscheii, care poate găzdui peste 2.000 de credincioși, coincide cu comemorarea protestelor din parcul Gezi, în care 12 persoane au murit, iar mii au fost rănite în vara anului 2013.

În urmă cu opt ani, Erdogan a hotărât reamenajarea  parcului Gezi, unul dintre ultimele spații verzi rămase din Istanbul,decizie care atunci  a stârnit proteste din partea activiștilor și a ecologiștilor, urmând ca acestea să se amplifice, pe fondul frustrării populației în fața  politicii autoritare a lui Erdogan.

Susținătorii conservatori au solicitat de mult timp o moschee în Taksim, urmând ca planurile  să fie aprobate în ianuarie 2017.

Taksim este un centru istoric al luptei democratice și al protestelor de stânga din Turcia. Cel puțin 34 de persoane au fost ucise în piață în 1977, când oamenii înarmați au deschis focul față de  marșul muncitorilor. După aceea, autoritățile au interzis acolo marșurile tradiționale de 1 mai.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade