vineri, mai 28, 2021

Economia Turciei, la pământ. Scădere istorică a susținerii lui Erdogan

Sprijinul acordat partidului AKP condus de președintelui Recep Tayyip Erdogan a scăzut la un nivel record, pe fondul dezamăgirii cetățenilor față de modul în care este gestionată economia țării, conform bloomerg.com

 Sondajele  Metropoll din aprilie, arată că sprijinul pentru AKP este acum de 27 la sută, cu cel mai scăzut nivel de la înființarea partidului. 17 la sută dintre persoanele care au votat pentru AKP la alegerile generale din 2018 spun că nu le vor mai vota niciodată.

„Punctul de ruptură  pentru susținătorii lui Erdogan a fost demiterea guvernatorului băncii centrale, Naci Agbal, în martie,eveniment care a declanșat o altă scădere a valorii lirei.  Oamenii au început să-și dea seama că schimbările radicale ale Erdogan în economie nu îmbunătățesc lucrurile.”a explicat  Can Selcuki, șeful sondajului Turkiye Raporu din Istanbul.

Lira a pierdut mai mult de 13% față de dolar de când președintele favorit al pieței a fost demis la scurt timp după o creștere mai mare a ratelor dobînzii decât se aștepta. Decizia de demitere a lui Agbal, care a căutat să restabilească credibilitatea băncii centrale, a dus la retragerea investitorilor de pe piața din Turcia.

De asemenea, se observă un declin fără precedent al popularității lui Erdogan în cifrele  sondajelor. Diferența de popularitate dintre Erdogan și potențialii săi rivali la alegerile prezidențiale a crescut simțitor.

Primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, și primarul din Ankara, Mansur Yavas,  îl depășesc pe Erdogan cu  10 puncte procentuale .Meral Aksener din partea Partidului Iyi este, de asemenea, mai bine plasat decât Erdogan.

COVID19: Turcia a ajuns la puțin sub 10.000 de noi cazuri pe zi

Turcia a înregistrat pe 20 mai, puțin sub 10.000 de noi cazuri zilnice de COVID-19 pentru prima dată de la 1 martie, a declarat ministrul sănătății țării, citează Hurriyet Daily News.

Istanbul: O nouă moschee în Piața Taksim va fi inaugurată, în ciuda protestelor

Istanbul: O nouă moschee în Piața Taksim va fi inaugurată, în ciuda protestelor

Turcia: Anchetă asupra jurnalistului care a făcut dezvăluiri despre moartea suspectă a unui tinere jurnaliste

Autoritățile turce au lansat o anchetă asupra jurnalistului care a raportat acuzațiile de viol și crimă împotriva deputatului aflat la guvernare, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), Tolga Ağar, în cazul morții suspecte a unei tinere jurnaliste, conform Hurriyet Daily News.

Șeful mafiei zguduie Turcia cu noi acuzații. Fiul fostul prim-ministru ar fi traficant de droguri

Șeful mafiei turcești, Sedat Peker a zguduit Turcia, după ce a postat ultimul videoclip pe canalului de Youtube, în care îl acuză pe fiul fostului prim-ministru, Binali Yıldırım și fostul ministru al interne, Mehmet Ağar, că face parte dintr-un plan internațional de trafic de droguri, conform Duvar English.

Economia Turciei, la pământ. Scădere istorică a susținerii lui Erdogan

Economia Turciei, la pământ. Scădere istorică a susținerii lui Erdogan

Terenul plutitor de tenis de pe Cornul de Aur. Primarul Istanbulului a participat la primul meci

Un teren plutitor de tenis a fost construit pe Cornul de Aur din Istanbul, iar meciul de deschidere a avut loc cu...

Libertatea de exprimare: Erdogan permite anularea arbitrară a legitimațiilor de presă

Libertatea de exprimare: Erdogan permite anularea arbitrară a legitimațiilor de presă