miercuri, august 31, 2022

Libertatea de exprimare: Erdogan permite anularea arbitrară a legitimațiilor de presă

Un decret semnat de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan care permite anularea cardurilor de presă, a stârnit critici în Turcia, conform Turkish Minutes.

Conform decretului prezidențial publicat, vineri,se  aduc modificări regulamentului privind legitimațiile de presă din 2018, permițând anularea mai rapidă.

Ultimele adăugiri la articolul 25 al regulamentului cu privire la motivele anulării cardurilor de presă include afirmații precum „deteriorarea onoarei profesiei” și „crearea de conținut care să sprijine violența, terorismul sau activități de lupta împotriva tuturor tipurilor de crimă organizată ”.

Într-o declarație separată făcută vinerea trecută,  Asociația Jurnaliștilor Turci TGC a subliniat că AKP aflat la guvernare își propune să creeze un mediu  în care să poată decide cine poate deveni jurnalist. 

„Puterea conducătoare nu poate controla profesia de jurnalism [în Turcia] prin intermediul cardurilor de presă. Un card de presă nu poate servi drept licență pentru jurnalism ”, au argumentat ei.

Modificările aduse regulamentului din 2018 au primit, de asemenea, critici pe rețelele de socializare, mulți utilizatori Twitter postând sub hashtag # BasınKartımaDokunma (Nu atingeți cardul meu de presă).

Comisia pentru carduri de presă din Turcia, care este formată din jurnaliști de la un număr de instituții de  presă și ziare administrate de stat și pro-guvernamentale, a fost subordonată președinției  de către  primul ministru, ca parte a tranziției Turciei la un sistem prezidențial executiv în 2018.

Este dificil pentru jurnaliști să își facă treaba fără cărți de presă în Turcia, deoarece aceasta e solicitată la multe evenimente, pentru a urmări procese și pentru a  avea acces în localul parlamentului turc.

Guvernul turc și-a intensificat represiunea împotriva presei critice și a jurnaliștilor  după puciul eșuat din 15 iulie 2016, în urma căruia zeci de jurnaliști au fost trimiși după gratii și peste 200 de mijloace de informare au fost închise.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...