luni, septembrie 27, 2021

Libertatea de exprimare: Erdogan permite anularea arbitrară a legitimațiilor de presă

Un decret semnat de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan care permite anularea cardurilor de presă, a stârnit critici în Turcia, conform Turkish Minutes.

Conform decretului prezidențial publicat, vineri,se  aduc modificări regulamentului privind legitimațiile de presă din 2018, permițând anularea mai rapidă.

Ultimele adăugiri la articolul 25 al regulamentului cu privire la motivele anulării cardurilor de presă include afirmații precum „deteriorarea onoarei profesiei” și „crearea de conținut care să sprijine violența, terorismul sau activități de lupta împotriva tuturor tipurilor de crimă organizată ”.

Într-o declarație separată făcută vinerea trecută,  Asociația Jurnaliștilor Turci TGC a subliniat că AKP aflat la guvernare își propune să creeze un mediu  în care să poată decide cine poate deveni jurnalist. 

„Puterea conducătoare nu poate controla profesia de jurnalism [în Turcia] prin intermediul cardurilor de presă. Un card de presă nu poate servi drept licență pentru jurnalism ”, au argumentat ei.

Modificările aduse regulamentului din 2018 au primit, de asemenea, critici pe rețelele de socializare, mulți utilizatori Twitter postând sub hashtag # BasınKartımaDokunma (Nu atingeți cardul meu de presă).

Comisia pentru carduri de presă din Turcia, care este formată din jurnaliști de la un număr de instituții de  presă și ziare administrate de stat și pro-guvernamentale, a fost subordonată președinției  de către  primul ministru, ca parte a tranziției Turciei la un sistem prezidențial executiv în 2018.

Este dificil pentru jurnaliști să își facă treaba fără cărți de presă în Turcia, deoarece aceasta e solicitată la multe evenimente, pentru a urmări procese și pentru a  avea acces în localul parlamentului turc.

Guvernul turc și-a intensificat represiunea împotriva presei critice și a jurnaliștilor  după puciul eșuat din 15 iulie 2016, în urma căruia zeci de jurnaliști au fost trimiși după gratii și peste 200 de mijloace de informare au fost închise.

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen