luni, octombrie 2, 2023

Libertatea de exprimare: Erdogan permite anularea arbitrară a legitimațiilor de presă

Un decret semnat de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan care permite anularea cardurilor de presă, a stârnit critici în Turcia, conform Turkish Minutes.

Conform decretului prezidențial publicat, vineri,se  aduc modificări regulamentului privind legitimațiile de presă din 2018, permițând anularea mai rapidă.

Ultimele adăugiri la articolul 25 al regulamentului cu privire la motivele anulării cardurilor de presă include afirmații precum „deteriorarea onoarei profesiei” și „crearea de conținut care să sprijine violența, terorismul sau activități de lupta împotriva tuturor tipurilor de crimă organizată ”.

Într-o declarație separată făcută vinerea trecută,  Asociația Jurnaliștilor Turci TGC a subliniat că AKP aflat la guvernare își propune să creeze un mediu  în care să poată decide cine poate deveni jurnalist. 

„Puterea conducătoare nu poate controla profesia de jurnalism [în Turcia] prin intermediul cardurilor de presă. Un card de presă nu poate servi drept licență pentru jurnalism ”, au argumentat ei.

Modificările aduse regulamentului din 2018 au primit, de asemenea, critici pe rețelele de socializare, mulți utilizatori Twitter postând sub hashtag # BasınKartımaDokunma (Nu atingeți cardul meu de presă).

Comisia pentru carduri de presă din Turcia, care este formată din jurnaliști de la un număr de instituții de  presă și ziare administrate de stat și pro-guvernamentale, a fost subordonată președinției  de către  primul ministru, ca parte a tranziției Turciei la un sistem prezidențial executiv în 2018.

Este dificil pentru jurnaliști să își facă treaba fără cărți de presă în Turcia, deoarece aceasta e solicitată la multe evenimente, pentru a urmări procese și pentru a  avea acces în localul parlamentului turc.

Guvernul turc și-a intensificat represiunea împotriva presei critice și a jurnaliștilor  după puciul eșuat din 15 iulie 2016, în urma căruia zeci de jurnaliști au fost trimiși după gratii și peste 200 de mijloace de informare au fost închise.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.